WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Mijn plant heeft spint! Wat nu?

Heeft jouw plant witte of gele plekken op het blad, worden de bladeren steeds lelijker en zie je kleine spinraggen? Dan hebben we slecht nieuws voor je: je plant heeft spint. Als je er vroeg bij bent, zijn er een paar dingen die je kunt doen om spint te bestrijden en je plant te redden. To the rescue!

spint

Hoe ziet spint eruit?

Spint is een piepkleine mijt – en verre neef van de spin – die de sappen uit een plant zuigt. Vandaar de witte plekjes op de bladeren. Vaak zitten de beestjes aan de onderkant van het blad en zijn ze nauwelijks te zien, tenzij ze ineens met een hele kolonie zijn. En dan is het vaak al te laat. Daarom geldt ook in dit geval: voorkomen is beter dan genezen. 

Hoe kun je spint voorkomen?

Spint houdt van een warme en droge omgeving. Oude potgrond is bijvoorbeeld ideaal om zich in voort te planten. Ook planten die wat minder gezond zijn, zijn een ideaal doelwit. De mijt komt net als een gewoon virus het huis binnen via tocht, andere planten of gereedschap. Dit wetende kun je er voor zorgen dat jouw plant minder aantrekkelijk wordt door te zorgen voor een hogere luchtvochtigheid.

Ook een lagere temperatuur in huis en zo nu en dan een goeie sproeibeurt zijn een goed idee. Vergeet ook niet je snoeischaar en gieter regelmatig schoon te maken. Je kunt het ongedierte ook voorkomen door om de paar maanden de potgrond (deels) te vervangen.

spint
Spint maakt kleine spinraggen

Spint bestrijden

Heeft spint toch toegeslagen in huis? Knip de ergste bladeren af, spoel de de plant af met koud water en zet hem op een koele plek, weg van andere planten. Dit mag ook buiten, graag zelfs in de herfst of winter. De mijt houdt namelijk niet van temperaturen onder de 12 graden. Let wel op dat de plant niet op de tocht staat.

 

Een ander middel dat lijkt te helpen bij het bestrijden van spint: vul een plantenspuit met water, 2% handzeep en 1% spiritus. Benevel hiermee de plant en doe dit het liefst in de avond, gedurende een week. Vergeet ook de onderkant van de bladeren niet. Door de plant te besproeien met dit brouwsel zorg je ervoor dat spint zich niet meer kan voortplanten.

Heb je na al deze inspanningen het idee dat de spint toch aan de winnende hand is en het echt te laat is? Dan zit er helaas niets anders op dan de plant weg te gooien. En jezelf natuurlijk met een nieuwe plant op te vrolijken.

Kamerplanten shoppen bij vtwonen…

Heb je last van ongedierte en onkruid in de tuin? Zo kun je onkruid voorkomen en bestrijden.

nog meer: tuinieren