Groene erfafscheiding

beeld vtwonen Beeld

Sinds een paar weken ben ik de gelukkige eigenaar van een nieuwe tuin. Iedereen adviseert om de tuin een jaartje aan te kijken voordat je alles omgooit. Dus dat vraagt wel wat geduld. Maar dat neemt niet weg dat het heerlijk is om alvast plannen te maken. Mijn eerste wens is meer privacy door hagen en leibomen naast of op de erfafscheiding.

Er zijn genoeg opties om een groene ‘schutting’ te creëren. Groenblijvende hagen, leibomen, klimmers of bamboe. Keuze genoeg! Maar als het om je eigen tuin gaat, groeit het wensenlijstje gestaag. Zo wil ik eigenlijk aan alle drie de zijden van mijn tuin groene erfafscheidingen. En aan de achterzijde flink hoog om inkijk tegen te gaan. Ik kreeg al wat tips van vrienden en collega’s:

• Portugese laurierkers (Prunus lusitanica ‘Angustofolia’, ‘Caucasica’ of ‘Novita’) een groenblijvende heester, tip van DeFruittuin – boomkwekerij in Kapelle
• Moeraseik (Quercus palustris) in leivorm, tip van ‏Magnoliaontwerp
• Beuk (Fagus orientalis ‘Iskander’) in leivorm, tip van ‏Magnoliaontwerp
Bamboehaag, tip van ‏Magnoliaontwerp
• Kant-en-klare klimophagen van 220 cm hoog, tip van nieuwsvanalpha
• (Groenblijvende) klimmers tegen een pergola-constructie, tip van mijn zus
Steeneik (Quercus ilex), in leivorm, groenblijvend, tip van @TheaSeinen
• Andere groenblijvende leibomen, zoals de Photinia fraseri ‘Red Robin’

Lees verder onder de advertentie

Het lijstje bekijkend denk ik dat het een groenblijvende leiboom wordt voor achterin de tuin – lekker hoog – en een kant-en-klare haag van Hedera of een Portugese laurierkers voor naast of op de erfgrens met de buren. Nu nog even zien wat de buren daarvan vinden!