vtwonen

Artisjok kweken

De artisjok (Cynara scolymus) wint populariteit in de Nederlandse keuken, maar een verse artisjok is hier nauwelijks te verkrijgen. Omdat de groente erg lang goed blijft en niet schimmelt, blijft deze vaak lang in het groenteschap liggen. Maar geen paniek, al is het een grote klus, je kunt ze altijd zelf kweken.

Wanneer

Plant de zaadjes van de artisjok in maart en zet deze binnen of in de kas. In mei mogen de plantjes naar buiten. Het is ook mogelijk om de zaden vanaf april direct in de volle grond te zaaien. Lees meer over zaaien voor de moestuin.

Artisjok kweken

Ga je artisjokken kweken, kies dan voor zaadjes van de winterharde soort ‘Grand Vert de Laon’ of ‘Camus de Bretagne’.

  1. Plant de zaadjes per twee in een potje en zet ze binnen of in de kas.
  2. Verwijder de planten die tijdens het groeien stekels op hun bladeren krijgen en bewaar per potje alleen het sterkste kiemplantje.
  3. Verpot de plantjes als ze te groot worden. Dit is soms twee keer nodig, want de artisjokplant groeit als kool.
  4. Zorg voor een goed bemeste grond en plant de zaailingen half mei.
  5. Houd één meter ruimte tussen te planten.

Onderhoud

Voed de artisjok elk jaar stevig met stalmest of compost en geef af en toe wat koemestkorrels. Bemest elke plant afzonderlijk. Dek de planten in de winter af met een laag verse compost, dit beschermt en voedt de artisjok en helpt hem door de koude wintermaanden heen. Snoei bij dichtgroei wat blad, zodat de artisjokplant genoeg lucht krijgt, om schimmelziekten te voorkomen.

Artisjok oogsten

De oogsttijd van de artisjok ligt tussen juni en augustus. Planten die de winter hebben overleefd, kunnen al in juni vrucht dragen. Nieuwgezaaide planten zullen er iets langer over doen en kunnen in de nazomer geoogst worden. De artisjok is klaar voor de oogst wanneer de bloemknop bolvormig is en de bovenste bladen lichtelijk uit elkaar staan. Begint de artisjok te bloeien, dan is het hart van de plant niet meer te eten. Laat de bloem dan gewoon in je tuin staan, want een bloeiende artisjokplant is prachtig en ruikt heerlijk zoet.

Bron: Fotografie Anita van der Klip

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

peter houting op 12 juni 2016 om 20:24

bij onderhoud in de voortuin in mijn blote bast! heb, ben ik langs de artisjok gestreken met de zijkant van mijn rug en een deel van mijn rechter knie . de volgende morgen ontdekte ik een lichtrode uitslag. deze deed geen pijn maar jeukte af en toe. de dokter dacht dat het een virus infectie betrof. ik denk zelf aan een allergische reactie. kan een artisjok blad dit verschijnsel veroorzaken?
gaarne een reactie.
vr. gr. peter houting

>

vtwonen op 21 juni 2016 om 09:02

Hoi Peter, heerlijk hè, werken in de tuin. Trek voortaan maar wel een shirt aan. Artisjok hoort bij de samengesteld bloemige familie net als sla, zonnebloem, boerenwormkruid en anderen. Het ruwe blad van de artisjok kan een allergische reactie geven, ook het stuifmeel kan een reactie geven. Dus gelukkig geen virus infectie. ~Marie

>

Kristel (tuinieren.nl) op 2 april 2015 om 14:03

Hoi Marleen, het is algemeen bekend dat artisjokken het eerste jaar nog niet bloeien, maar drie jaar is wel erg lang hoor. Artisjokken vragen flink wat mest om in bloei te komen, krijgen ze dat wel? Ook is het slim om in de jonge jaren maar twee of drie scheuten te laten staan en de rest weg te breken, zodat er meer energie naar de bloemen gaat. Later kun je hiervoor 5 scheuten aanhouden. Mocht het nog steeds niet lukken dan kun je het familielid kardoen eens proberen; deze schijnt een stuk makkelijker te kweken zijn. Succes!

>

Marleen op 30 maart 2015 om 10:29

Ik heb nu drie jaar artisjokken in mijn ruin, maar niet een heeft bloemen gevormd. Ik heb de Green Globe gezaaid, met zaad van twee verschillende kwekers.
Wat gaat er hier fout?

>

Marie (Tuinieren.nl) op 10 november 2014 om 13:37

Beste Pauline, het is de moeite waard om te te overwinteren. Knip wat blad weg, laat het onderste blad zitten. Dek de planten af met een laag stro of blad, zet er bijvoorbeeld een ijzeren mand overheen http://www.tuinierenwebshop.nl/esschert-design-metalen-opbergmand-zilver-p91638.html . Het moet wel luchtig afgedekt worden. Anders gaat het broeien onder het blad en dat wil je niet hebben. Succes!

>

Pauline l'Ortye op 3 november 2014 om 10:30

Van mijn 8 Artisjokken die ik begin dit jaar gezaaid heb zijn er nu nog 5 over. Dit zijn mooie sterke planten geworden. Hoe help ik ze de winter door? Door de hoge temperatuur zitten ze nu nog vol in het blad.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties