Ruim maar knus: een grote eethoek inrichten doe je zo

Muur in kalkverf Cypria van Carte Colori, per liter € 48,- (brechtmurreatelier.nl). Ronde eettafel vanaf € 650,- en ingebouwde eetkamerbank met matras-kussen vanaf € 500,- (com-anders.nl). Stoel Panton Chair van Vitra € 279,-, witte vaas Cyrus van Urban Nature Culture, 30×38 cm (hxØ) € 119,-, dinerbord Earth uit de 70’s-serie van HKliving, Ø 29 cm € 14,05, kom uit de Bold & Basic-serie van HKliving, Ø 16,5 cm € 14,95, bordeaux dinerbord uit de Bold & Basic-serie van HKliving, Ø 29 cm € 19,95, stapel taupe ontbijtborden uit de Gradient Ceramics- serie van HKliving, Ø 22,5 cm per stuk € 12,10, koperkleurige bestekset uit de Vintage-serie van Amefa, 24-delig € 49,99 (vtwonen.nl). Hanglamp Suspension Pale, Ø 100 cm € 219,-, stoel Basket Chair Rattan € 385,-, groot terracotta kussen 60×60 cm vanaf € 156,-, oudroze kussen € 99,- (couleurlocale.eu). Langwerpig terracotta kussen, 30×70 cm € 18,-(gabrielle-paris.com). Messing mobiel op vensterbank € 169,- (maisonnl.com). Zandkleurig kunstwerk prijs op aanvraag (artinreturn.nl). Overig privébezit. Beeld vtwonen 09-2020 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek
Beeld vtwonen 09-2020 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek

Een grote eethoek wordt vaak gezien als iets gezelligs, want je kunt er extra veel gasten in kwijt. Nu maken de gasten een hoop goed, maar nog gezelliger maak je het met de juiste styling. Zeker als een grote eethoek ook meteen het centrale punt van het huis is, moet de inrichting zo optimaal mogelijk zijn. Deze tips helpen je een handje.

Lees verder onder de advertentie

De juiste eettafel

Een goede én gezellige eethoek begint natuurlijk bij de eettafel. Voor je een eettafel kiest, is het belangrijk om de functie ervan vast te stellen. Ben je van plan er alleen aan te eten? Of misschien ook wel aan te werken? Dit kan allemaal meetellen in het formaat eettafel dat je aanschaft. Een grote eethoek vraagt veelal om een grote tafel; een klein exemplaar kan wegvallen in zo’n grote ruimte.

Meerdere functies

Als een eettafel ook andere praktische functies krijgt, is een rechthoekig model meestal de way to go. Zo kun je werkspullen ook een dagje laten liggen, of kunnen kinderen aan de slag met kleien. Aan deze eetkamertafel van BePureHome kun je veel gasten kwijt én veel spullen laten liggen.

LEES OOK
Houten tafel kopen? Dit is waar je op moet letten

Gezellig dineren

Als je voornamelijk wilt dineren aan tafel, is een ronde of ovale eettafel de beste optie. Het voordeel van een ronde eettafel is namelijk dat je met alle tafelgasten makkelijker contact kunt maken. Bij een rechthoekige tafel kan het soms om een flinke afstand gaan. Deze zwarte ovale eettafel past door zijn minimalistische design in elk interieur.

Lees verder onder de advertentie

Voldoende zitplekken

Als je waarde hecht aan genoeg ruimte tijdens het eten, kan het verstandig zijn een stoel minder aan tafel te zetten. In plaats van drie stoelen in de breedte, kun je ook kiezen om er één op de kop te plaatsen. Of de stoelen ergens anders vandaan te toveren op het moment dat er meer gasten blijven eten. Een eetkamerbank zoals deze kan ook een goede oplossing zijn. Dan kunnen er altijd extra gasten aanschuiven, maar behoud je ook de ruimte.

LEES OOK
Stoelendans: zo kies je de juiste eetkamerstoel

Verlichting

In een grote eethoek is goede verlichting belangrijk. Je wilt tenslotte wel kunnen zien wat er op je bord ligt. Daarnaast geeft verlichting extra sfeer. In een grote eethoek met een grote eettafel is het belangrijk dat je een lamp kiest met de juiste verhoudingen. Een kleine lichtbron kan wegvallen in een grote ruimte en naast grote meubels. Kies bijvoorbeeld liever voor meerdere hanglampen naast elkaar, om ook de lichtinval goed over de ruimte te verdelen. Een brede eetkamerhanglamp zoals deze is ook ideaal voor boven grote eettafels.

De aankleding

Met alleen eetkamerstoelen en een tafel ben je er nog niet. Extra sfeer maak je toch echt door het gebruik van accessoires en andere items. Als er nog genoeg ruimte is, is een mooie buffetkast de perfecte eyecatcher voor de eethoek. Vergeet de aankleding van de tafel ook niet, zoals waxinelichthouders en grote vazen.

Lees verder onder de advertentie

Extra gezelligheid

Wil je extra gezelligheid creëren in de eethoek? Plaats dan een groot vloerkleed onder de eettafel en de eetkamerstoelen. Op die manier scheid je de eethoek optisch gezien van een andere ruimte, of zorg je juist voor een gezelliger geheel in een eetkamer. Houd bij het uitzoeken van het vloerkleed wel rekening met knoeiers; etensresten in een hoogpolig kleed zijn niet zo’n pretje. Dan kun je beter dit jute vloerkleed van La Redoute inzetten.

LEES OOK
Groot, groter, grootst: waarom je een groot vloerkleed wilt

Items voor een grote eethoek…

Bron: vtwonen 09-2020 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek

Lees verder onder de advertentie
Lees verder onder de advertentie