Laurierkers Otto Luyken
Hoe hoog wordt de Prunus lauroceracus ‘Otto Luyken’?
De laurierkers Prunus lauroceracus ‘Otto Luyken’ is een compacte variant. Hij groeit langzaam en wordt niet hoger dan een meter. Het blad van de Prunus lauroceracus ‘Otto Luyken’ is glanzend en spits.
Is de Prunus lauroceracus wintergroen?
De laurierkers, Prunus lauroceracus, is een dichte, wintergroene struik die meestal snel groeit en bijzonder sterk is. Het aardige van deze struik is dat zijn sterkte wordt gecombineerd met een aantrekkelijk uiterlijk. De laurierkers wordt vaak toegepast in plantsoenen. In particuliere tuinen wordt hij ingezet als haag of als solitair. In januari kunnen zich al witte bloemen vormen. Zij openen pas in de lente en groeien in sierlijke rechtopstaande trossen. De bloemen van de laurierkers geuren heerlijk. Later in het jaar kunnen zich nog een keer bloemen ontwikkelen. Vanaf augustus verschijnen de vruchten van ongeveer een centimeter groot. Ze zijn bijna zwart van kleur en giftig. Er zijn door kruisingen veel varianten ontstaan.
Verschillende Prunus-soorten
Het geslacht Prunus is enorm groot. De kers hoort erbij, maar ook de sierkers en de pruim, de sleedoorn, de wintergroene laurierkers, de bospest of vogelkers, abrikoos en perzik. Wat ze gemeen hebben is de steenvrucht, de vrucht met meestal één harde kern. Veel soorten zijn hier wel winterhard, maar kunnen te lijden hebben van late vorst in het voorjaar, wat de vaak schitterende bloei kan ruïneren. De hangende takken en de prachtige bloemen in de lente zorgen voor een idyllische aanblik.
Hoe onderhoud ik de Prunus lauroceracus ‘Otto Luyken’?
De Prunus lauroceracus ‘Otto Luyken’ is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende. Er zijn verschillende ziekten waar deze boom last van zou kunnen krijgen, maar in de praktijk treden ze zelden op.
Wanneer kan ik de Prunus lauroceracus ‘Otto Luyken’ snoeien?
Over het algemeen is er niet veel snoei nodig. Maar als je de Prunus lauroceracus ‘Otto Luyken’ wilt snoeien, doe je dat het best na de bloei. Eigenlijk kun je volstaan met de boom in zijn mooie vorm te houden. De snelle groei en sterkte van de laurierkers kunnen ervoor zorgen dat deze struik snel de juiste grootte bereikt of juist te groot wordt. Door regelmatig flink te snoeien, houd je de laurierkers binnen de perken. De snoei pas je aan de twee groeiperioden aan. In maart kun je de laurierkers prima sterk terugsnoeien. Dit kan zelfs tot op het oude hout, wat de voorkeur verdient na vorstschade. Een rigoureuze snoei kun je beter over twee tot drie jaar verdelen, maar dit is niet noodzakelijk. Hagen kun je in vorm houden door te snoeien in juni na de eerste groeiperiode en in september na de tweede groeiperiode. Weten hoeveel water een Prunus lauroceracus ‘Otto Luyken’ nodig heeft? Neem dan een kijkje in het artikel water geven.
Naast de Prunus lauroceracus ‘Otto Luyken’ zijn er meerdere soorten van de laurierkers. In de plantenindex is hier meer informatie over te vinden.
Kenmerken:
Benaming
Naam
wintergroen
Latijnse naam
Prunus 'Otto Luyken'
Cult
'Otto Luyken'
Familie
gewone laurierkers
Latijnse familie
laurocerasus
Onderhoud
Verzorging
Geen speciale verzorging nodig.
Snoeien
Eventueel in maart en hagen begin zomer en begin herfst.
Bemesting
Organische mest in maart.
Winterhard
goed
Bodem
neutraal tot zuur en bij voorkeu
Vochtigheid
matig tot vochtig
Licht
Type
Zon, Halfschaduw, Schaduw
Beschrijving
volle zon tot in de schaduw
Hoogte
Minimaal
50
Maximaal
100
Beschrijving
0,5 tot een 1 meter
Kleuren
Eerste kleur
Wit
Tweede kleur
Wit
Kleurbeschrijving
wit
Bloeitijd
Begin
Mei
Eind
Mei