Duurzame materialen

Duurzame materialen kastanjehout Beeld Duurzame materialen - kastanjehout
Beeld Duurzame materialen - kastanjehout

Natuurlijke duurzame materialen doen het goed in de tuin en geven een puur gevoel. Welke duurzame materialen zorgen voor een mooie en milieubewuste eco-tuin?

Lees verder onder de advertentie

Eikenhout

Eikenhout is een duurzame houtsoort die op veel verschillende manieren in de tuin kan worden gebruikt. Maak bijvoorbeeld een schuilplaats voor vogels of gebruik het hout om een border mee te verhogen. Een alternatief voor duurzaam eikenhout is kastanjehout: net zo mooi en net zo duurzaam.

Schelpen

Voor schelpen hoef je niet naar het strand, je kunt ze ook kopen bij een tuincentrum. In de tuin kun je het duurzame materiaal gebruiken als bestrating. Schelpen in blauw-grijze tinten combineren mooi bij de steeds wisselende lucht. Maak bijvoorbeeld een subtiele smalle rand van schelpen langs de oprit of tussen terras en het huis. Lees meer over schelpen in de tuin.

Keien

Met hun massieve en organische vorm gaan keien goed samen met hout, schelpen en planten. Daarnaast zijn het duurzame materialen en geven ze de tuin een natuurlijke uitstraling. Maak bijvoorbeeld een verhoogde border met keien of leg ze langs de rand van een plantvak. Keien zijn te koop in het tuincentrum.

Lees verder onder de advertentie

Stammen van coniferen

Uitgekeken op de coniferen, en met name de Thuja-soorten? Rooi ze wel en snoei ook alle takken, maar voer ze niet af. Het hout is een duurzaam materiaal en kan nog jaren gebruikt worden. Bijvoorbeeld als palissades of als hekwerk.

Lariks planken

Lariks lijkt op grenen en is een prima vervanger voor tropische houtsoorten. Onbehandeld verkleurd larikshout naar zilvergrijs. Gebruik dit duurzame materiaal bijvoorbeeld voor een vlonderterras of als pad rondom het huis.

Wilgentenen

Wilgentenen zijn buigzaam en daarom makkelijk te verwerken. Maak bijvoorbeeld een schutting of een constructie voor klimplanten. Schermen van wilgentenen zijn kant-en-klaar te koop bij het tuincentrum.

Lees verder onder de advertentie

Bakstenen

Bakstenen zijn ideaal voor een pad of terras. Ze zijn onverslijtbaar, duurzaam, vorstvrij en kunnen in verschillende patronen worden gelegd. Oude stenen zien er meteen al doorleefd en natuurlijk uit.

Bron: Fotografie: vlechterij.nl