Bergesdoorn Prinz Handjery

beeld vtwonen Beeld

De esdoorn Acer pseudoplatanus ‘Prinz Handjery’ is een opvallende voorjaarsbergesdoorn met bladeren die uitlopen van violetpaars naar zalmgeel.

Lees verder onder de advertentie

Soorten esdoorn

De esdoorn (Acer) komt in tientallen soorten op het hele noordelijk halfrond voor. In de meeste gevallen zijn het prachtige bomen met mooi blad en vaak een interessante of kleurrijke schorstekening. In Canada is het blad van één soort esdoorn zelfs hét symbool in de nationale vlag. Dit rode ‘maple leaf’ is de herfstkleur van een soort die de ‘Indian Summer’ in Noord-Amerika extra kleur geeft. De hars van een soort esdoorn geeft de grondstof voor de productie van kauwgom. De Amsterdamse kauwgomfabriek Maple Leaf verwijst met de naam nog hiernaar. Kinderen zijn gek op esdoorns vanwege de gevleugelde zaden die als helikopters door de lucht zweven.

Wat voor een bladeren heeft de bergesdoorn Acer pseudoplatanus ‘Prinz Handjery’?

De esdoorn komt van oorsprong uit het zuiden en het midden van Europa, maar werd al sinds de 13de eeuw ook in Nederland aangeplant. Het is prachtig om te zien hoe de bladeren in het voorjaar als ze ontluiken, roodoranje gekleurd zijn, in de zomer matgroen met een blauwgroene onderkant en in de herfst heldergeel.

Wanneer bloeit de bergesdoorn Acer pseudoplatanus ‘Prinz Handjery’?

In mei-juni verschijnen de honingrijke bloemen aan de esdoorn, hangend in geelgroene, lange trossen. De vruchten bestaan uit twee ovale nootjes die bitter smaken en ze hebben ieder een tot 3 cm lang vleugeltje, waar kinderen zo graag mee spelen. Leuk om te weten is dat het hout van deze esdoorn gebruikt wordt voor het maken van onder meer meubels, violen, dansvloeren en gymnastiektoestellen. ‘Prinz Handjery’ is een opvallende voorjaarsesdoorn met bladeren die uitlopen van violetpaars naar zalmgeel.

Lees verder onder de advertentie

Hoe moet ik de bergesdoorn verzorgen?

De meeste esdoorns houden van vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Een standplaats in de luwte heeft de voorkeur. Uitdrogende wind kan bladverdorring veroorzaken. De Acer pseudoplatanus groeit het beste op een kalkrijke, diepe, humushoudende zandleemgrond. Hij wil graag een vochtige bodem, maar die moet wel goed doorlatend zijn omdat hij niet bestand is tegen overstromingen en stilstaand water. In zijn jeugd is de esdoorn wel gevoelig voor voorjaarsvorsten en zonnebrand.

Hoe moet ik de bergesdoorn snoeien?

Esdoorn snoeien? Neem eens een kijkje tussen onze snoeiartikelen.

Bestel de plant hier.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Acer 'Prinz Handjery'

Cult

'Prinz Handjery'

Familie

bergesdoorn

Latijnse familie

pseudoplatanus

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Zonodig voor eind december snoeien.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

volkomen

Bodem

licht zuur tot kalkhoudend

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, half schaduw

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Maximaal

400

Beschrijving

tot 4 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

crème

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Lees verder onder de advertentie