Wat voor een bloemen heeft de Crocus chrysanthus 'Ard Schenk'?
Crocus chrysanthus 'Ard Schenk' dankt zijn naam aan de haardos van deze oud-schaatser. Hij bloeit namelijk wit. De Crocus chrysanthus is samen met het sneeuwklokje een heel welkome bloeier in de tuin, want ze kondigen klein maar kleurig aan dat het eindelijk voorjaar is.
Wat zijn eigenschappen van de Crocus chrysanthus?
Crocus chrysanthus is een botanische krokus. Deze soort, die onder andere in het wild in Griekenland, Bulgarije en Turkije voorkomt, bloeit vroeg aan het einde van de winter en de zeer vroege lente (februari-maart). Deze krokussen zijn prima om te laten verwilderen want ze vermeerderen zich vanzelf. De Crocus chrysanthus is een lage soort tot 10 cm hoog, dat kleine knollen en vrij ronde bloemen vormt. Deze soort is vrij populair want er verschijnen meer bloemen dan bij de grootbloemige krokussen. De gele bloemen van de Crocus chrysanthus bevatten vitamine C. Vogels hebben na de winter hier behoefte aan en eten uitsluitend de gele bloemen op.
Saffraankrokus
Het geslacht Crocus omvat tientallen soorten die uit Klein-Azië en de landen rond de Middellandse Zee stammen. Hieronder valt een zeer bijzondere soort: Crocus sativus ofwel de saffraankrokus. De meeldraden van deze krokus worden geplukt en gedroogd en zijn vanaf dat moment als saffraan hun gewicht meer dan in goud waard. Ze worden gebruikt als specerij en als kleurstof. In de tuin zien we deze soort niet. Daar zijn het allemaal knolgewassen die in de lente, maar bij uitzondering ook in de zomer en soms in het najaar bloeien. De bloemen reageren op het weer: bij zon gaan ze open en bij bewolking gaan ze dicht. De meeste krokussen trekken zich na de bloei ondergronds terug om de dan barre weersomstandigheden (hitte en droogte of kou) te overleven.
Hoe moet ik de Crocus chrysanthus verzorgen?
Krokussen groeien het beste op een zonnige plaats in goed doorlatende humusrijke grond. Natte grond wordt slecht verdragen door de Crocus chrysanthus. Laat de knolletjes gewoon in de grond. De groepen krokussen worden vanzelf ieder jaar groter. Laat het loof na de bloei rustig vergelen en afsterven. Niet afknippen want het blad is nodig om de knolletjes te voorzien van voedsel voor het volgende bloeiseizoen.
Vind je het leuk om meer tuinnieuws te lezen? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.
Bron: Fotografie iBulb
Kenmerken:
Benaming
Naam
bladverliezend
Latijnse naam
Crocus 'Ard Schenk'
Cult
'Ard Schenk'
Familie
botanische krokus
Latijnse familie
chrysanthus
Onderhoud
Verzorging
Geen speciale verzorging nodig.
Snoeien
Niet snoeien of blad afknippen.
Bemesting
Geen mest
Winterhard
uitstekend
Bodem
losse, voedzame, humusrijke gron
Vochtigheid
normaal
Licht
Type
Zon, Halfschaduw
Beschrijving
zon en halfschaduw
Hoogte
Minimaal
10
Maximaal
10
Beschrijving
10 centimeter
Kleuren
Eerste kleur
Wit
Kleurbeschrijving
wit
Bloeitijd
Begin
Januari
Eind
Maart