Alles over IJzerhard

beeld vtwonen Beeld

IJzerhard, Verbena bonariensis, is een vaste plant die heel vaak eenjarig wordt gekweekt maar onze winters wel degelijk kan overleven als er voor goede winterbescherming wordt gezorgd. Zij zaaien zichzelf sterk uit, zodat er in het voorjaar meestal wel zaailingen zijn die weer kunnen bloeien. Dit is een van de populairste vlinderplanten.

Lees verder onder de advertentie

Welke soorten Verbena zijn er?

Verbena’s zijn rijk bloeiende planten uit tropisch en meer gematigd Amerika. Er zijn veel hangplanten of klimplanten bij en het onderhoud is erg gemakkelijk. Ziedaar de redenen waarom de soorten IJzerhard steeds populairder worden. Bovendien zijn ze door hun open structuur erg mooi in allerlei plantencombinaties. De opgaande soorten zijn ideale zogenaamde weefplanten, waarbij ze andere planten in een border met elkaar verbinden.

De geschiedenis van de IJzerhard

Er is een soort die bij ons in de natuur voorkomt, Verbena officinalis, die al sinds de oudheid in gebruik is als medicijn tegen diverse kwalen. In de middeleeuwen ook tegen wonden door ijzeren wapens, een verklaring voor de naam ijzerhard. Door deze werking werd het kruid als heilig gezien in verschillende culturen en zou het beschermen tegen het kwade. Daarom droegen Romeinse priesters een krans van ijzerkruid om de nek en maakten magiërs met dit kruid pantsers ondoordringbaar, nog een naamsverklaring.

Geschiedenis van de Verbena bonariensis

Helaas hebben de soorten voor de tuin een minder interessante historie, maar ze zijn wel veel decoratiever. De soort Verbena bonariensis heeft heel lang Verbena patagonica geheten. Patagonië, het zuidelijkste deel van Zuid-Amerika, is de oorspronkelijke vindplaats van deze plant.

Lees verder onder de advertentie

Waar kan ik Verbena bonariensis planten?

Verbena’s houden vooral van warme, zonnige groeiplaatsen en het liefst ook een beetje beschut. Je kunt IJzerhard planten in de tuin, zo lang deze maar in de zon staat en bijvoorbeeld in de buurt van een haag of schutting staat. Droogte is niet gauw een probleem, maar bij langdurige droogte is water geven wel aan te raden. Zeker ’s winters mag de grond niet te lang nat blijven.

Heeft de Verbena bonariensis winterbescherming nodig?

Zorg voor winterbescherming bij de overblijvende soorten, want ze zijn maar matig winterhard.

Lees verder onder de advertentie

Moet ik Verbena bonariensis snoeien?

Opgaande soorten eventueel pas in het voorjaar opschonen, de uitgebloeide stengels kunnen heel decoratief zijn. IJzerhard in potten worden meestal al in het najaar weggedaan.

Wanneer moet ik Verbena bonariensis bemesten?

Geef in het voorjaar een goede basisbemesting. Planten in potten vaker voeding geven. Patagonisch ijzerhard kan zich zeer goed uitzaaien onder de juiste omstandigheden. Je komt hem dan op verrassende plaatsen in de tuin tegen.

Een border met IJzerhard

Tip: wil je genieten van een mooie border met ijzerhard erin? Dan kun je onze kant-en-klare siergrassenborder.

Lees verder onder de advertentie

Verbena bonariensis bestellen

Wil jij ook deze mooie plant in de tuin hebben? Bestel IJzerhard direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Verbena bonariensis

Familie

ijzerhard

Latijnse familie

bonariensis

Onderhoud

Verzorging

Winterbescherming is aan te raden.

Snoeien

In het voorjaar opschonen.

Bemesting

Basisbemesting in het voorjaar.

Winterhard

matig

Bodem

normale, goed doorlatende tuingr

Vochtigheid

matig, verdraagt droogte goed

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

150

Maximaal

150

Beschrijving

150 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

paarsviolet

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Oktober