Lavendel Loddon Pink

beeld vtwonen Beeld Shutterstock / JSOBHATIS16899
Beeld Shutterstock / JSOBHATIS16899

De ‘echte’ lavendel, Lavandula angustifolia ‘Loddon Pink’ heeft een zachtroze kleur.

Lees verder onder de advertentie

De geur van Lavandula angustifolia ‘Loddon Pink’

Lavendel is al een aantal jaren erg trendy. Dat heeft een aantal redenen. Lavandula angustifolia ‘Loddon Pink’ geurt verrukkelijk en wordt intensief bezocht door bijen, hommels en vlinders. Vanwege de geur is lavendelolie een belangrijke grondstof voor zeep, parfum en eau de cologne.

Hoe kan Lavandula angustifolia ‘Loddon Pink’ decoratief gebruikt worden?

Daarnaast heeft dit welriekende struikje decoratieve, groengrijze bladeren die het behoudt gedurende de winter.Het is erg mooi in borders, rotstuinen en zelfs als haagje. Vaak wordt lavendel in kruidentuinen aangeplant omdat de meeste kruiden er niet zo mooi uitzien.

Hoe hoog wordt Lavandula angustifolia ‘Loddon Pink’?

De oorsprong van de lavendel is het Middellandse Zeegebied. Daar zijn enorme velden te aanschouwen in de omgeving van ‘parfumplaatsen’ zoals Grasse in Frankrijk. Lavendel wordt maximaal een halve meter hoog en is vooral in jonge toestand sterk behaard. Tenslotte draagt het beperkte onderhoud bij aan de populariteit van lavendel.

Lees verder onder de advertentie

De Latijnse betekenis van Lavandula

De naam Lavandula komt van het woord lavare, dat in het Latijn ‘wassen’ betekent. De Romeinen en de Grieken gebruikten lavendel als badkruid, zowel vanwege de geur als vanwege de therapeutische werking.

Wat zijn medicinale eigenschappen van Lavandula angustifolia ‘Loddon Pink’?

Echte lavendel heeft verschillende medicinale eigenschappen. Zo werkt het bijvoorbeeld zeer kalmerend bij stress. Angustifolia betekent smalbladig. De blaadjes van Lavandula angustifolia zijn eerst grijzig, maar worden steeds groener. De bloemetjes zijn donkerblauw en bloeien in juni en juli. Hoe meer echte lavendel in de zon staat, hoe intensiever de kleur wordt.

Hoe moet ik de Lavandula angustifolia ‘Loddon Pink’ verzorgen?

Lavendel is geschikt voor droge, maar humusrijke grond. Voor een rijke bloei zet je lavendel in de zon. Knip uitgebloeide aren direct weg. In het voorjaar kun je scheuten die het jaar ervoor hebben gebloeid snoeien. Knip echter nooit te diep in de struik. Na twee of drie jaar wordt de bloei minder en zult u voor een nieuwe struik moeten zorgen.

Lees verder onder de advertentie

Moet ik de Lavandula angustifolia ‘Loddon Pink’ snoeien?

Echte lavendel kan goed tegen de zon. Verwijder direct na de bloei de bloemen om sterke compacte struikjes te behouden die goed blijven bloeien. Terugsnoeien na de vorst tot 10 centimeter is aanbevolen. ’s Winters is stagnerend vocht in de bodem slecht voor de plant. In strenge winters kan de lavendel bevriezen, maar dat is geen probleem. Na een snoeibeurt in het voorjaar loopt hij gewoon weer uit.

Hoe kan ik lavendelschimmel bestrijden?

Een beetje kalk in de bodem is optimaal voor lavendel. Een specifiek probleem van lavendel is de lavendelschimmel die in snel tempo delen laat afsterven. Snoei de aangetaste takjes ruim weg en verbrand de resten.

Kruidenthee maken van lavendel

Naast de schoonheid van lavendel kan je er nog veel meer mee. Bijvoorbeeld het maken van een kruidenthee.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant hier.

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Lavandula 'Loddon Pink'

Cult

'Loddon Pink'

Familie

lavendel

Latijnse familie

angustifolia

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei in voorjaar en verwijder uitgebloeide bloemen.

Bemesting

Strooi jaarlijks kalk bij de lavendel.

Winterhard

goed

Bodem

kalkhoudend

Vochtigheid

droog

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

40

Beschrijving

maximaal 40 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

lichtroze

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli