Hoe en wanneer salie snoeien en knippen?

beeld vtwonen Beeld

Salie is een halfhouterige vaste plant met grijze bladeren en om deze mooi te houden moet er af en toe een snoeischaar aan te pas komen. Salie snoeien, stekken of knippen zijn allemaal mogelijkheden om deze tuinplant gezond te houden. Daarnaast krijg je met salie knippen kruiden om te gebruiken in de mediterraans keuken. 

Lees verder onder de advertentie

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!


Waarom en hoe salie knippen

De bloemstelen van de salie verhouten elk jaar meer, daarom is het slim om na de bloei de plant flink te knippen. Salie knippen kan ongeveer vanaf eind juni tot ongeveer eind augustus. Knip de oppervlakkig uiterste delen van de salie weg. De salie kan dan weer mooie nieuwe bladeren vormen en blijft mooi compact.

Lees verder onder de advertentie

Hoe werkt salie snoeien

Het snoeien van de salie is om de plant te verjongen, er kan dan steviger gesnoeid worden. Salie snoeien kan het beste in de maanden februari en maart als er overdag geen vorst is. Je kunt salie snoeien tot dicht op de grond. Zoek een scheut net boven de grond en snoei net boven de scheut. Gebruik voor snoeien altijd schoon en scherp snoeigereedschap. Lees meer over salie snoeien.

Salie wintergroen in de tuin

Het kruid sterft niet af in de winter boven de grond, het blijft zelfs zitten. De salie is dus winterhard en wintergroen. De plant staat wel graag beschut.

Uitgebloeide bloemen van salie gebruiken

Na het knippen kun je de uitgebloeide bloemen met een elastiekje bij elkaar binden. Laat dit bosje salie op zijn kop drogen op een goed geventileerde plek in huis. De gedroogde bladeren kun je vervolgens gebruiken in sauzen en vleesgerechten. Wees er wel zuinig mee, want de smaak van salie is nogal overheersend.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: Canva