WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zelf kunst maken: zo creëer je de mooiste dingen met wat je al in huis hebt

Waarom je mooiste kaarten, brieven, tickets en foto’s in een schoenendoos bewaren als je er ook geweldige kunstwerken mee kunt maken? Gooi leeg die doos, print, borduur, naai en maak collages en geef ze een ereplaats in huis. Zelf kunst maken!

vtwonen 2020 DIY special 2 | liefdes brieven ingekaderd
Vintage zilveren zakhorloge customized met bedels en een leren veter door Moniek Postma(moniekpostma.nl). Print van Miep Jukkema’s foto ‘Voor mijn verloofde’ (kleurgamma.nl). Gegipste lijst, 15×20 cm, witte lijst van takken, 30×30 cm (printlove.nl). Vintage legertafel (brechtmurreatelier.nl). Raffia object ingelijst tussen perspex, 200×125 cm (bxh), lijst van Mirjam Franken gemaakt van restanten golfkarton en dozen en daarna wit geverfd, 70×90 cm (nrdrhvn91.nl). Zwarte stoel Panton Chair van Vitra, van de Deense ontwerper Verner Panton (flinders.nl).
vtwonen 2020 DIY special 2 | ansichtkaarten wandplanken
Foto Chanel-surfplank geprint op rol behangpapier (copyshop). Vintage surfplank witte kop met geschilderd masker, notenhouten object Pion No 45 van C. v.d. Meijden (nrdrhvn91.nl). Vintage houten stoel in de vorm van een hand, goud gespoten houten (polspotten.nl). Terracotta vis, handschoenmodel van wit keramiek van Sip & Clara (itfinkeboskje.nl). Rooster van keramiek (printlove.nl). Overig privébezit.

Love letters

Oude liefde roest niet. En al helemaal niet als de mooiste liefdesbetuigingen een prominente plek krijgen in huis. Zoek de liefste, meest ontroerende brieven bij elkaar en stik er een hart op. Voeg enveloppen en herinneringen toe en vang het stilleven in een lijst.

LEES OOK

De schilderijen met krachtige vormen

van Anne Olde Kater

Wandplank

Heb je een oude surfplank in de berging staan die nooit meer een golf zal zien? Geef ’m een relaxplek aan de wand. Versterk het effect door er een rol behang naast te hangen met een print van bijvoorbeeld de beroemde Chanel-surfplank. Steek een stok door de behangrol, bevestig touwen aan weerszijden en hang ’m aan de muur. Laat het papier naar beneden rollen.

vtwonen 2020 DIY special 2 | gevonden voorwerpen verzamelen en clusteren
Lijst van ontwerper Mirjam Franken, gemaakt van oude dozen en karton en daarna zwart gemaakt, 65×85 cm (nrdrhvn91.nl). Print van Miep Jukkema’s foto ‘Copier glaswerk’ (kleurgamma.nl). Collage van kaarten en gedichten en een gestikt moodbord in wit. Object witte olifant van Sip & Clara (itflinkeboskje.nl). Zwart chintz kussen (brechts.nl). Overig privébezit.
vtwonen 2020 DIY special 2 | wandkast gedecoreerd met kunstkaarten en schetsen
Witte lijst van Mirjam Franken, 70×90 cm, objecten van chamotteklei van Murk de Vries (nrdrhvn91.nl). Kaarten en tekeningen uit de collectie van Jetty Boterhoek (jettyboterhoek.nl). Vintage bruine vaas van Piet Hein Eek voor Ikea (itflinkeboskje.nl). Mobile gemaakt van witte en zwarte metalen schijven, vintage voet van gips (stylemeister.nl). Vintage object, wit vierkant (destore.eu). Overig privébezit.

Gevonden voorwerpen

Restjes papier met verschillende structuren, kaarten gescoord in het museum… Door er een collage van te maken, geef je ze een tweede leven. Stik er met de naaimachine kriskras wat grafische lijnen op en doe de collage in een stoere lijst. Klaar is het kunstwerk.

Modelovereenkomst

Solo zijn ze al prachtig, maar als je kunstkaarten, potloodschetsen, pentekeningen of studieschetsen in waterverf samenbrengt in een schilderijlijst worden ze nog krachtiger. Dé eyecatcher te midden van andere (kunst)voorwerpen in het museum @home.

rz15frx8txyn_s2400.png
Handgemaakte houten post(c)arts. Kies je kaart en laat ’m versturen, binnen Nederland (rubenvdscheer.nl). Artwork in lijst Memoriae Residua Secum, inkt op papier, stroken inkt op tissuepapier, prijs op aanvraag (natasjaknap.nl). Portret van chamotteklei van Sip & Clara (itflinkeboskje.nl). Gestapelde vaas (vazenvanjanssen.nl).

Kleinkunst

Kan de zelf bij elkaar gescharrelde kunstverzameling nog wel iets extra’s gebruiken? Jezelf trakteren op kunst hoeft geen vermogen te kosten. Stuur bijvoorbeeld een paar houten ‘Post(c)arts’ van Ruben van der Scheer naar jezelf. Verplaats ze vervolgens van de deurmat naar een pronkplek in huis. Het onbewerkte hout maakt ze het middelpunt der belangstelling.

vtwonen 2020 DIY special 2 | ansichtkaart tussen de lakens
Frans antiek linnen laken, 150×200 cm (marktplaats.nl) met daarop een modelschets van Jetty Boterhoek (jettyboterhoek.nl) (nrdrhvn91.nl). Overig privébezit.

Krachtpatsers wit en zwart houden alles

in balans

Tussen de lakens

Van een oud (of nieuw) laken kun je een kunstwerk van formaat maken. Maak eerst een schets of vergroot de afbeelding van een kaart (in dit geval naar 200%) en teken ’m over op het laken. Voor de finishing touch volg je de lijnen op de naaimachine met borduurgaren. 

nog meer: styling