Verticuteren

Door mos, onkruid en maaien ontstaat er een soort viltlaag op het gazon waar water, licht en lucht maar moeilijk doorheen kunnen. Daarom moeten we het gazon verticuteren.

Tip: Bekijk hier de collectie verticuteermachines.

gazon verticuteren

Wanneer verticuteren?

Een dunne viltlaag van ongeveer één centimeter is goed voor het gazon. Deze laag beschermt het gazon namelijk tegen hitte en verlies van water. Echter, als de laag te dik wordt, is het tijd om het gazon te verticuteren. Je kunt het gazon het best twee keer per jaar verticuteren: in de maanden maart (zodra er geen kans op nachtvorst meer is) en augustus.

Wat is verticuteren?

Mos ontstaat wanneer de grond in slechte staat is. Te weinig zuurstof, structuur en voedingsstoffen in de bodem zorgen ervoor dat mos het wint van gras. Schaduw of te kort maaien kunnen ook de oorzaak zijn van mos. Wat tegen een viltlaag en mos helpt, is verticuteren. Verticuteren is een beetje te vergelijken met schoonharken. Door met een speciale verticuteermachine over de grasmat te gaan, worden mos en de viltlaag verwijderd en de wortels doorgesneden. Doordat de wortels worden afgesneden kan er niet direct nieuw mos gevormd worden. Het gras kan weer ademen en het water kan weer bij de wortels van het gras komen.

Hoe verticuteren

Omdat het handmatig verwijderen van mos een hardnekkige klus is, kun je het beste een verticuteermachine gebruiken. Bij een heuvel of een schuine graswal kun je verticuteren door eerst met een riek gaten te prikken. Daarna kun je met een goede puntige bladhark het mos wegharken. Na behandeling ligt het gazon er niet al te florissant bij, maar na een paar dagen knapt het duidelijk alweer op. Na het verticuteren kun je het gazon bemesten.

Voor meer tips over het onderhouden van een gazon kun je kijken in de gazon onderhoudskalender.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 12 augustus 2012 om 17:26

Verticuteren gaat ook erg goed met de zgn. Spork hark. Een Engelse vinding gemaakt in Nederland, de tanden van de hark zijn aan elkaar verbonden middels een scherpe snijkant. Hierdoor gaan de tanden niet te diep in je gazon en nemen mos en dode wortels mee uit je gazon. Deze is te koop bij Tuinspul.nl.

Anoniem op 6 maart 2013 om 16:26

Moet ik het gazon eerst maaien alsvorens ik ga verticuteren?

op 7 maart 2013 om 16:54

Dag Jan. Moet niet, mag wel. Je kunt ervoor of erna maaien, wat je zelf wilt. Als je kiest om erna te maaien: zorg wel dat eerst al het mos en de andere troep die uit het gazon komt, verwijderd is. Groet, Kristel (tuinieren.nl)

Anoniem op 21 maart 2013 om 08:51

Hallo, ons weiland van de kinderboerderij is van slechte kwaliteit. Nu willen we ook gaan verticuteren. Overal lees ik dat het in maart gedaan moet worden, maar mensen bij ons op kantoor zeggen nu dat ze het pas in april willen laten doen. Wat is beter? Is het ook verstandig om eerst kunstmest te strooien. Of dat juist erna doen. Met vriendelijke groet. Pauline.

Anoniem op 27 maart 2013 om 08:37

Ik wacht ook nog even tot de nachtvorst is verdwenen. Dan zit je dus al in april. Je zou nu al wel kalk kunnen strooien

op 28 maart 2013 om 11:12

Als de grond bevroren is, heeft verticuteren geen zin. Wacht inderdaad tot april. Als we naar de vooruitzichten kijken, stijgt de temperatuur volgende week al naar 9 graden. Bemest het gazon na het verticuteren. Doe je het ervoor, dan verplaats je de helft van de bemesting weer. Daarbij kunnen de meststoffen na het verticuteren beter hun weg vinden door de nieuwe tunneltjes en gaten.

Anoniem op 31 maart 2013 om 14:42

Ik heb een vraag over verticuteren. wat is beter…met de hand of machine. mijn tuin is 18 mtr bij 12 mtr.

MvG

J.Kramer

Anoniem op 2 april 2013 om 13:27

Met een machine is veel beter, het haalt meer mos en resten van vorig jaar uit het gazon. Tevens een goed machine belucht de grond, is beter voor opname voeding en laat meer water door. Daarna met kunstmest bestrooien, een gazon heeft na de winter stikstof nodig. Na 6 tot 8 weken kan er gestrooid worden met organische meststof,dit werkt ongeveer 3 maanden.Let er wel op dat als je strooit met kunstmest het gelijkmatig wordt verdeelt om banen te voorkomen als het gaat groeien.

Anoniem op 2 april 2013 om 15:47

beste jacob,als je het postuur van swarsenegger of stellono hebt, kun je je grasveld met de hand doen,maar anders zou ik toch maar voor die oppervlakte een machine huren.
gr. frans

op 2 april 2013 om 19:02

Dag Jacob, jammer genoeg geeft u niet aan of uw tuin van 18×12 meter helemaal uit gras/gazon bestaat. Vooral bij grotere oppervlakten is verticuteren met de machine minder belastend voor u en minder tijdrovend. Bij beide manieren heeft het gras/gazon veel baat.

Anoniem op 9 april 2013 om 19:19

Is nu verticuteren na de lange droge periode met veel nachtvorst een goed moment

Anoniem op 10 april 2013 om 12:50

Beste ed,nu is het de perfecte tijd om te verticuteren. De temperatuur gaat omhoog en geen nachtvorst meer.Wel de sproeier aanzetten, het liefst smorgens zodat de bovenlaag van het gazon weer op kan drogen om schimmels te voorkomen. M.v.g. Leon (hovenier)

Anoniem op 10 april 2013 om 18:36

Hoi leon,
Dank voor je antwoord. Alleen nog niet geheel duidelijk. Eerst natmaken en dan verticuteren af na het verticuteren natmaken..
Groeten
Ed

op 11 april 2013 om 10:33

Beste Ed en Leon, van die sproeier aanzetten snap ik niet helemaal, het regent af en toe de komende dagen dus volgens mij is dat dan niet nodig, misschien alleen als het droog blijft. Als je verticuteert dan trek je met een verticuteerhark of verticuteermachine de viltachtige laag van dood materiaal los uit het gazon zodat de wortels weer lucht krijgen en water goed weg kan.

Anoniem op 11 april 2013 om 11:12

Beste ed en thea.Als het droog blijft de sproeier aanzetten na het verticuteren en bemesten bedoel ik.Het gazon niet alleen verticuteren maar ook beluchten. Er zijn machines te huur die verticuteren en beluchten. Gr Leon

Anoniem op 13 april 2013 om 12:13

Wij hebben volgend weekend in de planning staan om te verticuteren. Is dat te laat? Eerder helaas geen tijd voor…
Het verticuteren moet in 2 richtingen gebeuren, dus twee maal hetzelfde stuk doen, begreep ik? Tussendoor goed wegharken, daarna bemesten/kalk en kan ik dan ook meteen de kale plekken inzaaien? Op sommige stukken groeit alleen nog maar mos geen gras meer te zien 🙁 vooral vochtige/schaduwrijke plekken. Heb wel graszaad in huis gehaald voor gras dat ook in de schaduw goed groeit.

op 17 april 2013 om 15:16

Linda, je boft, door de lange winter begint het gras nu pas te groeien en ben je mooi op tijd om te verticuteren. Je kunt meteen inzaaien, strooi eerst tuinaarde over de kale plekken. Kalk en mest strooi je niet tegelijk. Lees meer bij kalk strooien. Strooi de kalk vooral op de bemoste stukken. Het stopt de mosvorming. Een grasmengsel voor in de schaduw is perfect voor jouw tuin. Als je nu zaait, zie je binnen 2 weken het nieuwe gras opkomen. Succes, het wordt goed tuinweer komend weekend!

Anoniem op 1 mei 2013 om 14:16

Hallo,
heb afgelopen weekend voor de eerste keer dit jaar weer gemaaid.
Ik heb zo’n verticuteer machine staan met èn zo’n as met RVS messen er aan meer ook een as met dikkere staal draden, in de vorm van een gebogen vinger. Die as met die messen is voor het verticuteren, heb ik al gezien. Maar gebruik je die andere as voor? Is dat voor beluchting? (apparaat nooit eerder gebruikt aangezien we vorig jaar hele gezon hebben laten vernieuwen door graszoden). Bedankt.

Anoniem op 3 mei 2013 om 11:45

Hoi Nico,
Volgens mij is het net andersom. De messen zijn om te beluchten en de staal draden om te verticuteren. Gr Leon

Anoniem op 3 mei 2013 om 14:57

Wij hebben ons gazonnetje goed geverticuteerd, maar nu zitten er allemaal pollen met dikkere en iets licht groener gras, wat kunnen we hier nu het beste tegen doen, we hebben vorig jaar voorjaar pas de grasmatten erin gelegd?!!

op 14 mei 2013 om 12:27

Dag Nico, de messen snijden geulen in het gras, hierdoor snijdt je de wortels door waardoor de graswortels gaan vertakken en krijg je een stevige grasmat. Dat zou betekenen dat de vingers het dode mos er makkelijk uit harken.

op 14 mei 2013 om 12:30

Beste Sandra, gras bestaat uit mengsels van verschillende grassoorten. Je ziet nu het verschil tussen de soorten, er is gras met dik breed blad en fijn gras. Als je regelmatig maait vormt het gras een mooie mat en zie je de onderlinge verschillen in de grassoorten niet meer. Het kan echter ook straatgras zijn. Het gras dat je zelf zaait is een soort dat gelijkmatig groeit en de bodem goed bedekt. Maar graszaden die aan komen waaien kunnen ook in je gazon terecht komen. Straatgras zijn polvormige grassoorten die vaak wat stugger zijn dan de rest van het gras. Vaak hebben ze ook stugge bloeiaartjes. Haal deze pollen er volledig, met wortel en al uit voordat ze zich uitzaaien door de rest van je gazon. Vul de kale plekken op met grond en zaai ze opnieuw in. Succes!

Anoniem op 15 mei 2013 om 22:56

kimba:
hoe zit dat nu met die verstelbare hoogtes/dieptes ,op welke stand moet ik de machine zetten en waar hangt dit vanaf ?

Anoniem op 16 mei 2013 om 12:29

Tot nu toe geen geen tijd gehad om te verticuteren. Het gras groeit slechT (tot nu toe 1 x bemest dit jaar). Begint nu eenbeetje te groeien. Kanhet verticuteren nu ook nog?
Groeten Daan.

op 27 mei 2013 om 15:21

Dag Daan, als er veel mos inzit heeft het zeker zin om dit er uit te halen. De regen van nu is goed voor je gras. Zaai de kale plekken bij en blijven maaien. Je vraag is beantwoord tijdens ons spreekuur, bekijk hier alle reacties.

op 10 juni 2013 om 14:35

Dag Kimba, een gazon heeft veel zorg nodig. Probeer er een met messen uit, en ervaar hoe hij werkt (je kunt er eerst een huren om het te proberen). Stel de diepte af op 1 a 2 cm, er bestaan ook verticuteer harken, dat werkt ook goed, en is meteen een echte work/out in de buitenlucht!

Anoniem op 14 juni 2013 om 11:03

Beste,
net als Marie nog geen tijd ervoor gehad.
Heb zopas mijn gras afgereden.Zou het graag morgen verticuteren.Zou dat nog kunnen of is het daarvoor al te laat in het jaar? Nog iets,moet ik eerst sproeien tegen onkruid of laat ik eerst mijn gras terug groeien en sproei dan?. Wij zitten ook met veel van die wilde stukken gras.

op 24 juni 2013 om 17:48

Dag Steven, verticuteren kan nog steeds, het zal wel zwaarder gaan, want het mos groeit nu ook. Door vaak te maaien, put je het onkruid uit en zal het uiteindelijk verdwijnen.

Anoniem op 23 juli 2013 om 05:31

Wat is het verschil tussen beluchten en verticuteren?
Als er een verschil is, wanneer is het geschikte tijdstip?

op 23 juli 2013 om 09:34

op 1 augustus 2013 om 10:19

Dag Marjo. Ik ga ervan uit dat jullie de tips in dit artikel graszoden leggen hebben meegenomen bij de aanleg? Het is van belang dat de bovenste laag compost of potgrond eronder goed is los geharkt, en dat de graszoden goed worden aangerold zodat de wortels direct contact maken met de grond. Verder is graszoden leggen met dit weer niet ideaal; bij een gezond gazon is het water al niet aan te slepen, laat staan grasmatten die nog aan moeten slaan. Geef met dit weer minimaal twee keer per dag lang water. Geen 2 minuten, liever een half uur. Het is even doorzetten maar na een tijdje zie je dat het gras dan toch echt gaat wortelen. Probeer anders ook eens gras te zaaien. Net zo makkelijk en goedkoper ook nog!

Anoniem op 7 september 2013 om 11:43

Kan ik nu ook nog verticuteren?
gr Ria

op 11 september 2013 om 16:30

Hoi Ria. Net als in het voorjaar, is verticuteren in het najaar een van de beste periodes. Het gras groeit op dit moment heel goed, zeker met het regenachtige weer van deze week.

Anoniem op 13 november 2013 om 08:29

Hallo, nuttige site en fijn om te lezen.
Ik heb even een vraag, uit ons gras komen allemaal kleine hoopjes tevoorschijn, net alsof er een wurm door de grond gaat die tunneltjes graaft, en dus het tunnelmateriaal aan de oppervlakte drukt. Soort van kleine drolletjes. Tevens heb ik begrepen dat het goed is voor de grond dat als je deze heb doorlucht, met een roller, je wat kwartszand mag strooien.
BVd
mvg Rob

op 14 november 2013 om 16:15

Hoi Rob. Het heeft de laatste weken extreem veel geregend en dan komen regenwormen vaak vlak onder de oppervlakte zitten. Het kunnen ook mieren zijn, hoewel die niet zo van vocht houden normaal gezien. Als het mieren zijn, komen ze naar boven als je het hoopje kapot maakt. Als het om een regenworm gaat mag je blij zijn. Het is een teken dat je aarde vruchtbaar is en ze zijn goed voor de planten. De hoopjes kun je gewoon weer losjes aanharken, niets aan de hand. Na het beluchten van het gazon in het voorjaar, kun je inderdaad wat kwartszand in de gaten harken zodat de grond ook luchtig blijft. Ik weet niet hoeveel regenwormen er actief zijn geweest in je gazon, maar je kunt het natuurlijk altijd proberen. Succes ermee.

Anoniem op 11 januari 2014 om 14:49

Rare gedachte, maar toch: kan ik ook in januari (nu) verticuteren, terwijl we denk ik nog wel vorst gaan krijgen? Nu is het echter 10 graden……

op 15 januari 2014 om 11:01

Dat kan, het gras groeit al weer. Maar, als het gaat vriezen heb je kans dat het langer gaat duren voordat je gazon weer goed gegroeid is. Tja, wat is wijsheid?

Anoniem op 24 februari 2014 om 19:29

Omdat het zo mooi weer was heb ik al geverticuteerd.zoals ik al las is het beter om nog niet te zaaien, maar kalk kan al wel toch? Kunstmest dan pas strooien als het jonge gras begint te groeien?gr.Jan

Anoniem op 1 maart 2014 om 09:47

mijn gazon is sterk bemost. is het raadzaam om eerst een mosverdelger te strooien en pas een paar dagen later te verticuteren, zodat het mos beter loslaat?

op 3 maart 2014 om 12:21

Het was nog best wat vroeg om te verticuteren, de grond is nog best koud en de groei van het gras begint nu nog maar net. Wacht nog even mot gras zaaien tot de temperatuur wat hoger is. Als je nog geen kalk gestrooid hebt is het raadzaam dit nu zo spoedig mogelijk te doen. Geef over 1 á 2 weken een gift DCM Gazon Start als opkikker voor het gazon, dit is een snel werkende voeding waardoor het gazon er snel weer mooi uit zal zien.

op 6 maart 2014 om 11:25

Hallo, je gebruikt daarvoor geen mosverdelger, maar kalk. Bij het artikel over mos verwijderen lees je daar alles over. Later kun je dan verticuteren.

Anoniem op 8 maart 2014 om 11:15

Hierboven las ik dat je niet bemest en kalk tegelijk strooi maar als het mest en kalk in 1 is? Is dat niet goed voor het gazon? Werkt het niet goed?

Anoniem op 8 maart 2014 om 18:31

Beste mensen,

Kan iemand mij stap voor stap toelichten hoe je gras moet onderhouden. Vandaag heb ik het gras gemaaid op de laagste stand; was dit verstandig. Ik heb vorig jaar van alles geprobeerd maar het grasveld ziet er niet echt mooi uit: mest van de Aldi, graszaad bij de boerenbond, mest van een bekend merk, belucht, geverticuteerd, kalk. Ik word er moedeloos van. Ik lees zoveel op internet. Vandaag 8 maart 2014 heb ik het gras gemaaid. Wat is nu de volgende stap.

Anoniem op 8 maart 2014 om 20:30

Dank voor de nuttige tips over verticuteren. Is het bij kleigrond nodig om kalk en/of mest te strooien of juist niet?

Anoniem op 10 maart 2014 om 11:19

Ik heb afgelopen zaterdag en zondag het gras, op de korste stand gemaaid. Vervolgens de verticuteer machine erover heen, mos enz verwijderd. Toen met de prikroller erover heen en vervolgens kal en mest van Pokon gestrooid. Waarna als laatste in brkerszand erover heb gestrooid. Warom dit laatste omdat we een kleigroend heben die een beetje aan het dichtslibben is.

Anoniem op 10 maart 2014 om 11:21

Sorry te dikke vingers.
Kortste stand, Kalk en Mest, Waarom, Kleigrond

op 10 maart 2014 om 12:40

Hoi Robin, heb je al in onze gazon onderhoudskalender gekeken? Daar zie je stap-voor-stap wat je wanneer moet doen. Lees ook eens al onze andere artikelen in de categorie gazon, daar vind je heel veel informatie. Succes!

op 13 maart 2014 om 13:24

Hoi Henrike, kalk strooi je op het moment dat de zuurgraad van het gazon te laag wordt. De ideale ph van een gazon ligt tussen de 6 en 7, test dus even of jouw gazon door de zure regen verzuurd is. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een thuistestsetje van Ecostyle. In zandgrond spoelen meststoffen sneller uit dan in kleigrond, maar evengoed vraagt een gazon door het vele maaien om regelmatig (kunst)mest.

op 13 maart 2014 om 13:25

Hallo Erik, gewoonlijk werken deze elkaar tegen en mag je niet tegelijk strooien. De 2 in één producten zijn echter zo gemaakt dat het wel kan, dit kun je dus ook gebruiken.

Anoniem op 21 maart 2014 om 17:42

Mijn grasveld heeft erg veel mos en is bijna altijd vochtig mede door een hoog grond waterpeil. Helpt verticuren om mijn gras beter te krijgen en het vocht te verminderen ? Is kalk verstandig ?

op 28 maart 2014 om 13:12

Hoi Mio, kalk strooien helpt inderdaad tegen mos. Verticuteren doe je een tijdje daarna. Lees meer bij mos verwijderen. Door het vocht zal je mos weer snel terug komen. Anders is draineren een optie.

Anoniem op 13 april 2014 om 14:16

Hallo, ik heb verschillende plekken waar het gras (dikke stengels) door en over het mooiere gras groeid, dit soort gras groeit sneller dan het (speel) gras wat er hoort te groeien, wat kan ik daar aan doen? Ik maai het niet te kort maar daardoor heeft dit soort wel meer kans om te gaan woekeren.

Anoniem op 13 april 2014 om 18:08

vraag voor ik verticuteer moet ik eerst mijn onkruid uit mijn gras verwijderen ?

mvg Roman

op 16 april 2014 om 14:09

Beste Roman,
Nee, eerst verticuteren, dan bemesten en dan maaien. Het meeste onkruid maai je dan al weg, dat scheelt heel wat werk. Daarna kun je altijd nog gaan plukken en bestrijden. Zorg dat het gazon niet te arm is, daar krijg je plantjes zoals klaver van. Als je goed bemest en weer gaat maaien, verdwijnt de grootste hoeveelheid aan onkruidsoorten die op arme grond leven. Succes!

op 25 april 2014 om 09:17

Kweekgras of straatgras, wat is komen aanwaaien, kan absoluut niet tegen maaien. Maai 1x per week en het zal vanzelf verdwijnen. Als je gras gaat bespuiten, gaat alles dood, doe dit dan ook niet. Je spuit ook het goeie gras dood, dat is niet de bedoeling. Leo Groenleer (DCM)

Anoniem op 8 oktober 2014 om 12:16

Hoi,

Ons gras heeft veel mos en onkruid (paardenbloemen); wat is de beste aanpak gezien het jaargetijde?

Bedankt alvast,

Anoniem op 27 oktober 2014 om 08:54

Beste Angeline. Voor paardenbloemen geldt: uittrekken met wortel & al, in welk seizoen je ook zit. Verder is het belangrijk dat je je gazon regelmatig maait zodat de wortels zich ondergronds goed ontwikkelen en je een dichte grasmat krijgt waar weinig plek is voor andere aanwaaiers. Maaien kan nog tot eind oktober, stel de maaihoogte wat hoger in. Verder kun je in het najaar nog eens verticuteren, zodat het meeste mos verwijderd is als het gazon de winter in gaat. Het probleem van mos kun je ook verhelpen door het meest gunstige klimaat te bieden voor gras en niet voor mos, door geregeld te bemesten. Dat kan bijvoorbeeld met DCM organische meststoffen speciaal voor deze periode bedoeld: http://www.dcm-info.nl/hobby/producten/gazon-meststoffen/dcm-organische-gazonmeststof-voor-het-najaar/ . Succes ermee!

Anoniem op 12 maart 2015 om 12:18

Ik heb nu ons (verwaarloosde) gazon geverticuteerd en wil kalk strooien om het welige mos niet te laten weerkeren. Er moet zeker gras bij gezaaid worden maar doe ik dat onmiddellijk na het kalken of wacht ik nog wat? Moet ik het gazon bevochtigen om de kalk zijn werk te laten doen? En wanneer kan ik dan bemesten want daar moet ik enkele weken mee wachten?
Gooi mij a.u.b. een stevige hulplijn toe. Dank je wel

Anoniem op 17 maart 2015 om 10:33

Hallo: kunnen we qua huidige temperaturen inmiddels al verticuteren en bemesten? Hoor het graag.. handen jeuken… 😉

Anoniem op 18 maart 2015 om 20:12

goede dag ik heb een vraag ik wil mijn gras gaan verticuteren
maar heb 2 verschillende assen 1 met messen en 1 met stalen vingers welke moet je eerst gebruiken of wat doet wat

anneleenpeeters op 19 maart 2015 om 13:04

Beste Kris, idealiter had je eigenlijk beter in de winter kalk kunnen strooien. Tussen het kalken en bemesten moet namelijk een periode van zes weken zitten, omdat kalk en mest elkaar tegenwerken. Ga eerst na of de grond wel echt zuur is, of misschien valt het mee, want heb je afgelopen najaar nog wel kalk gestrooid? Bedenk dat mos zeker niet altijd veroorzaakt wordt door een kalk tekort. Meet de PH-waarde van de bodem daarom met een PH-meter (verkrijgbaar bij tuincentra). Is de grond erg zuur, dan kun je beter meteen kalk strooien. Bevochtig het gras na het strooien zodat de kalkkorrels snel oplossen. Zijn ze verdwenen? Zaai de kale plekken opnieuw in. Bemesten is nu even geen goed idee; je hebt net kalk gestrooid en de worteltjes van de jonge grasplantjes zullen snel verbranden. Wacht zes weken tot je gaat bemesten, óf: kies een extra langzaam werkende gazonmest; laat je hierover informeren bij het tuincentra.

anneleenpeeters op 19 maart 2015 om 13:07

Beste Youri, zie je dat het gras alweer begint te groeien? Dan kun je niet alleen voor het eerst maaien, maar ook verticuteren. Ga je de kale plekken na het verticuteren meteen opnieuw inzaaien? Dan kun je beter even wachten met bemesten omdat de tere grasworteltjes anders kunnen verbranden (of kies voor een extra langzaam werkende, organische meststof)

Anoniem op 21 maart 2015 om 10:27

Hallo, Als ik heb geverticuteerd en de rommel opgeruimd heb, kan ik dan een laag grond + bemesting aanbrengen alvorens te gaan bijzaaien. Woon op een dijk en hier en daar zit er een soort ‘knik’ in het gazon. Wil het wat egaler maken. BEdankt, René

Anoniem op 23 maart 2015 om 12:40

Ik heb ergens gelezen dat je een nieuw gazon pas na 3 jaar mag verticuteren, klopt dat? Bij ons ligt het er nu 2 jaar in.
Verder heb ik net kalk gestrooid en ben ik van plan om over een paar weken gras te zaaien op de kale plekken. Wanneer kan ik dan het beste mijn gazon voor het eerst bemesten?

anneleenpeeters op 26 maart 2015 om 12:38

Beste Jimmy, het lijkt ons beter om hier even met de fabrikant over te bellen!

anneleenpeeters op 26 maart 2015 om 12:44

Hallo René. De kuilen en gaten opvullen met grond en dan bijzaaien is prima, maar ik zou nog even wachten met bemesten. De jonge grasworteltjes kunnen namelijk verbranden door de mest!

anneleenpeeters op 26 maart 2015 om 12:46

Beste Erica, in principe zou ik niet weten waarom je zo lang zou wachten; het gras is in het tweede jaar echt al goed doorgeworteld, dus daar hoef je het niet voor te laten. Na het zaaien kun je het beste een extra langzaam werkende, organische meststof strooien. Kunstmest kan namelijk niet samen met de kalk die je net gestrooid hebt en de jonge grasworteltjes kunnen verbranden. Wanneer je kiest voor de extra langzaam werkende mestvariant, dan kun je deze zelfs tegelijk strooien met het graszaad en de kalk! Kijk maar eens naar het 7 Stappen plan van Ecostyle bijvoorbeeld.

Anoniem op 30 maart 2015 om 17:40

Is verticuteren raadzaam als ik al hooikoorts klachten heb? Of beter uitstellen?

anneleenpeeters op 3 april 2015 om 08:49

Hoi Jolanda, het gras bloeit nog niet, dus daar ga je niet van niezen. Wel van bloeiende door de wind bestuivende bomen, wilgen, elzen, berken. Als die rondom je tuin staan, moet je een dag kiezen met de wind de andere kant op. Of net na een regenbui, het stuifmeel is dan uit de lucht gespoeld. ~Marie

Anoniem op 13 oktober 2015 om 19:45

Mijn gras is 12 meter breed en 30m lang. Langs de schaduwkant komt er veel mos door, de zonnekant veel minder. De temperaturen worden lager en lager.
Kan ik nu nog verticuteren of zou ik gewoon alleen kalk strooien?
En welke volgorde dien ik dan te hanteren? Eerst verticuteren, dan kalk strooien en na 6 weken nog eens bemesten, of is het dan te koud voor bemesting? Of gewoon kalk strooien en niet meer verticuteren en/of bemesten? Heel erg bedankt voor uw antwoord!

anneleenpeeters op 19 oktober 2015 om 11:08

Hoi Kurt, nog even en het gras stopt met groeien. Verticuteren kan nog wel, alleen herstelt het gras niet meer. Stel de behandeling uit tot in het voorjaar. Verticuteren en kalk strooien. Mesten doe je dan weer 4 weken later. ~Marie

Anoniem op 27 oktober 2015 om 11:38

Mijn gazon, 400 vierkante meter zit vol met mos, wat te doen ?

Kan ik nu nog verticuteren ??

Met vriendelijke groet,
Jeroen

anneleenpeeters op 30 oktober 2015 om 12:01

Hoi Jeroen, de groei van het gras staat nu stil. Als je nu gaat verticuteren, kijk je de hele winter tegen een kaal gazon aan. Strooi in december kalk, daar heeft het mos een hekel aan. Verticuteer in het voorjaar, kijk in de gazon kalender voor nog meer klusjes. ~Marie