Maggiplant

beeld vtwonen Beeld

Heeft de Maggiplant een goede smaak?

Dit keukenkruid, Levisticum officinale, wordt lavas of maggiplant genoemd. Dat zegt alles over de smaak van het blad, die iedereen kent. Uit het bekende flesje of vers in soepen, sauzen enz. Het laatste is natuurlijk veel leuker en lekkerder. Er is maar één soort, die oorspronkelijk uit de omgeving van Iran komt, maar al een paar duizend jaar in Europa is ingeburgerd (de Romeinen namen de plant al mee). Vervolgens is hij overal verschenen waar zich Europeanen vestigden. Wereldwijd verspreid dus en ook vaak verwilderd. In juli-augustus verschijnen de grote groenachtig-witte schermbloemen boven het donkergroene, mooi gedeelde blad. Erg opvallend zijn die bloemen overigens niet. Behalve de verwerking in soepen, sauzen en salades, wordt van het blad ook thee getrokken en het zaad wordt in brood meegebakken. Wortels en jonge stengels worden wel als groente gekookt, de jonge stengels ongeveer als asperge gegeten.

Lees verder onder de advertentie

Is Levisticum officinale geschikt voor in de moestuin?

Maggiplanten halen op voedzame grond gemakkelijk 2 m hoogte en worden 75 cm breed. Medicinale toepassingen zijn er weinig. De planten zijn zeer winterhard en het blad blijft heel lang oogstbaar, eigenlijk tot het in het najaar vergeelt. Aantastingen komen maar sporadisch voor. Wie geen kruiden- of moestuin heeft, kan ook prima een maggiplant tussen de sierplanten zetten.

Wat voor bodem is geschikt voor Levisticum officinale?

Het is erg goed om rond de wortels van de planten te mulchen (met compost of iets dergelijks). Doe dat in de lente en breng in de herfst een nieuwe laag op de oude aan. Een handige video voor het aanbrengen van mulch is te vinden op de site.Geef in de lente een goede basisbemesting. Maggiplanten houden van volle zon tot matige schaduw en groeien liefst in voedzame, niet te natte grond. Pas op voor stagnerend water tijdens de winter. De wortels van deze overblijvende plant kunnen dan namelijk wegrotten. Maggiplanten verdragen gemakkelijk 15 graden of nog strengere vorst. Je kunt van voorjaar tot herfst vers blad oogsten. Zorg voor mulch boven de wortels. Geef in het voorjaar een goede basisbemesting. Tijdens droogte water geven. Meer weten over het bewateren van planten? Neem dan een kijkje in het artikel water geven.

Hoe kan ik de Lavas snoeien?

Je kunt de plant gerust in de herfst (of pas in de lente) terugsnoeien. Je kunt jonge stengels oogsten of alleen het blad. De plant kan zichzelf spontaan uitzaaien, dus let op jonge zaailingen en pot die apart op (leuk cadeautje voor vrienden of kennissen).

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Levisticum officinale

Familie

maggiplant

Latijnse familie

officinale

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droogte water geven.

Snoeien

Knip in lente of herfst plant af.

Bemesting

Bemest in maart. Mulch in voorjaar en herfst.

Winterhard

zeer goed

Bodem

rijke goed doorspitte standplaat

Vochtigheid

niet te nat in de winter

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Maximaal

200

Beschrijving

tot 2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

groenwit

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus