Vlonder aanleggen

beeld vtwonen Beeld

Een vlonder aanleggen begint met goede voorbereiding. Vervolgens leg je in een aantal simpele stappen een prachtige, stevige vlonder op elke gewenste plek in de tuin en in elk gewenst formaat.

Benodigdheden

Met de juiste materialen en gereedschappen leg je zelf een prachtige vlonder aanleggen in je tuin. Je hebt het volgende nodig: zaag, potlood, touw, meetlint, hamer, boormachine, waterpas en antiworteldoek.

Daarnaast gebruik je RVS schroeven, gebruik voor een vlonder (of schutting) nooit verzinkte schroeven. In hout zitten stoffen die deze schroeven aantasten, waardoor ze zwart en lelijk worden en zelfs los kunnen gaan zitten. Voor de fundering kun je kiezen uit hardhout of zachthout, vlonderdelen zijn verkrijgbaar in hardhout, zachthout of composiet. In geval van een zachte ondergrond gebruik je houten palen en slotbouten.

Lees verder onder de advertentie

Houten vlonder aanleggen

De volgende video laat zien hoe je een normale vlonder aanleggen kunt. Onder de video vind je een handig stappenplan.

Lees verder onder de advertentie
  1. Maak een goede tekening op schaal. Teken precies waar je je vlonder wilt aanleggen en hoe groot hij wordt.
  2. Bepaal welk materiaal je nodig hebt en hoeveel. Bestel altijd iets meer hout, zodat je niet te kort komt.
  3. Het belangrijkste van een houten vlonder is een stevige fundering. Deze kun je rechtstreeks op je bestaande bestrating aanbrengen. Let wel op dat de vlonder dan iets hoger komt te liggen dan wanneer je een vlonder op de kale grond aanlegt. Heb je alleen een zandbed in je tuin, leg daar dan een aantal tegels waterpas op, waar de houten liggers op kunnen. Vergeet in dit geval niet om antiworteldoek tussen het zand en de tegels te leggen, zodat onkruid geen kans krijgt. Bij een slappe ondergrond, zoals gras of veengrond, moet je wat palen in de grond slaan. Hoe slapper de grond, des te langer de palen. Laat je hierover adviseren door de leverancier.
  4. Als de fundering klaar is, kun je de liggers monteren. Heb je palen in de grond geslagen, zet de liggers hieraan vast met slotbouten.
  5. Nu kun je de planken op de liggers monteren.

Je kunt ook een composiet vlonder aanleggen.