Verticuteren

Door mos, onkruid en maaien ontstaat er een soort viltlaag op het gazon waar water, licht en lucht maar moeilijk doorheen kunnen. Daarom moeten we het gazon verticuteren.

Tip: Bekijk hier de collectie verticuteermachines.


gazon verticuteren

Wanneer verticuteren?

Een dunne viltlaag van ongeveer één centimeter is goed voor het gazon. Deze laag beschermt het gazon namelijk tegen hitte en verlies van water. Echter, als de laag te dik wordt, is het tijd om het gazon te verticuteren. Je kunt het gazon het best twee keer per jaar verticuteren: in de maanden maart (zodra er geen kans op nachtvorst meer is) en augustus.

Wat is verticuteren?

Mos ontstaat wanneer de grond in slechte staat is. Te weinig zuurstof, structuur en voedingsstoffen in de bodem zorgen ervoor dat mos het wint van gras. Schaduw of te kort maaien kunnen ook de oorzaak zijn van mos. Wat tegen een viltlaag en mos helpt, is verticuteren. Verticuteren is een beetje te vergelijken met schoonharken. Door met een speciale verticuteermachine over de grasmat te gaan, worden mos en de viltlaag verwijderd en de wortels doorgesneden. Doordat de wortels worden afgesneden kan er niet direct nieuw mos gevormd worden. Het gras kan weer ademen en het water kan weer bij de wortels van het gras komen.

Hoe verticuteren

Omdat het handmatig verwijderen van mos een hardnekkige klus is, kun je het beste een verticuteermachine gebruiken. Bij een heuvel of een schuine graswal kun je verticuteren door eerst met een riek gaten te prikken. Daarna kun je met een goede puntige bladhark het mos wegharken. Na behandeling ligt het gazon er niet al te florissant bij, maar na een paar dagen knapt het duidelijk alweer op. Na het verticuteren kun je het gazon bemesten.

Voor meer tips over het onderhouden van een gazon kun je kijken in de gazon onderhoudskalender.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 30 oktober 2015 om 12:01

Hoi Jeroen, de groei van het gras staat nu stil. Als je nu gaat verticuteren, kijk je de hele winter tegen een kaal gazon aan. Strooi in december kalk, daar heeft het mos een hekel aan. Verticuteer in het voorjaar, kijk in de gazon kalender voor nog meer klusjes. ~Marie

>

Anoniem op 27 oktober 2015 om 11:38

Mijn gazon, 400 vierkante meter zit vol met mos, wat te doen ?

Kan ik nu nog verticuteren ??

Met vriendelijke groet,
Jeroen

>

Anoniem op 19 oktober 2015 om 11:08

Hoi Kurt, nog even en het gras stopt met groeien. Verticuteren kan nog wel, alleen herstelt het gras niet meer. Stel de behandeling uit tot in het voorjaar. Verticuteren en kalk strooien. Mesten doe je dan weer 4 weken later. ~Marie

>

Anoniem op 13 oktober 2015 om 19:45

Mijn gras is 12 meter breed en 30m lang. Langs de schaduwkant komt er veel mos door, de zonnekant veel minder. De temperaturen worden lager en lager.
Kan ik nu nog verticuteren of zou ik gewoon alleen kalk strooien?
En welke volgorde dien ik dan te hanteren? Eerst verticuteren, dan kalk strooien en na 6 weken nog eens bemesten, of is het dan te koud voor bemesting? Of gewoon kalk strooien en niet meer verticuteren en/of bemesten? Heel erg bedankt voor uw antwoord!

>

Anoniem op 3 april 2015 om 08:49

Hoi Jolanda, het gras bloeit nog niet, dus daar ga je niet van niezen. Wel van bloeiende door de wind bestuivende bomen, wilgen, elzen, berken. Als die rondom je tuin staan, moet je een dag kiezen met de wind de andere kant op. Of net na een regenbui, het stuifmeel is dan uit de lucht gespoeld. ~Marie

>

Anoniem op 30 maart 2015 om 17:40

Is verticuteren raadzaam als ik al hooikoorts klachten heb? Of beter uitstellen?

>

Anoniem op 26 maart 2015 om 12:46

Beste Erica, in principe zou ik niet weten waarom je zo lang zou wachten; het gras is in het tweede jaar echt al goed doorgeworteld, dus daar hoef je het niet voor te laten. Na het zaaien kun je het beste een extra langzaam werkende, organische meststof strooien. Kunstmest kan namelijk niet samen met de kalk die je net gestrooid hebt en de jonge grasworteltjes kunnen verbranden. Wanneer je kiest voor de extra langzaam werkende mestvariant, dan kun je deze zelfs tegelijk strooien met het graszaad en de kalk! Kijk maar eens naar het 7 Stappen plan van Ecostyle bijvoorbeeld.

>

Anoniem op 26 maart 2015 om 12:44

Hallo René. De kuilen en gaten opvullen met grond en dan bijzaaien is prima, maar ik zou nog even wachten met bemesten. De jonge grasworteltjes kunnen namelijk verbranden door de mest!

>

Anoniem op 26 maart 2015 om 12:38

Beste Jimmy, het lijkt ons beter om hier even met de fabrikant over te bellen!

>

Anoniem op 23 maart 2015 om 12:40

Ik heb ergens gelezen dat je een nieuw gazon pas na 3 jaar mag verticuteren, klopt dat? Bij ons ligt het er nu 2 jaar in.
Verder heb ik net kalk gestrooid en ben ik van plan om over een paar weken gras te zaaien op de kale plekken. Wanneer kan ik dan het beste mijn gazon voor het eerst bemesten?

Shop suggesties

Inspiratie suggesties