Composthoop maken

Er zijn verschillende systemen voor composteren mogelijk, je kunt een open composthoop maken of een composthoop in een bak, kuil of vat. De beste manier hangt af van de ruimte die je ter beschikking hebt.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!


Composthoop maken
In de winter “werkt” de composthoop niet meer, het proces komt pas weer op gang als de temperatuur wat hoger wordt. Je kunt dan een geïsoleerd compostvat gebruiken als je het hele jaar door wilt composteren. Hoe, wat en waarom je kunt composteren lees je bij zelf composteren.

Open composthoop maken

Voor de gemiddelde tuin voldoet een gewone, open composthoop. Wil je een open composthoop maken dan heb je slechts enkele vierkante meters ruimte nodig. Hij moet minimaal anderhalve meter hoog, breed en lang zijn. Later zal de hoop door het composteringsproces nog inzakken. Hij kan los op de grond gelegd worden of op een bak van hout, gaas, takken of wilgentenen. Zorg dat er altijd contact is met de bodem, zodat insecten, wormen en bacteriën bij de composthoop kunnen komen. Een compostbak maken kun je zelf in vijf stappen.

Compostkuil

Om een grote tuin (groter dan 500 vierkante meter) volledig te bedienen, zou je meerdere composthopen kunnen aanleggen, maar gemakkelijker nog is om één compostkuil te graven. Compostpieren, pissebedden en micro-organismen kunnen sneller hun weg vinden naar de composteerbare materialen. Nadeel van de kuil is dat het proces ook langer duurt. Ook is de kans op uitdroging in de zomer veel groter, maar dit kun je tegengaan door de hoop regelmatig te sproeien of het geheel af te dekken met waterdoorlatend zeil. Om de kuil te graven kun je een aanhanger huren om de grond mee af te voeren.

Compostvat

Een halfopen compostvat is geschikt voor een tuin met weinig ruimte, daar is een composthoop maken vaak lastig. Ze zijn verkrijgbaar in hout of kunststof en zijn bij de meeste tuincentra te koop. Kies je voor een gesloten compostvat, dan heb je in principe niet eens tuin nodig: het kan zelf op het balkon of in de keuken. Doordat de temperatuur vaak oploopt tot 50 tot 60 graden Celsius, wordt keuken- en tuinafval in tien tot twaalf weken gecomposteerd. Een roterende composter behaald hogere temperaturen en kan daardoor ook veel materiaal composteren die je anders niet op de composthoop kunt gooien. Er zijn verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Zoek eens op hakselaar of composter op viavtwonen en je vindt verschillende soorten, bijvoorbeeld van Wolf Garten of Central Park.

Wormenbak

Een wormenbak is ook ideaal voor een kleine tuin of balkon. De wormen in de bak eten al het voedsel op dat je in de bak gooit. De wormen laten vermicompost (wormenpoep) achter, dat je kunt gebruiken om mee te bemesten. Meer over wormenbakken kun je lezen op wormenbak.nl.

Compostmaterialen kopen

Je kunt veel verschillende materialen vinden bij tuincentra. Daarnaast kun je voor compostmaterialen kijken bij onderstaande webshops.

Lees hier meer over hoe je zelf kunt composteren.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 18 januari 2015 om 14:24

Mango banaan kiwi en bijvoorbeeld lychee blad afval kun je het beste eerst scheuren of kneuzen waardoor er scheuren ontstaan in de structuur van het blad. hierdoor komen de wormen makkelijker door de bladeren. let er wel op dat er niet teveel pitten tussen komen met veel blauwzuur en zo anders valt je compostbak stil op een gegeven moment.

Een keer per week je bak besproeien of een emmer met water erin gooien zodat je bak niet uitdroogt.
Wat ook kan is je bak in de avond open zetten want in de tropen komt zeer veel dauw naar onder in de avond en ochtend waardoor je bak goed vochtig blijft.

Composteren in de tropen gaat wel degelijk maar probeer bij een lokale boer eens na te vragen wat er wel en niet inkan.

Je kunt veel pitten bijvoorbeeld eerst verbranden zodat alle zuren en ect eruit zijn. dan kun je ze weer wel in de bak gooien.

Succes ;-)

>

Anoniem op 27 oktober 2014 om 08:53

Beste Daan, wat leuk dat je ons volgt, vragen over tropische planten en bananen leggen we graag bij jou neer! Om eerlijk te zijn, hebben we geen ervaring met composteren in de tropen. Het is wintergroen blad, wat lastiger verteert. Probeer het eens, gebruik onderop een laagje strooisellaag. Dit is de onderste laag in ‘het wild’ waar als het goed is, micro- organismen en insecten leven die het blad en tuin afval verteren tot compost. wij vonden deze site : Houd je ons op de hoogte? http://www.ecowalkthetalk.com/blog/2010/07/21/part-1-how-to-compost-at-home-using-container-pots/

>

Anoniem op 11 oktober 2014 om 00:55

Hallo, ik woon in Indonesië en zou graag ook een compost bak willen hebben. Ons tuin afval bestaat voornamelijk uit bladeren van mangobomen en van een avocado boom al hebben we ook andere bomen in de tuin. Toch is het zonde telkens onze afval te laten ophalen die uit 75% uit tuin afval bestaat. Weet echter niet of een compost hoop in de tropen (waar we een lange periode van droogte hebben) ook zijn functie heeft? Hoe kan ik dit het beste aanpakken?
Bedankt voor een eventuele reaktie !

Met vriendelijke groet,

Daan van der Weert

>

Anoniem op 19 augustus 2013 om 11:11

wij hebben een keyhole garden gemaakt, dat werkt prima met de composthoop in het midden van je tuin

Shop suggesties

Inspiratie suggesties