Alles over de Amandelboom

beeld vtwonen Beeld

Prunus dulcis is een amandelboom waaraan de welbekende amandelen groeien. De Prunus dulcis is een amandelboom die prima in Nederland in de tuin kan groeien. De boom is in principe winterhard en kan prachtig bloeien, maar kan soms last hebben van late vorst in het voorjaar.

Lees verder onder de advertentie

De amandelboom in de geschiedenis

De amandelboom komt vaak voor in geschiedenisverhalen. Een Oud-Griekse verhaal vertelt hoe Demophon zijn grote liefde Phyllis verlaat, waarna zij gelooft dat hij niet meer terug komt en zelfmoord pleegt. Op de plek waar ze begraven is, groeit vervolgens een amandelboom die start met bloeien als Demophon terugkeert. Zo staat de amandelboom voor de eeuwige liefde die immuun is voor de dood.

Middeleeuwers koppelden de amandel aan de geboorte van Jezus en daarmee aan de reinheid van Maria. Ook Jozef draagt op afbeeldingen nog wel eens een bloeiende amandelstaf. En de ‘mandorla’, een amandelvormig aureool om Maria, Christus of een aartsengel, is afgeleid van het Italiaanse woord voor de vrucht.

Welke soorten Prunus zijn er, waar de amandelboom bij hoort?

De Prunus dulcis komt uit een geslacht van meer fruitbomen. De kers, sierkers, pruim, sleedoorn, wintergroene laurierkers, bospest of vogelkers, abrikozen en perziken horen allemaal bij het geslacht Prunus. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat het steenvruchtbomen zijn, de steenvrucht is een vrucht met meestal één harde kern.

Lees verder onder de advertentie

Waar worden de vruchten van de amandelboom voor gebruikt?

De amandelen zijn de vruchtenvan de amandelboom en zijn zoet. Amandelen zijn het belangrijkste bestanddeel van marsepein, daarnaast is het een veelgebruikt product in desserts. Als je de vruchten rijp verzamelt, zijn ze zeer aromatisch. De vruchten zijn ook rijk aan eiwitten en olie. De amandelen kunnen in september geplukt worden.

Waar kun je een amandelboom planten in de tuin?

De amandelboom is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is vaak voldoende. Op een kalkrijke, goed waterdoorlatende bodem zal de Amandelboom goed gaan groeien. De amandelboom staat graag in op een zonnige plek.

Wanneer bloeit de amandelboom?

De amandelboom heeft in het voorjaar prachtige bloesemtakken. De hangende takken en prachtige bloemen in de lente zorgen voor een idyllische aanblik. In de maanden maart en april kan de amandelboom gaan bloeien, mits er geen late vorst in het voorjaar is geweest.

Lees verder onder de advertentie

Is de amandelboom winterhard?

De amandelboom is winterhard in Nederland, maar de bomen kunnen wel last hebben van vorst in het voorjaar, wat de bloei kan ruïneren. Controleer de amandelboom dan goed op vorstschade.

Moet ik een amandelboom snoeien?

Over het algemeen is er niet veel snoei nodig. Als je de amandelboom wilt snoeien, doe je dat het best na de bloei. Eigenlijk kun je volstaan met de amandelboom in zijn mooie vorm te houden. De amandelboom is het meest gebaat bij weinig snoeien. Indien je dit toch noodzakelijk acht, doe het dan tussen half april en september bij voorkeur na de bloei en oogst. Lees meer bij notenboom snoeien.

Moet ik een amandelboom bemesten?

Leg in de zomer een laagje plantcompost rond de amandelboom; dit bevordert de groei. Organische meststoffen kunnen in het voor- en of het najaar gestrooid worden.

Lees verder onder de advertentie

Welke ziekte heeft mijn amandelboom?

Er zijn verschillende ziekten waar deze amandelboom last van zou kunnen krijgen, maar in de praktijk treden ze zelden op. Prunus dulcis is gevoelig voor de gomziekte, loodglansziekte en bacteriekanker. In tegenstelling tot prunus persica (perzikboom), is deze boom niet gevoelig voor de zogenaamde krulziekte.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Prunus dulcis

Familie

amandelboom

Latijnse familie

dulcis

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Alleen indien noodzakelijk.

Bemesting

Geef organische bemesting in het voor- of najaar.

Winterhard

goed

Bodem

neutrale tot licht kalkhoudende

Vochtigheid

normaal

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zonnig

Hoogte

Minimaal

250

Maximaal

500

Beschrijving

2,5 tot 5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

roze

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April