De kleinbladige linde, Tilia cordata, wordt ook wel winterlinde genoemd en is een van de meest aangeplante soorten. Dat komt omdat deze boom goed bestand is tegen wind en een schadelijk milieu (bijvoorbeeld uitlaatgassen). Daarnaast heeft deze linde minder last van bladluis en honingdauw en 'druipt' daardoor minder dan andere linden. De stam is vrij kort en de bladeren zijn klein en vaak hartvormig (cordata betekent hartvormig).
Waar wordt de kleinbladige linde vaak gebruikt?
Het bijzondere van de linde is dat zij beschikt over een bijna onbeperkt vermogen tot groei en regeneratie van stam en takken. Daardoor kan de linde meer dan duizend jaar oud worden. Deze eigenschap speelde een rol in diverse geloven bijvoorbeeld ter verering van Freija of Maria. Ook ter ere van een geboorte wordt volgens een oud gebruik een linde geplant om voor eeuwen dit moment met zich mee te dragen. De linde is een typisch Nederlandse boom die al meer dan 5000 jaar voorkomt in ons land. Echter, de laatste eeuwen tref je de linde in de natuur zelden aan. Wel zie je de linde in Europa overal terug in aangelegde parken of lanen (Berlijn – Unter den Linden). Ook wordt de linde veel toegepast als leiboom. Dit biedt een natuurlijke bescherming op hoogte tegen de zon en inkijk.
Komen er insecten op de Linde af?
Linden zijn op hun mooist in de zomer wanneer het frisgroene loof wordt begeleid van vele heerlijk geurende bloemen. Deze lindebloesem wordt veel bezocht door bijen, die hiervan bijzondere honing maken. De bloesem kan ook gebruikt worden als geneeskrachtige thee. Daarnaast biedt de linde mooi zacht hout, dat gebruikt wordt voor uiteenlopende gebruiksvoorwerpen en gebrand lindehout wordt gebruikt als houtskool.
Kan ik de Tilia cordata snoeien?
Snoei van linden is goed mogelijk vanwege het vermogen tot regeneratie. De stam dient vrij gehouden te worden van te lage zijtakken. Dit kun je in juni doen. De leilinde dient jaarlijks gesnoeid te worden. Hiervoor is gedurende de eerste paar jaren een speciaal frame nodig. Dat kan gemaakt zijn van palen met draden of van hout. Om de halve meter wordt een dwarsligger aangebracht. Aan het einde van het groeiseizoen dienen de twijgen zo goed mogelijk verbonden te worden met het frame. Vervolgens verwijder je alle uitstaande takken en de verlengenis van de hoofdtakken. Het frame kan na een aantal jaren verwijderd worden als de takken voldoende verhout zijn. Naast de Tilia cordata zijn er meer soorten van de kleinbladige linde. In de plantenindex vind je hier meer informatie over.
Kenmerken:
Benaming
Naam
bladverliezend
Latijnse naam
Tilia cordata
Familie
kleinbladige linde
Latijnse familie
cordata
Onderhoud
Verzorging
Geen speciale verzorging nodig.
Snoeien
Snoei tussen oktober en maart. Verwijder in juni lage taken.
Bemesting
Geen mest nodig.
Winterhard
zeer goed
Bodem
vrijwel alle soorten zijn geschi
Vochtigheid
matig
Licht
Type
Zon, Halfschaduw, Schaduw
Beschrijving
volle zon tot schaduw
Hoogte
Maximaal
1500
Beschrijving
tot 15 meter
Kleuren
Eerste kleur
Geel
Kleurbeschrijving
geel
Bloeitijd
Begin
Juni
Eind
Juli