Uitgebreid tafelen op je balkon? Zo kies je de beste balkontafel

null Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Heerlijk buiten eten en borrelen: het is een van de voordelen die een balkon met zich meebrengt. Maar waar zet je de hapjes neer? Een balkontafel die zowel functioneel is als mooi staat, is een must voor ieder balkon.

Lees verder onder de advertentie

Sfeervol tafelen

’s Ochtends een uitgebreid ontbijt, ‘s middags loungen met een goed boek en bij zonsondergang een borrel met vrienden. Een balkon is in de zomermaanden de place to be. Maar om die fijne zomeractiviteiten te kunnen doen, is een balkontafel met een paar stoeltjes wel zo handig. Zo maak je van het balkon een volwaardige buitenruimte waar je kunt zonnen, eten en werken. En waar je als het even meezit een barbecuefeestje kunt geven.

Opties voor een balkontafel

Maar hoe vind je een balkontafel die zowel praktisch als stijlvol is? Eentje die geschikt is voor een ruim, maar ook voor een piepklein balkon? Dit zijn de opties:

  • Bistrotafel
Lees verder onder de advertentie

Een bistrotafel is een kleine tafel van maximaal 90 centimeter in de doorsnede. Ben je met z’n tweeën, dan is een bistrotafel van 60 centimeter voldoende. Het leuke aan een bistroset is dat deze veelal met bijpassende stoelen komt. Het doet een beetje denken aan een Frans balkon: romantisch en knus.

LEES OOK
Dit zijn je opties voor een Frans balkon

  • Inklapbare balkontafel
Lees verder onder de advertentie

Voor de allerkleinste balkons is een balkontafel de perfecte oplossing. Deze tafel monteer (of bouw) je aan de railing van het balkon. Een groot voordeel is dat de poten ontbreken waardoor je geen ruimte op de grond inneemt. Sommige balkontafels zijn inklapbaar, zoals deze van het merk Kave Home. Omdat hij opvouwbaar is, kun je hem op allerlei plaatsen kwijt, ook in looproutes. Na gebruik klap je ’m gewoon weer in. Het nadeel is dat ze weinig gewicht kunnen dragen. Ga er niet op zitten of zet er geen zware bloempotten op, want dan zakt hij door – of erger: gaat hij kapot.

  • Balkonbar

Wil je een tafel om aan te borrelen en niet zozeer om aan te dineren? Dan is een balkonbar ideaal. Je kunt een kant-en-klare balkonbar kopen, maar met een beetje handigheid kun je ook zelf aan de slag met bijvoorbeeld vlonderhout. Bij een balkonbar horen natuurlijk een paar barkrukken.

Lees verder onder de advertentie
  • Out of the box

Voor of aan de railing van het balkon is een logische plek voor een balkontafel, maar dat is natuurlijk geen must. Andere creatieve oplossingen zijn een driehoekig tafeltje in een hoek van het balkon of een inklapbare plank uit de gevel van het huis. Ook handig is een brede poef die dient als zitplek, maar met een groot dienblad erop ook door kan als balkontafel.

Welke balkontafel is geschikt?

Doorgaans is een balkon niet groot, dus dien je het handig in te delen. Maar het sfeervol en praktisch inrichten van een klein balkon komt met de nodige uitdagingen. Zo ook de keuze voor een balkontafel. Hier moet je op letten:

Lees verder onder de advertentie
  • Wat wil je erop zetten?

Een vanzelfsprekende vraag, maar toch belangrijk om te beantwoorden: welke spullen wil je op de balkontafel zetten? Een paar glazen en een bord met eten passen altijd wel, maar een laptop of bloempot vraagt om grover geschut.

  • Weersbestendigheid
Lees verder onder de advertentie

Besef ook dat niet iedere balkontafel of bistroset bestand is tegen regen en zon. Materialen als kunststof en aluminium zijn waterbestendig en makkelijk af te nemen met een doek. Hout moet daarentegen goed bewerkt worden om beschadigingen en verkleuringen te voorkomen. Heb je een balkon onder een afdakje, dan hoef je je daar minder zorgen om te maken.

  • Welke stijl?

Het oog wil natuurlijk ook wat. Denk dus goed na welke stijl je wilt neerzetten op het balkon. Droom je van een groene oase op je balkon? Een leemgroene bistroset of rotanstoelen doen het dan heel goed. Meer inspiratie voor deze stijl vind je hier. Wil je een balkon in mediterrane sferen? Met een betegelde buitentafel, warme kleuren en levendige dessins? Lees dan hier verder.

Lees verder onder de advertentie

Aan tafel

Heb je de perfecte balkontafel geshopt? Dan mag een prachtig gestylde tafelsetting natuurlijk niet ontbreken. Vrolijke tafelkleden, kleurrijk buitenservies en fonkelende buitenkaarsen. Eet smakelijk!

Shop balkontafels