De voor- en nadelen van openslaande tuindeuren
Wie twijfelt over het laten zetten van openslaande tuindeuren zet het best de voor- en nadelen tegenover elkaar. Bedenk goed wat je doel is met de deuren en besluit of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Om je op weg te helpen de grootste pluspunten van openslaande deuren:
-
Veel mensen gaan voor openslaande deuren vanwege hun uiterlijk. De deuren komen in veel verschillende materialen waardoor je iets kiest wat precies bij jouw stijl past.
-
Openslaande deuren passen vrijwel overal; je hebt er geen gigantische muur voor nodig. Hierdoor passen ze zelfs in het smalste huis.
-
Openslaande deuren brengen het gevoel van buiten naar binnen, doordat je een ruim overzicht over de tuin hebt. Zo geniet je zelfs in de winter van de mooi aangelegde tuin.
Zoals dat voor alles geldt, kleven er ook nadelen aan openslaande deuren:
-
Ze zijn relatief duur om te laten plaatsen. Hoewel het een jarenlange investering is (je plaatst ze immers maar één keer), houdt de prijs soms mensen tegen.
-
Deze deuren slaan, zoals de naam al zegt, naar buiten open. Hoewel dat de ruimte binnen optisch groter maakt, zorgt het ervoor dat je buiten loze ruimte krijgt. Er kunnen namelijk geen meubels staan op de plek waar de deuren openslaan.
-
Staat er een flinke wind, dan wil je de deuren gesloten houden. Openslaande tuindeuren zijn namelijk vrij kwetsbaar voor harde windstoten en kunnen erdoor breken.
LEES OOK
De beste raambekleding voor openslaande deuren
Uit deze materialen kun je kiezen
Veel mensen gaan uiteindelijk voor openslaande tuindeuren dankzij hun karakteristieke uiterlijk en daar hoort natuurlijk een mooi materiaal bij. Als het om deuren en kozijnen gaat, zijn er grofweg drie materialen om uit te kiezen: kunststof, hout en aluminium. Alle drie kennen ze eigen voor- en nadelen, en alle drie hebben ze een totaal ander uiterlijk. Kunststof heeft weinig onderhoud nodig en isoleert goed, maar heeft volgens velen het nadeel van een te modern uiterlijk. Dat heb je bij hout dan weer niet: dit materiaal brengt direct sfeer in huis. Daar staat tegenover dat houten tuindeuren meer aandacht en onderhoud nodig hebben. Ga je voor aluminium, dan haal je een onderhoudsarm en sterk materiaal in huis. Het nadeel? Die sterkte is ook in de prijs terug te zien.
LEES OOK
Buiten wonen: haal buiten naar binnen
Openslaande tuindeuren? Dit mag het kosten
Hoeveel je uiteindelijk aan tuindeuren kwijt bent? Dat is afhankelijk van heel wat factoren, zoals de breedte van de muren, het materiaal waar je voor kiest en welk uurtarief je vakman of -vrouw vraagt. Gemiddeld kun je uitgaan van zo'n € 2.500 tot € 6.000, waarbij kunststof de goedkoopste optie is en aluminium de duurste. Ga je voor houten tuindeuren, dan valt het bedrag ertussenin.
Openslaande tuindeuren versus een pui
Hét alternatief voor openslaande tuindeuren is een schuifpui. Veel mensen twijfelen dan ook tussen beide keuzes. De grootste reden waarom er uiteindelijk voor een pui wordt gekozen, is het gebrek aan ruimte. Doordat deze deur in de lengte schuift, raak je geen ruimte kwijt op je terras of in de tuin. Tegelijkertijd betekent het dat de deuren nooit volledig open kunnen: een deel van het glas verdwijnt immers achter een ander paneel. Tegelijkertijd kan een schuifpui een veiligheidsoverweging zijn, doordat je niet te maken krijgt met dichtslaande deuren bij harde windstoten. Het één is dus zeker niet beter dan de ander: het ligt maar net aan jouw eigen wensen.
De tuin stylen…
Bron: beeld 1: styling Marit Saladini | fotografie Louis Lemaire (InsideHomePage)