WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Boomstronk verwijderen uit je tuin? Zo pak je dat aan

De tuin is in de zomer waarschijnlijk de meest geliefde ruimte. Met prachtige tuinmeubelen en de juiste accessoires heb je er een waar paradijs van gemaakt. Alleen die enorme boomstronk is nog een doorn in het oog. Herkenbaar? Een boomstronk verwijderen is een flinke klus, maar levert veel voordelen op. Die voordelen – én alle andere dingen die je wilt weten voor je eraan begint – zetten we op een rij.

boom in tuin
Embrasses prijs op aanvraag (www.designersguild.com). Dekbedovertrek, 140×200 cm € 29,95 (Ikea). Knuffel vos van Maileg € 22,95 (www.imps-elfs.com). Coolerbag van Nicolas Vahé € 4,95, siroop van Nicolas Vahé € 5,95, hanenmand € 69,- (www.tierlantijn.net). Houten kistje € 5,- (kringloopwinkel

Hierom kiezen mensen ervoor een boomstronk te verwijderen

Wil je een boomstronk verwijderen? Dan gaat het kappen van de boom daaraan vooraf. Dit kan zijn gebeurd omdat de boom rot was of omdat ‘ie te veel ruimte innam. Hoe dan ook, je zit vervolgens met die stronk. Een paar redenen waarom mensen de stronk vaak (laten) weghalen.

  • Heb je de boom gekapt omdat het te veel ruimte innam, dan is dat probleem nog niet weg. De boomstronk verwijderen is een logische vervolgstap. Pas dan heb je daadwerkelijk meer ruimte op de grond.
  • Een rottende boom heeft vanzelfsprekend ook een rottende stam. Hoe langer je deze laat staan, hoe groter de kans dat er ongedierte op afkomt. En dat resulteert in nare geurtjes die je liever niet in je tuin wilt.
  • Laat je een boomstronk in de grond staan, dan trekken schimmels er sneller door de grond in. Hierdoor raakt de grond rondom de boom beschadigd en vertrekt uiteindelijk alle begroeiing uit je tuin.

LEES OOK
Wat is een leuke boom voor in de tuin?

Boomstronk verwijderen: hoe doe je dat?

Bij het weghalen van een boomstronk wordt meestal één van de twee bekendste methoden gebruikt. De eerste is het uitgraven van de grond rondom de stronk, waardoor de wortels van de boom vrij komen te liggen. Met behulp van een machine (zo’n stronk kan geen mens tillen) wordt de stronk vervolgens uit de grond getild. Bij de andere methode wordt gebruik gemaakt van een stobbenfrees, een machine dat de stronk en wortels vernietigt. Het is een relatief goedkope en snelle manier om een boomstronk te verwijderen, zeker wanneer het om een gigantische boom gaat. Waar uitgraven vooral gebeurt bij kleinere bomen, is voor een grote, zware boom al snel een stobbenfrees nodig.

Zo diep zitten de wortels gemiddeld

Hoewel er bomen zijn waarvan de wortels diep de grond in gaan, geldt dat niet voor de overgrote meerderheid. De meeste wortels komen niet verder dan 50 tot 100 centimeter onder de grond en zijn vooral horizontaal gezien lang. Hoewel dit minder diep is dan veel mensen verwachten, betekent dit niet dat de klus eenvoudiger is. Een boomstronk verwijderen blijft zwaar.

LEES OOK
Hoe moet je een boom snoeien en wanneer?

Zelf doen of een expert inhuren?

Tenzij je zelf hovenier bent, is de kans klein dat je de benodigde apparaten en machines in de garage hebt staan. Voor welke optie je ook kiest, een machine moet je hoe dan ook huren. Dat is in verhouding niet veel duurder dan het inhuren van een professional, die de klus bovendien een stuk sneller klaart dankzij – als het goed is – heel wat ervaring. Ons advies? Bel een expert om de boomstronk te laten verwijderen, het kan een ingewikkelde klus zijn die veel kracht en kennis vergt.

Dit zijn de gemiddelde kosten

Gaat het puur om het weghalen van een stronk, dan hoeft dat geen dure klus te zijn. Gemiddeld kun je rekenen op zo’n € 50 tot € 200, of je nou kiest voor uitgraven of een stobbenfrees. Gaat het om een flinke boom met een doorsnede groter dan 80 centimeter? Dan ben je iets meer geld kwijt en kost het weghalen ervan tussen de € 300 en € 500. Kleine disclaimer: deze prijzen gelden enkel voor echte stronken. Moet de boom zelf eerst nog gekapt worden, dan kun je er – afhankelijk van de grootte – rustig zo’n € 300 tot € 600 bij optellen.

nog meer: tuinieren