Aardbeien kweken

Wie ooit zelfgekweekte aardbeien heeft gegeten, weet hoe lekker die kunnen smaken. Zowel in de volle grond als in een pot of bak kun je prima aardbeien kweken. Zorg voor een zo’n groot mogelijke oogst!

Tip: op onze shop vind je allerlei kweekbenodigheden die het moestuinieren nét even iets makkelijker maken.


Aardbeien kweken

Aardbeien zaaien

De makkelijkste manier voor aardbeien kweken is om mini-plantjes of volgroeide planten te kopen. Maar zelf zaaien kan natuurlijk ook.

 1. Zaai de zaadjes eind februari binnenshuis in een kweekbak. Zorg dat je ze nauwelijks afdekt met grond, want de zaadjes hebben licht nodig.
 2. De vensterbank is een ideale plek, want de zaadjes hebben 18 tot 20 graden Celsius nodig.
 3. Houd de grond licht vochtig.
 4. Zodra de zaailingen twee tot drie blaadjes hebben verpoot je ze naar aparte potjes (verspenen). Kweek ze verder bij 18 tot 20 graden Celsius.
 5. Zet de plantjes gedurende een paar weken alleen overdag buiten op een beschutte plek (afharden). Na IJsheiligen (14 mei) kun je ze volledig naar buiten verplaatsen.

Aardbeien planten

Je kunt aardbeien planten tussen maart en augustus, de beste maand is april. Als je ze in de volle grond zet, werk dan eerst compost door de bodem. Zet de aardbeien niet in de volle zon en zorg dat ze uit de wind staan. Zorg daarnaast voor een goede afwatering, want aardbeien houden niet van natte voeten.

Houd een plantafstand aan van dertig centimeter in de rij en zestig centimeter tussen de rij. Plant de aardbeien niet te diep en zorg dat alleen de wortels onder de grond zitten en het hart van de plant boven de grond uitsteekt. Bedek de bodem met stro om te voorkomen dat de aardbeien op de grond liggen (en gaan rotten) en om de groei van onkruid tegen te houden. Door de aardbeien te laten groeien onder een tunnelboog kun je de oogst aanzienlijk vervroegen.

Aardbeien kweken in pot

Wil je aardbeien kweken? Dan heb je niet eens een moestuin nodig. Ze zijn namelijk heel goed in een pot, bak of een hanging basket te kweken. De doordragende rassen ‘Ostara’, ‘Rapella’ en ‘Selva’ zijn hiervoor het meest geschikt. Elke pot waar aardbeien in geplant worden, moet een minimale inhoud van tien liter hebben. Én drainagegaten, omdat aardbeienplanten niet van natte voeten houden.

 1. Leg een laagje kleikorrels onder in de pot. Vul de pot voor driekwart met goed losgemaakte, doorlatende aarde. Er is speciale aardbeigrond te koop of gebruik RHP-gecertificeerde potgrond.
 2. Plant vier tot vijf planten per pot van tien liter. Zet ze ietwat schuin zodat het hart van de plant naar buiten gericht is. Plant ze nooit in het midden van de pot, want dan liggen de vruchten op de bodem en zullen ze sneller gaan rotten.
 3. Vul nu verder aan met potgrond, zodat alleen de wortels bedekt zijn en de korte, bebladerde hoofdstengel of bladkroon net boven de grond uitsteekt.
 4. Doe meteen wat mestkegels in de grond, want het produceren van bloemen en vruchten vergt veel energie.
 5. Leg tot slot een laagje veenmos (Sfagnum) op de aarde, dit helpt om de grond licht vochtig te houden.

Bestel mooie potten en bakken in de vtwonen webshop of maak een aardbeientoren om je aardbeien in te kweken.

Aardbeien stekken

Na twee tot drie jaar moet je je aardbeienplanten vervangen, omdat ze steeds minder productief worden. Je kunt dan nieuwe planten kopen of zaaien, maar je kunt ook zelf stekken nemen van je oude planten. De beste periode hiervoor is midden augustus. Hoe je dit precies doet zie je in de video in het artikel aardbeien stekken.

Aardbeien plukken

Gebruik bij het plukken van aardbeien een schaartje (bijvoorbeeld de Gardena multifunctionele schaar) en neem altijd het kroonblaadje mee. Dit voorkomt ziektes en houdt de aardbeien langer vers.

Aardbeien kopen

Je kunt aardbeienplanten en zaden kopen bij tuincentra. Ideaal voor in een pot of hanging basket is de Aardbei ‘Roman’ van de Home & Garden plantencollectie, die is onder andere te verkrijgen bij tuincentrum Groenrijk en tuincentrum Overvecht. Zaden kun je ook gemakkelijk online bestellen, bijvoorbeeld Praxis. Bij een gespecialiseerde aardbeienkweker heb je meer keus in planten en is de kwaliteit vaak beter. Koop aardbeiplanten daarom liever bij één van onderstaande kwekers of ga langs bij een kwekerij in de buurt.

 • Kwekerij E. Duivenvoorden, Lisserbroek
 • Kwekerij de Westerbouwing, Rossum
 • Zachtfruitbedrijf H. en H. Sturing, Hooghalen
 • Fruittuin.com, Haaksbergen (heeft ook een webshop)

Direct online kweekpotjes, kweektafels of andere kweekbenodigdheden bestellen? Ga naar de vtwonen shop.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 27 juni 2017 om 11:35

Beste,
Hoe moet de grond zijn bij het stekken van aardbeien ? Moet die heel nat zijn of meer naar de droge kant ? Moet ik de stekken regelmatig begieten, of is een beetje water voldoende,

Graag een antwoord

>

Anoniem op 30 juni 2017 om 14:48

Beste Marcel. Aardbeien houden van vochtige grond, dus laat de aarde niet uitdrogen. Geef dagelijks een klein scheutje, dat is beter dan eens in de paar dagen kletsnatte grond.

>

Anoniem op 13 juni 2017 om 22:16

Beste,

Ik heb aardbeiplanten in potten.
Deze groeien heel mooi en geven ook vrucht.
Alleen zijn mijn vruchten heel klein en hebben ze 'heel' grote zaden tov de vrucht.
Enig idee wat de reden kan zijn? En hoe ik men opbrengst kan vergroten?

Mvg koen

>

Anoniem op 21 juni 2017 om 12:58

Hoi Koen. Iemand die nooit eerder aardbeien uit eigen tuin heeft gehad, zal wat opkijken van de vormen en de diversiteit in formaten (eerst komen de grote en daarna de kleinere aardbeien). In de supermarkt zijn alle aardbeien egaal van vorm en even groot, dat is niet hoe de werkelijkheid eruit ziet. In jouw geval denk ik dat het grotendeels ook aan het ras ligt. Er zijn rassen die grotere aardbeien produceren, zoals ‘Darselect’ (vroeg) en ‘Florence’ (laat).

>

Anoniem op 20 december 2016 om 09:56

Beste
Als ik de zaadjes in februari plant. Zal de aarbei plant al dezelfde zomer al vruchten geven ?

>

Anoniem op 27 december 2016 om 15:41

Beste Jamal. Dat hangt af van het soort dat je zelf zaait. De een zal hetzelfde jaar nog vruchten geven, de ander pas het jaar erop. Meestal staat dit ook aangegeven op de achterkant van het zaadzakje. Wil je speciale soorten opkweken? Of dat je kiest voor zelf zaaien. Vermeerderen gaat namelijk makkelijker en sneller met de uitlopers van je bestaande aardbeiplanten. ~Kristel

>

Anoniem op 2 mei 2016 om 21:09

Ik gbruik gedroogde koemest korrels en mengmest 12-10-18.alleen in jan:february.! Is dit goed.?

>

Anoniem op 9 mei 2016 om 09:03

Hoi, je gebruikt twee verschillende mestsoorten. 12-10-18 is een kunstmest, in de wintermaanden neemt een plant geen voeding op. Deze mest is weggespoeld zonder gebruikt te zijn. Geef in de winter compost of verteerde stalmest. Dit zorgt voor een betere structuur. Daarna geef je de gedroogde koemest in april, als de plant het nodig heeft. ~Marie

>

Anoniem op 24 juli 2015 om 13:47

Beste Henk, het planten van hondsdraf naast aardbeien heeft te maken met combinatieteelt (mengcultuur, polycultuur). Hierbij worden verschillende planten-(families) vlak naast of door elkaar geplaatst. Er zijn veel voordelen te behalen van het bij elkaar plaatsen van verschillende gewassen. Maar om je aardbeien een goede kans te geven om te groeien, is het verstandiger om geen hofdsdrafplanten te planten. Wij hebben dit ook in de lopende tekst verwijderd. Ik heb wel eens gehoord dat je komkommerkruid (Borago) in de buurt van aardbeien kunt planten dan zouden de vruchten lekkerder gaan smaken.

>

Anoniem op 20 juli 2015 om 21:33

Aardbeien planten in potten en/of emmers, nou zie ik elders op deze site dat er in het midden een paar hondsdrafplanten moet plaatsen. Mijn vraag: waarvoor dienen deze hondsdrafplanten.
Gr, Henkdrik

>

Anoniem op 26 juni 2015 om 12:17

Hoi Joris. Wat bedoel je precies met ´de bladeren gaan niet omhoog staan´? Hangen ze slap? Geef ze vlak na aanplant flink wat water, dat mag zelfs dagelijks. Het duurt even voordat de planten aan slaan en goed geworteld zijn, vervolgens kunnen ze het zelf.

>

Anoniem op 18 juni 2015 om 12:01

Wel raar, dit antwoord. Het is het advies dat bij kweken van aardbeien in de pot wordt gegeven (punt 4)

>

Anoniem op 10 juni 2015 om 13:07

Ik heb mijn aardbeien in de grond gezet. Ik ben nu 4 dagen verder maar de bladeren gaan niet omhoog staan. Hoe kan dit? En hoe kan ik dit oplossen?

>

Anoniem op 2 april 2015 om 14:01

Beste Liesbeth, wat is de reden dat je de aardbeien in een kas wilt kweken? Kwekers telen de aardbeien in kas omdat ze op die manier controle hebben over het rijpmoment; vroeger of juist later. Je kunt aardbeien prima in een kas ophangen hoor, maar laat ze bij voorkeur wel gewoon buiten in de volle grond overwinteren. Ze hebben namelijk toch die vorstprikkel nodig. Succes!

Shop suggesties

Inspiratie suggesties