WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo geef je de bank een upgrade met kussens

Zit de bank nog prima en is het eigenlijk zonde om een nieuwe aan te schaffen, maar ben je wel klaar voor een frisse wind door de woonkamer? Dan kun je je bank ook een upgrade geven door middel van kussens. Stuk prettiger voor de portemonnee én zo kun je vaker voor een nieuwe touch gaan. Zo geef je de bank een upgrade door op de juiste manier kussens te stylen.

Kussens stylen op de bank
Bankje BM0488 van Børge Mogensen & Carl Hansen, 138x46x34,5 cm (bxdxh) € 1440,-, geruit kussen € 49,90, plaid met streep van Libeco,110×180 cm € 122,-, donkerroze kussen, 40×80 cm € 79,90, klein roze kussen, 30×40 cm € 44,90, (letoile.store). Roze vloerkleed Chindi Mat Rose, 60×90 cm € 20,-, kussen linksonder op de grond, 50×50 cm € 45,-, kussen met print links Shimla Olive, 50×50 cm € 47,-, geel matras Mirra Lemon Curd, 55×150 cm € 55,-, roze matras Mirra Rose, 55×150 cm € 55,-, rond kussen met geel borduurwerk € 95,-, groen kussen, 50×50 cm € 47,-, oker kussen, 50×50 cm € 47,-, lila kussen, 50×50 cm € 47,-, groen tafelkleed met print, 150×250 cm € 100,-, roze kussen met borduurwerk bloemen, 30×40 cm € 53,75, alles van Bungalow (scandicliving.nl). Kussen met strepen linksonder Doris van HKliving, 30×40 cm € 57,95 (hkliving.nl). Doosje € 3,- (jolandelijkdewebshop.nl). Kleur op de wand vergelijkbaar met Gervase Yellow No.72 van Farrow & Ball

Less is more?

De regel less is more gaat niet per se op voor kussens op de bank. Kussens geven veel extra sfeer aan een ruimte en maken de bank meer uitnodigend. Want zeg nou zelf: in een bank met veel kussens plof je toch extra lekker neer? Natuurlijk is balans wel belangrijk, je twee- of driezitter zelf moet wel zichtbaar blijven. Zorg ook niet voor een overload aan verschillende kussens met allemaal een andere print of kleur. Dat kan al snel een rommelige look geven.

LEES OOK
Waarom je nooit genoeg kussens hebt

Ware grootte

Het formaat van de kussens en de afwisseling daarin zijn belangrijk voor de styling. Je wilt niet dat je bank achter de kussens verdwijnt, dus zorg dat ze altijd een slag kleiner zijn dan de kussens die op de bank zelf liggen. Een te klein kussentje kan er dan weer misplaatst uitzien.

Het beste is om verschillende formaten met elkaar te combineren om er een mooi geheel van te maken. Plaats grotere kussens op de achtergrond en stapel de kleinere formaten naar voren toe. Je wilt namelijk wel dat al je mooie sierkussens zichtbaar blijven en niet achter elkaar verdwijnen. 

LEES OOK
Oude bank? Zo lijkt ie weer als nieuw

Afwisseling in kussens op de bank

De afwisseling in kleuren en materialen zijn ook key als het om de plaatsing op een bank gaat. Zo is het leuk om kleuren en designs met elkaar te combineren, maar zorg wel dat je hier een bepaalde rust in behoudt. Ga dus niet voor een overload aan prints, maar kies ook voor een sierkussen met een effen kleur om balans te behouden.

Ook materialen laten contrasteren kan ervoor zorgen dat de kussens op de bank extra opvallen. Wissel fluffy kussens af met materialen zoals jute of een mooi macramé design. Maar vergeet ook niet dat je kunt afwisselen in vormen voor een extra speels effect: combineer vierkante en ronde kussens met elkaar.

Ton sur ton kussens

Een trend die nog wel even blijft is ton sur ton. Ook dit kun je natuurlijk toepassen op de sierkussens op de bank. Als jouw bank een neutrale kleur heeft, dan kun je de trend simpel toepassen door kussens te kiezen in dezelfde kleurgroep. Je kunt spelen met lichte en donkere tinten. Ook toe te passen met een kleurrijkere bank, maar zorg dan dat de verschillen in kleur dan niet te ver van elkaar afliggen om rust te bewaren. Leg donkergekleurde kussens achter de lichtere exemplaren om de kleuren zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen.

nog meer: styling