WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een moestuin op het balkon, waarom niet?

Bij een moestuin denk je vaak aan een lap grond bezaaid met verse groenten en kruiden. Toch heb je voor een eigen kweekplek niet per se een tuin nodig. Dat kan ook prima op het balkon of terras, je moet dan alleen wel met een paar dingen rekening houden.

vtwonen 02-2021 | balkon met veel planten

Wie, wat, waar?

Op het gemiddelde balkon heb je minder ruimte dan in een tuin. Ook heb je natuurlijk geen volle grond tot je beschikking. Daarom zijn ook niet alle soorten groenten geschikt om hier te verbouwen, simpelweg omdat daar niet genoeg ruimte voor is. Bekijk daarom goed per groente- of fruitsoort of deze veel plek inneemt. En ook niet geheel onbelangrijk: of ze verbouwd kunnen worden in een bak of pot.

Groente- en fruitsoorten die het prima doen op een balkon zijn:

  • tomaten
  • aardbeien
  • slasoorten
  • doperwten
  • lente-uitjes
  • sugarsnaps
  • kruiden

Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren is natuurlijk dé mogelijkheid om een eigen moestuin te beginnen op het balkon. Kies hiervoor wel planten die niet al te veel ruimte nodig hebben. Kruiden verbouwen in een verticale moestuin is bijvoorbeeld een goede mogelijkheid. Want zeg nou zelf: verse kruiden maken elk gerecht beter toch? 

LEES OOK
DIY: verticale kruidentuin

Op poten

Omdat een balkon vaak een hek heeft of deels verscholen ligt, is een plantenbak op poten ideaal om een moestuin te beginnen. Zo kunnen de planten voldoende licht van de zon opvangen en dus goed doorgroeien. Heb je de luxe van een groot dakterras of balkon? Dan kun je ook altijd kiezen voor een moestuinbak, hoog of laag. Zo’n moestuinbak maken kun je zelf ook. 

LEES OOK
7 tips voor een succesvolle moestuin

In een pot

Planten die de hoogte in groeien, zoals tomatenplanten, kun je natuurlijk beter in een pot op de grond zetten. Houd hierbij wel altijd rekening met de lichtinval en de hoeveelheid licht die de plant precies nodig heeft. Ook moet de bloempot een gat onderin hebben, ook wel drainage, om al het overtollige water kwijt te kunnen.

nog meer: tuinieren