Alles over Grootmoeders oorbel

beeld vtwonen Beeld

De Leycesteria formosa struik is een vrij zeldzame verschijning in ons land. Haar Nederlandse naam Grootmoeders oorbel, dankt de plant aan de bijzondere hangende bloemen. De struik is afkomstig uit het gebied rond de Himalaya en is in zijn Latijnse naam vernoemd naar een Engelse rechter in Bangladesh. Formosa slaat niet op de oude benaming van Taiwan, maar is Latijns voor mooi gevormd.

Lees verder onder de advertentie

Hoe bloeit de Leycesteria formosa?

De bloempjes van ‘grootmoeders oorbel’ zijn wit en hebben roodpaarse schutbladeren in verschillende ‘etages’. Hierdoor lijken de bloemen inderdaad wel een paar oorbellen van een groot formaat. De schutbladeren verschijnen in de maanden juli tot september, wanneer ook de vruchten verschijnen.

Bessen van Grootmoeders oorbel

Tegelijkertijd met de bloemen ontstaan in de schutbladeren de bessen die verkleuren van rood naar donkerpaars. Normaal zijn de bloemen vaak weg bij planten als de vruchten verschijnen, dus dat bij Grootmoeders oorbel deze tegelijkertijd te zien zijn, is heel bijzonder. De rijpe bessen zijn eetbaar en smaken naar rozijnen met karamel of chocolade. De bessen rijpen niet allemaal tegelijk, dus je kunt af en toe langs lopen en een paar bessen snoepen. De bessen zijn ook populair bij vogels, waaronder fazanten. De plant wordt soms ook wel karamelbes of fazantenbes genoemd.

Hoe ziet de plant ‘Grootmoeders oorbel’ eruit?

Naast de witte bloemen met paarse bladeren die lijken op oorbellen heeft de plant holle takken die wel iets weg hebben van bamboe of riet. Ze bereiken een hoogte van anderhalf tot twee meter en gaan dan sierlijk hangen.

Lees verder onder de advertentie

Wat is de beste plek voor de Leycesteria formosa?

De beste plek voor de Leycesteria formosa is een zonnige en warme plaats. Alle grondsoorten zijn goed voor grootmoeders oorbel.

Kan ik grootmoeders oorbel snoeien?

De struik is afkomstig uit de Himalaya en meestal bevriest hij in de winter. Wanneer grootmoeders oorbel in de winter bevriest, kun je in het voorjaar de takken terugknippen tot op het houtige deel. In zachte winters kun je besluiten de takken er aan te laten zodat de struik kan doorgroeien tot een hoogte van twee meter.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Leycesteria formosa

Familie

grootmoeders oorbel, fazantenbes

Latijnse familie

formosa

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Indien ingevroren in het voorjaar afknippen tot op hout.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

redelijk

Bodem

alle grondsoorten

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

150

Maximaal

200

Beschrijving

1,5-2 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit met roodpaars schutblad

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Oktober