WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Met de oude deur in huis

Oude deuren verdienen een tweede leven. Als salontafel of wandobject bijvoorbeeld. Netjes schuren en aflakken is niet nodig. Juist verweerd en afgebladderd geven ze het interieur karakter. 

hoofdbord
Deur (Leen van Velzen). Verf op de muur: Olive van Bauwerk lime paint (Brands Unxpctd). Muurlamp Turtle (Bodilson). Dekbedovertrek zwart-wit Nyponsros (Ikea). Linnen over voeteneinde matras Aina (Ikea). Linnen dekbed- overtrek naturel, linnen kussenhoezen naturel  (Sissy-Boy Homeland). Vloerkleed (www.rozenkelim.nl). Kunstwerken tegen muur: krantencollage op hout van Marjon Hoogervorst, letter X van Marjon Hoogervorst (Brands Unxpctd). Botanische afbeelding op hout (Atelier 8). Kruk (Basiclabel). Rieten mand Magga (Ikea).

Oude deur, nieuw hoofdbord

Kan de slaapkamer nog wel een stoer element gebruiken? Dan is een oude deur als hoofdbord ook een idee: stoer en zeker niet standaard. Als de deur hoog genoeg is (oude en suite deuren zijn meestal wel hoog), zal deze wat uitsteken naast het bed; perfect om daar een bedlamp vast te schroeven.

Stylingidee: als hoofdbord kun je ook twee deuren verticaal gebruiken, voor elke bedhelft één. Dat hoeven niet twee dezelfde deuren te zijn; het is juist wel leuk als ze verschillende hoogtes hebben.

kapstok
Deur (Leen van Velzen). Verf op de muur: Verveine van Bauwerk lime paint (Brands Unxpctd). Zwarte haken (Sjakies). Klein tasje van kurk Journey (www.pucbag.nl). Tasje Skul (Brands Unxpctd). Sleutelhanger, rugtas (www.pucbag.nl). Houten bankje van Bepurehome (Basiclabel). Plantenzak van wasbaar papier (www.uashmama.nl). Fiets (Van Moof). Hanglamp van It’s About Romi (Atelier 8).

Oude deur, nieuwe kapstok

Met een paar haken maak je van een oude deur in een handomdraai een robuuste kapstok voor de hal. Borg de deur in de muur, dat is wel zo veilig. Om te voorkomen dat de verf verder afbladdert, kun je de deur licht opschuren en coaten met een matte transparante lak.

Stylingidee: zet een bankje bij de deur annex kapstok en je heb meteen een handige plek om schoenen aan- en uit te trekken. Zijn er nog wat spullen – lees: schoenen, speelgoed, sportkleding – op te ruimen? Zet dan een paar opbergmanden onder het bankje.

oud raamkozijn
Raamkozijn (Leen van Velzen). Verf op de muur: Olive van Bauwerk lime paint (Brands Unxpctd). Muuto fiber chair groen (Friday Next). Houe Clic armstoel (Anno Design). Zwart bamboe servies, 12-delig (Basiclabel). Karaf van Carola Zee (Friday Next). Grijs metalen kaarsenstandaards (Bodilson). Kaarsen (Anders nog iets). Olijfolie (Durf). Tafel, houten slabestek en bak privébezit.

Oud raamkozijn, nieuw wandobject

Sommige deuren – of, in dit geval: kozijnen – zijn zó mooi, daar wil je gewoon graag naar kijken. Zo’n oud element kan een geweldig wandobject zijn. Helemaal leuk als het uit een vorig of ouderlijk huis komt en er dus een persoonlijk verhaal bij hoort.

Stylingidee: ga eens langs bij een handel in oude bouwmaterialen en probeer met andere ogen naar de spullen te kijken; verzin een andere toepassing voor iets dan waar het vroeger voor werd gebruikt. Als dat lukt, heb je een uniek item in huis. Een blikvanger met een verhaal.

oude deuren
Oude deur (Leen van Velzen). Print op de muur, groene verf naast print Outside van Aquamarijn (Anders nog iets). Bank Oscar in beige ribstof (Basiclabel). Groen-beige geblokt vloerkleed Mejrup, kelim kussens groen gestreept Persisk, kelim kussen groen-beige geblokt Mejrup (Ikea). Kelim kussen lichtgroen geblokt (www.rozenkelim.nl). Kussens groen leer van Sprdlx groot en klein (Atelier 8). Kussentje tie dye van Marika Giacinti (Friday Next). Schommelstoel Comeback van Kartell (Anno Design). Vloerlamp van It’s about Romi (Atelier 8). Schaaltje en beker van Broste (Anders nog iets). Flesvaas (kringloopwinkel).

Oude paneeldeur, nieuwe salontafel

Schroef vier zwenkwielen onder de deur en klaar is je salontafel. Zo simpel kan het zijn. Gebruik een flink formaat wielen, anders wordt de tafel te laag. Wil je de tafel stevig op zijn plek houden, kies dan voor wielen met een rem.

Stylingidee: een grote print kun je rechtstreeks op de muur aanbrengen, maar je kunt het ook op een paneel van bijvoorbeeld mdf plakken. Dat kun je ten minste nog eens verplaatsen.

memobord
Kastdeurtje (Leen van Velzen). Verf op de muur: kleur Olive van Bauwerk lime paint (Brands Unxpctd). Stoel, zwarte inklapbare tafel (Combitex). Koffiekan voor slow coffee van Chemex, opschenkketel van Hario Buono (www.kookwinkel.nl). Groen bord (Anders nog iets). Kop met tekst ‘whatever’ (Anna + Nina). Koffie Brandert (Marqt). Leren schort (www.pucbag.nl). Houten plank in leren riemen (Atelier 8). Olie Nicolas Vahé (Anna + Nina). Houten bord, gebloemd bordje (Sissy-Boy Homeland). Roze kom van Lilo’s Keramiek (Anders nog iets). Overig privébezit.

Oud kastdeurtje, nieuw memobord

Een mooi oud kastdeurtje wordt, aan de muur boven het aanrecht of bij de keukentafel, ineens een handig memobord om boodschappenlijstjes, recepten en reminders op te prikken of te plakken. Zo’n afgebladderd deurpaneel is een instant sfeermaker; verrassend in een strakke keuken.

Stylingidee: kan de hele ruimte wel een make-over gebruiken? Het patina van zo’n verweerde oude deur is een mooi uitgangspunt voor een nieuw kleurenpalet.

fotolijsplank
Deur (Leen van Velzen). Verf op de muur: Verveine van Bauwerk lime paint (Brands Unxpctd). Wandklokje Studio Elke van den Berg (Friday Next). Print Libelle op hout (Atelier 8). Taartbodem zwart (Anders nog iets). Plankjes met tekst Yeah & Rebels (Durf). Kaart ‘ik vind jou leuk’, botanische prentjes met passe-partout (Ikea). Tube handcrème (Sissy-Boy Homeland). Verfkleuren van de sigarenkistjes van boven naar beneden: Write, Change en Outside van Aquamarijn, proefpotjes (Anders nog iets). Porseleinen beeldje meisje van Lammers & Lammers (Friday Next). Kaart vogel, set van 5 (Ikea). Bureaustoel (Bodilson).

Oud en suite paneel, nieuwe fotolijstplank

Bevestig een oud en suite paneel horizontaal aan de wand en ziedaar: een fotolijstplank. De richel waar vroeger de en suite schuifdeuren in hingen, biedt nu ruimte voor ingelijste werken, mooie kaarten en kleine spullen die ook een ereplaats verdienen.

Stylingidee: ook een oude la en zelfs sigarenkistjes zijn een prima tentoonstellingsplek voor wat je ook maar wilt exposeren, want aan de muur zijn het plots bijzondere lijsten. Schilder ze in een kleur die mooi matcht met de muur, zoals hier in ton sur ton grijstinten, zodat de verzameling een geheel wordt.

nog meer: styling