WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo werkt gras verticuteren

Voor een mooi gazon is alleen eens in de zoveel tijd maaien soms niet genoeg. Door mos, onkruid en ook maaien ontstaat er een soort viltlaag op het gazon waar water, licht en lucht soms moeilijk doorheen kunnen komen. Als deze viltlaag te dik wordt, kan het gazon verticuteren helpen. Wij leggen uit hoe verticuteren werkt.

vtwonen unsplash gazon verticuteren gras

Wanneer verticuteren?

Een dunne viltlaag van ongeveer één centimeter is goed voor het gazon. Deze laag beschermt het gazon namelijk tegen hitte en verlies van water. Echter, als de laag te dik wordt, is het tijd om het gazon te verticuteren. Je kunt dit het beste twee keer per jaar doen: in de maanden maart (zodra er geen kans op nachtvorst meer is) en augustus. 

Wat is verticuteren?

Mos ontstaat wanneer de grond in slechte staat is. Te weinig zuurstof, structuur en voedingsstoffen in de bodem zorgen ervoor dat mos het wint van gras. Schaduw of te kort maaien kunnen ook de oorzaak zijn van mos. Wat tegen een viltlaag en mos helpt, is verticuteren. Dit is een beetje te vergelijken met schoonharken. Door met een speciale verticuteermachine over de grasmat te gaan, worden mos en de viltlaag verwijderd en de wortels doorgesneden. Doordat de wortels worden afgesneden kan er niet direct nieuw mos gevormd worden. Het gras kan weer ademen en het water kan weer bij de wortels van het gras komen. 

Hoe werkt verticuteren?

Omdat het handmatig verwijderen van mos een hardnekkige klus is, kun je het beste een verticuteermachine gebruiken. Bij een heuvel of een schuine graswal kun je verticuteren door eerst met een riek gaten te prikken. Daarna kun je met een goede puntige bladhark het mos wegharken. Na behandeling ligt het gazon er niet al te florissant bij, maar na een paar dagen knapt het duidelijk alweer op. Na het verticuteren kun je het gazon bemesten

Kale plekken in gazon opnieuw inzaaien

Als er echt teveel mos in het gazon zat en dit met verticuteren eruit wordt gehaald, kunnen er veel kale plekken ontstaan in het gazon. Dan kun je na het verticuteren deze kalen plekken opnieuw inzaaien met graszaad. Lees daarover meer in het artikel over gras zaaien

Voor meer tips over het onderhouden van een gazon kun je kijken in de gazon onderhoudskalender.

nog meer: tuinieren