Kiezen voor een ecologisch gazon
Een klassiek gazon is verzorgd en netjes, maar heeft nauwelijks natuurwaarde. Meestal wordt het ingezaaid of uitgerold en bestaat het gazon uit een mengsel van grassen die opgewassen zijn tegen kort maaien, lopen en spelen. Kies eens voor een ecologisch gazon.
Klassiek gazon
Een gazon is in de eerste plaats functioneel: kinderen kunnen erop voetballen, de voortuin ligt er netjes bij… Maar, dat neemt niet weg dat een gazon ook natuurwaarde kan hebben. Door het vele maaien, en vaak ook mesten, komen er nauwelijks kruiden voor in een klassiek gazon. Als er al enkele bloemplanten in slagen om zich te vestigen, dan krijgen ze amper kans om te bloeien. Zonde, want zo is er dus geen nectaraanbod. Een klassiek gazon is voor insecten, en ook voor ander bodemleven, nagenoeg een woestijn.
Welkom ‘onkruid’
De tuinmode is gelukkig verandert: ‘unexpected wild’ is één van de tuintrends 2015. Gelukkig mag het tegenwoordig wat wilder en natuurlijker. Links en rechts laten we bloemen en mos toe in het gazon. En daar hoef je niets extra’s voor te doen. Integendeel: niet meer bemesten en minder maaien. Less is more.
Daarbij wordt chemische onkruidbestrijding tegenwoordig aan banden gelegd. Het schaadt onze gezondheid. Ook al hebben we vaak te weinig tijd om onkruid met de hand te verwijderen, de boodschap dat niet alle onkruid weg moet is zeer welkom. Wie heeft er nu nog zin om veel tijd en geld te besteden aan een gazon als een biljartlaken zonder natuurwaarde?
Hoe krijg je een waardevoller gazon
- Gebruik geen chemische onkruidverdelgers en/of meststoffen. Zonder meststoffen zal het gras trager groeien, waardoor je minder hoeft te maaien. Bovendien zullen er meer bloemen in komen, waardoor je op termijn nóg minder de grasmaaier tevoorschijn hoeft te halen.
- Laat mossen toe in een ecologisch gazon. Paddenstoelen houden van mosrijke gazons. Een mostapijt ziet er altijd mooi groen uit en hoeft zelden gemaaid te worden. Bovendien is het lekker zacht als je er met blote voeten doorheen loopt.
- Laat bloemen toe in je gazon. Madeliefjes, klavers en paardenbloemen krijg je snel, zij zijn goed bestand tegen spelende en lopende kinderen. Soorten als Gewoon biggenkruid, Gewone brunel, Knoopkruid, Muizenoortje en Gewone margriet wijzen op verschraling. Deze soorten geven aan dat je gazon zeer interessant is voor zowel insecten als voor graslandpaddenstoelen.
- Te vaak maaien is niet goed. Bloemen krijgen zo geen kans om te bloeien en insecten hebben geen schuilplaats en voedsel. Bovendien zal een kort gemaaid gazon in de zomer te snel uitdrogen, waardoor de ontwikkeling van paddenstoelen geen kans krijgt. Door net zoals in bermen slechts tweemaal per jaar te maaien, krijg je een ecologisch gazon waarin vlinders, bijen en sprinkhanen zich thuis voelen. Belangrijk is wel dat de timing van het maaien juist is. Om voldoende bloemen in zaad te laten komen, is het beter niet voor half juni te maaien. Als je toch voor die periode wilt maaien, laat dan een deel staan. Zo kan er toch nog zaad gevormd worden. Ook kan dat stuk dan dienen als vluchtplek voor de talrijke insecten die nu in jouw waardevolle gazon huizen. Een tweede maaibeurt kun je het beste in september plannen. Zo kunnen heel wat bloemen nog een tweede keer bloeien en zaad vormen. Het gras mag kort de winter in gaan.
- Laat maaisel niet liggen, verwijder het zo goed mogelijk. Zo voorkom je extra aanrijking en zal je gazon verder verschralen. Dit betekent minder maaiwerk in de toekomst en meer bloemen.