Kleine planten

Kleine planten Beeld

Steeds meer planten krijgen er een klein broertje bij, een miniatuurversie die lager en compacter is, maar minstens zo rijk en mooi bloeit. Ideaal, want voor deze dwergplantjes is er altijd wel plek. Lees hier over een aantal soorten kleine planten.

Lees verder onder de advertentie

1. Anemone hupehensis ‘Little Princess’

Herfstanemonen zijn lieflijke laatbloeiers, zoals de Anemone hupenhensis ‘Little Princess’. ‘Little’ is goed gekozen, want deze aantrekkelijke kleine planten wordt maar zo’n 25 cm hoog. Dit in tegenstelling tot zijn grotere familieleden die hun zachtroze bloemen met geel hart meestal op zo’n 75 cm hoogte ontvouwen. Deze vaste plant doet het goed in halfschaduw en bloeit in augustus-september.

2. Echinacea purpurea ‘Kim’s Knee High’

De rode zonnehoed Echinacea purpurea ‘Kim’s Knee High’ komt – zoals de naam al zegt – niet hoger dan je knie (circa 60 cm), terwijl een gewone Echinacea purpurea 100 cm hoog wordt. Deze plant bloeit van juli tot september rijkelijk met cerisekleurige bloemen die op één hoogte hun koppen bij elkaar steken. Hij vormt vooral met een aantal bij elkaar – 7 tot 9 stuks per m² – een prachtig plaatje in de border.

3. Sanguisorba officinalis ‘Tanna’

De aparte purperrode fluweelbolletjes op vertakte stelen van Sanguisorba officinalis ‘Tanna’ steken zo’n 70 cm boven de aarde uit, terwijl de gewone pimpernel zeker twee keer zo hoog wordt. Deze vaste plant houdt van humusrijke grond, doet het goed in halfschaduw en bloeit in juli-augustus.

Lees verder onder de advertentie

4. Helenium ‘Rubinzwerg’

De donkerrood bloeiende Helenium ‘Rubinzwerg’ houdt het op maximaal 120 cm; een echte ‘dwerg’ is hij dus niet, maar de gewone exemplaren uit de zonnekruidfamilie halen makkelijk 160 cm. Zonnekruid gedijt op elke grond, zolang deze maar doorlatend is. In het voorjaar scheuren. Een goede snijbloem, maar liever laten staan, want bijen en vlinders zijn er dol op. Zet hem in de zon. Hij bloeit van juli tot september.

5. Achillea ptarmica ‘Nana Compacta’

De oorspronkelijke wilde bertram (Achillea ptarmica) is een inheemse plant van 70 cm hoog, maar ‘Nana Compacta’ wordt met zijn witte bloemen met beige hart niet hoger dan 40 cm. De naam zegt het eigenlijk al: ‘Nana’ betekent dwergachtig. Hij doet het goed in halfschaduw en bloeit van juni tot augustus.

6. Astilbe chinensis ‘Pumila’

Deze spirea (Astilbe chinensis ‘Pumila’) maakt een grote hoeveelheid lilaroze bloeiaren aan, maar ook na de bloei blijft de plant mooi. Deze dwerg (‘Pumila’ = dwergachtig of laag) van 40 cm hoog kan veel droger staan dan zijn familieleden, die makkelijk een bloeihoogte van meer dan een meter staan. Hij bloeit in juli-augustus en staat graag op een zonnige plek.

Lees verder onder de advertentie

7. Hemerocallis mini ‘Stella’

Frisgeel zijn de geurende minibloemen van daglelie Hemerocallis mini ‘Stella’ die boven grasachtige bladeren verschijnen. Dit lelietje wordt niet hoger dan 25 cm, in tegenstelling tot andere lelies in deze familie, die tussen de 50 en 75 cm kunnen worden. Deze plant prefereert een plekje in halfschaduw en bloeit in juli-augustus.

8. Echinacea ‘Virgin’

Een van de mooiste witte én laagst blijvende ‘rode’ zonnehoedjes is de Echinacea ‘Virgin’. Deze wordt nog geen 50 cm hoog, maar valt daardoor ook niet om zoals de hogere Echinacea’s (tot 100 cm) nog wel eens doen. De zonnehoed gedijt in alle soorten grond – zelfs slechte – en wordt rijkelijk bezocht door bijen, hommels en vlinders. Hij staat – zoals de naam al doet vermoeden – graag in de zon en bloeit van juli tot september.

Keine planten Beeld Keine planten
Beeld Keine planten
Lees verder onder de advertentie