Herfsttuin opruimen

beeld vtwonen Beeld

Het is in het najaar nog heerlijk om een dagje buiten bezig te zijn en het scheelt veel werk in het voorjaar. Ruim de herfsttuin op met deze paar kleine klusjes.

Lees verder onder de advertentie

Tuinmeubels schoonmaken

Maak de tuinmeubels, tuinkussens en parasol schoon en breng ze naar binnen. Leg tussen de stof kamfer of cederhout om motten op afstand te houden. Heb je een houten tuinbank die in het gazon of in de border blijft staan? Leg dan onder elke poot een tegel. De bank staat stabieler en het hout blijft langer in tact.

Potten schoonmaken

Controleer de potten waarin kuipplanten staan op slakken en maak de buitenkant schoon met een borstel en wat groene zeep. Ze kunnen dan naar hun winterverblijf. Blijven de potten buiten? Zet ze dan op hun kop. Zo kan er geen water in blijven staan met vorstschade als gevolg. Alle eenjarige zomerbloeiers kunnen naar de composthoop of in de gft-bak.

Het gazon

Maai het gras in de herfsttuin en knip zo nodig de kantjes. Hark het afgemaaide gras weg. Maak de grasmaaier schoon en vet de messen in. Moeten de kooimessen geslepen of is het een motor of elektrische maaier, dan is dit het ideale moment voor een servicebeurt; in het voorjaar komt iedereen op dit idee.

Lees verder onder de advertentie

De border

Verwijder plantensteunen en ruim ze zo overzichtelijk mogelijk op. Voor stokken is een stuk kachelpijp ideaal om ze in te steken. Knip vaste planten af die er echt niet meer fraai uitzien en haal het laatste onkruid weg.

Gereedschap

Maak gereedschap wat je voorlopig niet meer gaat gebruiken schoon en vet het in. Haal een doek met lijnolie over de houten stelen van hark en schoffel. Er zijn handige gereedschapsrekken die je in de schuur kunt ophangen en waarop alles een eigen plek heeft. Het kan nodig zijn om de heggenschaar en snoeischaar te laten slijpen.

Gieter en tuinslang

Leeg zinken gieters. Blijven ze buiten? Zet ze dan op hun kop. Als er water in blijft staan kan dat bevriezen, waardoor de bodem boltrekt. Laat de tuinslang leeglopen en rol hem op en leg of hang hem in de schuur. Verzamel de verbindingsstukken van de tuinslang en spuitstukken en leg die een nachtje in water met azijn en berg ze daarna droog op.

Lees verder onder de advertentie

De vijver

Span een net over de vijver om het meeste blad dat nog gaat vallen op te vangen. Haal eventueel de vijverpomp en filters uit het water en maak ze schoon.

Niet doen in de herfsttuin

De volgende dingen hoeft je niet de doen in de herfsttuin, want dat is alleen maar extra werk.

  • De border in de herfsttuin niet té netjes opruimen, want blad mag gerust tussen de planten blijven liggen.
  • Groene aanslag van de tegels weghalen heeft nu weinig zin, want de komende maanden, met weinig zonlicht, blijf je last hebben van dit euvel.
  • De vaste planten in de border afknippen. Laat alles zoveel mogelijk staan. Zelfs uitgebloeid zijn veel soorten nog mooi en ook het verschil in hoogte blijft aantrekkelijk. Met rijp en een laagje sneeuw zijn planten zoals hemelsleutel (Sedum) weer prachtig.
Lees verder onder de advertentie