WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Geluk in een vaas: een boeket uit eigen (pluk)tuin

Wie wordt er nou niet blij van een flinke bos bloemen op tafel? Heb je er weleens over nagedacht om dat mooie boeket gewoon in de eigen tuin te laten groeien? Een bezoek aan de bloemist kun je voortaan overslaan met een pluktuin. Zo ga je aan de slag.

Om rekening mee te houden

Met een beetje tijd en aandacht kan iedereen een boeket bloemen in eigen tuin laten groeien. De meeste bloemen die het in een pluktuin goed doen, verkiezen vaak wel een plekje in de zon. Let daar dus goed op tijdens het kiezen van je favorieten. De bloeitijd is ook iets om rekening mee te houden. Zorg dat dit bij zoveel mogelijk bloemen overeenkomt om te kunnen genieten van een vol boeket uit eigen tuin.

LEES OOK
Zo schik je zelf een boeket bloemen

Bloemen voor een boeket uit eigen tuin

Als je ieder jaar wilt genieten van een eigen pluktuin, dan kun je het beste voor vaste planten kiezen. Mocht je de bloemen in een pot planten, dan valt het natuurlijk wel meer op als deze geplukt zijn – al gaan vaste planten vaak nog voor een nieuwe ronde. Een goedgevulde border is het meest ideaal.

Vergeet niet dat je naast bloemen ook kunt afwisselen met bijvoorbeeld siergrassen, zoals lampenpoetsergras of mooie takken. 

  • IJzerhard: eigenlijk hoort deze niet in het rijtje thuis omdat ijzerhard een tweejarige groeier is. Maar door zijn uitzaaiingen kun je er langer van genieten. Fijne paarse bloemetjes met stevige stengels om hoogte te geven aan een boeket.
  • Boerenhortensia: een graag geziene bloeier in Nederlandse tuinen. Ook een boerenhortensia kun je prachtig combineren in een boeket.
  • Ridderspoor: een prachtige en opvallende bloeier door zijn hoogte en vele knoppen. Ridderspoor is verkrijgbaar in verschillende kleuren. 
  • Gipskruid: onmisbaar in een eigen pluktuin, want gipskruid kun je perfect combineren met elke andere bloeier.
  • Zonnehoed: niet alleen van de naam krijg je een zomergevoel, ook van de vrolijke gele en roze bloemen van de zonnehoed.
  • Pioenroos: ook een eigen boeket rozen uit de tuin is mogelijk: prachtige pioenrozen! Deze heerlijk geurende bloeier is al mooi van zichzelf maar ook goed te combineren met andere bloemen door zijn grote knop. 

LEES OOK
Met deze trucs wordt een glazen vaas weer blinkend schoon

Klaar om te plukken

Het is tijd om te snoeien als de bloemen net uit de knop komen, maar nog niet geheel open zijn. Dan kun je het langst genieten van het boeket in een vaas. De ideale tijd om bloemen te plukken is ’s ochtends vroeg of als de avond valt, dan is het lekker koel buiten. Gebruik tijdens het snoeien altijd schoon snoeigereedschap.

Zet de bloemen na het plukken meteen in lauwwarm water. Zorg dat oude bladeren verwijderd zijn en niet onder water staan. Het beste is om de bloemen eerst even in een koele ruimte te zetten, voordat je ze laat schitteren op de eettafel. Enjoy!

LEES OOK
Hoe moet je snoeien?

nog meer: tuinieren