WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Egels in de tuin

De egel is een welkome gast in de tuin en niet alleen om naar te kijken, maar ook omdat hij of zij zo graag slakken eet. Het wordt helemaal leuk als mevrouw egel uw tuin kiest om haar kinderen groot te brengen. Doe dan het slaapkamerraam maar dicht, want een hele club egels is behoorlijk luidruchtig.

uo4ycurql86e

Signalement

 • Egel (Erinaceus europaeus)
 • Uiterlijk: Behaarde kop en zwart neusje. Stekelige vacht bestaande uit wel 6000 vlijmscherpe stekels van 2 tot 3 cm lang. Het staartje van 2 tot 4 cm valt niet op
 • Lengte: 20 tot 31 cm
 • Gewicht: 800 tot 1200 gram
 • Geluid: puffen als een stoomtreintje, hard smakken en snuiven
 • Kinderen: 1 tot 2 worpen van gemiddeld 5 jongen
 • Leeftijd: twee tot vijf jaar. Er zijn egels die tien worden, maar dat zijn uitzonderingen
 • Menu: wormen, rupsen, slakken, pissebedden, kevers, insectenlarven, eieren, jonge muizen, vruchten, bessen en paddenstoelen
 • Vijanden: das, vos, grote roofvogels als uil en buizerd en het wegverkeer

Een egel hoor je, daar hoef je niet naar te zoeken. Het dier struint luid snuivend en smakkend door de tuin. Egels komen in ons land overal voor in bossen, parken en tuinen. En bosstruwelen en tuinen. Ze verblijven het liefst tussen de planten en het struikgewas. Open plekken steken ze hoog op de pootjes op een holletje over.

Egels komen ’s avonds en ’s nachts in actie en legen dan wel een paar kilometer af op zoek naar voedsel. Overdag slapen ze. In oktober, november gaan de egels in winterslaap. De lichaamstemperatuur daalt, de ademhaling en de hartslag vertragen. De egels teren tijdens de winterslaap op hun vetreserves en verliezen ongeveer een derde van hun gewicht.

Vrijgezellenbestaan

In april, mei ontwaken de egels en gaan zij op zoek naar een partner. Man en vrouw komen alleen tijdens de paartijd samen. De rest van het jaar leiden ze een vrijgezellenbestaan. Maakt de man de vrouw het hof dan rennen ze puffend langdurig rondjes achter elkaar tussen de borderplanten door. Jongen worden in de periode van mei tot september geboren. Als de jongen op komst zijn, zie je het af en aan sjouwen met bladeren en grassen om haar nest mee te bekleden. Ongeveer vijf weken na de paring met de stekels plat worden de jonge geboren. Na een week of drie, vier gaan ze samen met hun ma op pad. Na vijf weken gaan ze zelfstandig aan de wandel.

Egelvriendelijk tuinieren

 • Egels zijn niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook nuttig. Een egel kan in een etmaal tientallen huisjesslakken op. Heet de egel welkom in de tuin met wat rommelhoekjes en een takkenhoop. Daar maken ze graag hun nest onder. Of plaats een egelhuis.
 • Houd wat ruimte onder het hek of de schutting zodat de egel ongehinderd van de ene naar de andere tuin kan lopen.
 • Egels kunnen goed zwemmen, maar komen niet uit een vijver of zwembad met steile oever. Plaats daarin een loopplank met gaas, zodat de egel er op eigen kracht uit kan komen.
 • Wil je de egel voeren? Zet tegen het vallen van de avond een schoteltje met speciaal egelvoer of poezenvoer klaar. Geef nooit melk, want daarvan krijgen egels diarree.
 • Span je netten over groenten en fruit, houd het net dan een flink eind van de grond om te voorkomen dat de egel in het net verstrikt raakt.
 • Houd ook tijdens het tuinieren rekening met de egel. Check voor je gaat planten, rooien, snoeien of de composthoop gaat omzetten of er geen egelnest is of dat er een egel in diepe winterslaap ligt. Stel de werkzaamheden anders uit.

En tot slot

Vind je een egel die alsmaar rondjes loopt en geregeld omvalt, een egel die niet wegloopt of een egel die hoest en vieze oogjes heeft? Doe zelf niets, maar zoek deskundige hulp. Neem contact op met de Egelbescherming, Egelopvang of dierenambulance.

2jxyi4aq4ken

nog meer: tuinieren