WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Keep it simple – zwart-wit mét een twist

Het leven is al bont genoeg, vind je niet? Daarom gaan we thuis voor de warme en eigenzinnig uitstraling van zwart-wit. Keep it simple, maar mét een twist.

zwart-wit slaapkamer
Kunstpaneel 6 Months 100×150 cm, erop klein schilderij Letters to my future 10×10 cm (Studio Lisette de Zoete). Op de muur muurverf Black en White per 2,5 liter (Farrow & Ball). Vlinderstoel (Household Hardware). Bankje (Nijhof). Nachtkastje (HK Living). Dekbedovertrek wit linnen met zwarte piping van Wolterink (House In Style). Kaarsenstandaard (&Klevering). Handgevormde mokjes (Belinda Parten). Stippenblouse (Summum). Schoenen (van Gils en Boohoo). Wodka (Bishkek). Paspop privébezit. Slinger zelfgemaakt.

Grafisch sterk

Wit en zwart vullen elkaar aan en versterken elkaar. Hier geeft het contrast extra veel diepte aan de ruimte. Zwart op wit en wit op zwart werken grafisch sterk en grafische elementen in het interieur zijn vandaag de dag erg ‘aan de hand’. Denk aan het gebruik van letters in alle soorten en maten, het lijnenspel van draadmeubels en – zoals op het canvas tegen de zwarte muur – kalligrafie anno nu.

zwart-wit eethoek
Tafel (Combitex). Revolt stoel wit (Anno). Stoelen bekleed met wildplakposters uit Parijs en afgewerkt met toplaag (Project 99). Kast (HK Living). Bankje (Nijhof). Bollampen (Ikea). Servies (Household Hardware). Kandelaar (Nijhof). Schaal (Het Kabinet).

Streng & speels

Met een speelse mix & match van stijlen doorbreek je het strenge zwart-wit beleid. De tafel is zo recht-toe-recht-aan als het maar kan en gaat toch gebroederlijk samen met de speelse stoelen met print. Ook de papieren lampen kregen een print door ze met verdunde zwarte acrylverf te bewerken. Leg ze plat, dus in elkaar gevouwen, op tafel en beschilder dat deel. De verf drukt gedeeltelijk door en als je de lamp vervolgens uit elkaar trekt, is dit het effect.

zwart-wit kastjes
Kastjes gemaakt door Piet Hein Eek voor het Histor event ‘Eén kastje, 101 karakters’ (www.101karakters.nl). Deze kastjes waren de inzending van vtwonen stilist Marianne Luning. Verf kleur Doka en Signaal wit uit de serie One (Histor). Groot dienblad, wit vaasje (Het Kabinet). Kannetje, kom, object (Belinda Parten). Popsong kaarten uit een scheurboekje van 20 (BIS Publishers).

Positief & negatief

Deze twee zelf geschilderde kastjes zijn elkaars tegenpool. Hieraan zie je dat het effect van zwart op wit heel anders is dan het effect van wit op zwart. Dat komt omdat wit naar voren lijkt te komen en zwart juist wijkt. Van papier of karton kun je sjablonen van cirkels en strepen maken. Deze werden met opzet wat grof uitgeknipt om losheid in de vormen te krijgen. Zo’n kastje vormt het ideale decor voor je zwart-wit verzameling.

zwart-wit woonkamer
Bank Phantom (Tine K Home). Tafeltjes uit de collectie van vtwonen (Nijhof). Vlinderstoelen (Household Hardware). Bekleding gemaakt van stof Hot Medicine (Chivasso). Vloerkleed 200×300 cm, linnen plaid met kleurverloop van Designers Guild (Wilhelmine van Aerssen). Lamp (Ikea). Oude botanische prenten op linnen prijs op aanvraag (Het Grote Avontuur). Schapenvacht (Het Kabinet). Kussen met kruismotief (HK Living). Kussen met tie die motief (Tine K Home). Kussen ovaal gemaakt van stonewashed linnen stof in zwart (Chivasso). Gevuld met dons (Jonk). Kandelaar (&Klevering). Gestreepte mokken (Tine K Home). Theepot (Nijhof). Tasje privébezit.

Volop variatie

Zwart-wit strak en koud? Dus niet. Het palet leent zich uitstekend voor het aanbrengen van veel variatie in stijl, vorm en materiaal, want de eenheid zit al in het kleurenpalet. Door oud en nieuw, rond en vierkant, design en landelijk af te wisselen, ontstaat een afwisselend en eigentijds beeld. Basic en praktisch, maar zeker niet rigide. De oude botanische prints op linnen geven extra karakter en levendigheid.

zwart-wit servies
Doek met veegdessin Brush van Designers Guild (Wilhelmine van Aerssen). Borden met hand geschilderde cirkels en strepen (vtwonen.nl). Bord met ster (By Zenz). Borden met verfijnde cirkeltjes en strepen van Marimekko (&Klevering). Kom met Marokkaans dessin (Household Hardware). Bord met kantprint, donkergrijs gespikkeld bord (Belinda Parten). Servet (Tine K Home).

Maak het nonchalant

Verschillende zwart-wit dessins combineren prachtig met elkaar. Sterker nog: het kan niet misgaan. Vooral wanneer je zoals hier allemaal ronde borden kiest, is er voldoende eenheid in vorm en kleur en kun je het qua dessins dus zo bont maken als je wilt. Leuk om een basic wit of crèmekleurig servies mee aan te vullen. Of hang de verzameling aan de muur, uit de losse pols voor een niet regelmatig en daarmee nonchalant effect.

schoolbordverf kast
Kast (Combitex). Deze is bewerkt door grafisch vormgeefster Lisette de Zoete (Studio Lisette de Zoete). Stoel met opengewerkte leuning (Spoinq). Gevlochten stoel voor binnen en buiten (Marta). Bollampen (Ikea). Karpet (Sukha). De stok is privébezit.

Buiten de lijntjes

Met een palet zo eenduidig als zwart-wit, kun je lekker buiten de
lijntjes tekenen. Op de kast bijvoor- beeld! Kies iets persoonlijks: je favoriete songtekst misschien? Omdat je niet wordt afgeleid door kleur, worden vormen belangrijker. Speel ermee: mix verschillende lettertypes, combineer organisch gevormd en strak gemaakt. De tak naast de kast maakt het extra speels.

zwarte lambrisering
Kapstok (HK Living). Stoel geschikt voor binnen en buiten (Marta). Paper bag (By Zenz). Kunstpaneel Freezing Frames 100×140 cm (Lisette de Zoete). Kannetje (Belinda Parten). T-shirt (O’Neill). Jurkje (Ana Alcazar). T-shirt letters (Mink Pink).

Vlak verdeling

Met een lambrisering in zwart krijgt de muur een spannende vlakverdeling. Hoogglans komt op je af, daarom is de wand geverfd met een matte verfsoort die licht absorbeert en daardoor een warmere uitstraling heeft dan gewone verf. De lange kapstok werkt als een grafische streep op de muur. Leuk in de gang of in de slaapkamer om je kleding aan te hangen. Het kunstwerk leunt tegen de muur wat een minder serieus effect geeft dan een werk dat is opgehangen.

nog meer: styling