Mais zaaien en kweken in de moestuin

beeld vtwonen Beeld

Suikermais is een gezonde, maar zoete snack. En extra leuk om zelf te kweken in de moestuin. Lees meer over suikermais zaaien voor in eigen moestuin. 

Lees verder onder de advertentie

Suikermais planten voor in de tuin

Maisplanten worden circa 1,50 tot 2,00 meter hoog. Houd hier rekening mee als je een plek kiest in de tuin voor maisplanten. Ze houden andere planten uit de wind en geven schaduw. Plant voor het beste resultaat de mais op een zonnige plaats.

Wanneer mais zaaien?

Suikermais komt laat op gang en heeft warmte nodig, het is dan ook van oorsprong een tropische plant. De zaden hebben een temperatuur van minimaal 18 graden Celcius nodig om goed te kunnen kiemen. Zaai mais begin/half april binnen voor en plant ze half mei uit in de volle grond. Mais zaaien in de volle grond kan vanaf begin mei.

Hoe werkt het suikermais zaaien?

Stop twee zaden bij elkaar in een plantgat. Als ze allebei opkomen dun je ze later uit. Zaai of plant de suikermais 15 cm uit elkaar. Zaai de korrels tussen 3 en 5 cm diep, en zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Dek bij een koud voorjaar de grond af met vliesdoek om de kiemplanten te beschermen tegen uitdrogen en nachtvorst. Het vliesdoek geeft ook extra warmte. Gebruik voor het zaaien en later ook snoeien van de suikermais het juiste tuingereedschap.

Lees verder onder de advertentie

Mais planten bemesten

Mais groeit hard en kan veel mest gebruiken. Plant ze in goed bemeste grond, verrijkt met compost of verteerde stalmest of gebruik een organische meststof. Geef gedurende het groeiseizoen en tijdens de bloei van mais nogmaals mest. Lees meer bij tuin bemesten.

Zoete suikermais oogsten uit eigen tuin

Mais kun je oogsten als de korrels goed gevuld zijn, meestal kun je suikermais oogsten vanaf juli. Pluk mais en eet ze kort daarna op. Ze zijn niet lang te bewaren, de smaak gaat dan hard achteruit.