Alles over het Zonneroosje

beeld vtwonen Beeld

Het zonneroosje, Latijnse naam Helianthemum ‘Wisley Pink’, is een plant die als een soort kleine struik groeit. Het zonneroosje heeft roze tot lichtrode bloemen en een grijs blad. Een synoniem voor deze variëteit is ‘Rhodanthe Carneum’.

Lees verder onder de advertentie

Welke soorten zonneroosje zijn er?

Omdat er een enorm assortiment is gekweekt, zijn ze verkrijgbaar in alle tinten wit, roze, rood, oranje en geel. Naast deze gekweekte vorm komt in België en in enkele plaatsen in ons land een natuurlijk vorm voor, het gestippelde zonneroosje met gele bloemen en oranje vlekken.

Wanneer staat het Zonneroosje in bloei?

De Helianthemum ‘Wisley Pink’ bloeit schitterend in het voorjaar en houdt dit vol tot het begin van de zomer. Zoals de naam al aangeeft houden ze van zon. Bij slecht weer blijven de bloemen daarom dicht. Als de bloemen zijn uitgebloeid, blijft deze plant mooi omdat hij zijn blad niet verliest.

Welke plek in de tuin is goed voor Helianthemum ‘Wisley Pink’?

Het zonneroosje groeit in de natuur vaak bij muurtjes of rotstuinen, daar kunnen de bladeren hangen en is het vaak droog en zonnig. In de tuin moet het zonneroosje in droge grond staan. Teveel vocht zal er in de winter voor zorgen dat hij het niet zal overleven. Een zonneroosje kan ook goed in pot groeien.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan ik het Zonneroosje snoeien?

Als de winter erg streng is dan verliest hij toch de bladeren. Meestal lopen ze toch weer uit. In het voorjaar kun je het zonneroosje terugknippen. Als je het zonneroosje ook terugknipt na de bloei, is de kans groter dat hij de winter overleeft.

Tips voor het zonneroosje vermeerderen

Meer van deze vrolijke bloeier in de tuin? Het is gemakkelijk om een zonneroosje te vermeerderen. Je maakt een hielstekje. Dat betekent dat je een scheutje van een twijgje aftrekt. Daarna plaats je het stekje in een potje met tuinaarde en geeft het af en toe water.

Meer weten over verschillende soorten zonneroosjes? Neem dan een kijkje in de plantenindex.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Helianthemum 'Wisley Pink'

Cult

'Wisley Pink'

Familie

zonneroosje

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Terugknippen in voorjaar en na bloei.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

redelijk tot matig

Bodem

goed doorlatende zandgrond

Vochtigheid

gering

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

10

Maximaal

30

Beschrijving

10-30 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

roze

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juli

Lees verder onder de advertentie