WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

4 tips voor het indelen van een open vakkenkast

Een open vakkenkast is een pronkstuk in je interieur. Mits goed ingericht natuurlijk. Door de juiste keuzes te maken en af te wisselen met verschillende objecten, materialen en vormen kun je naar zo’n open kast blijven kijken. Deze vier tips helpen je bij het indelen van de vakkenkast en zorgen ervoor dat het geen chaos wordt.

vtwonen 03-2021 | vakkenkast met blauwe accenten

1. Make up your mind

De eerste stap is het maken van keuzes. Dit door je door objecten te selecteren: welke wil je laten zien, welke juist niet? Show spullen die je mooi vindt, waar je trots op bent of items met een bijzonder verhaal. Zo wordt het echt jóuw kast. Dit kunnen functionele items zijn, zoals opbergboxen of een leeslampje, maar ook decoratieve items zoals schilderijen, kandelaren of beeldhouwwerken.

2. Kleur bekennen

Selecteer op kleur: kies bijvoorbeeld alleen spullen die matchen met het kleurpalet van je interieur. Spullen die minder mooi zijn, kun je in mooie dozen of manden in een vak zetten. Dit zorgt voor rust en houdt de kast geordend en opgeruimd. Een andere manier om te zorgen dat je kast qua kleur niet te druk wordt, is het selecteren van (maximaal) drie kleuren die bij elkaar passen en alle items uit de kast in die kleuren aan te schaffen.

LEES OOK
Kleur kiezen: 5 praktische tips voor de juiste kleur in huis

vtwonen 03-2021 | vakkenkast met pols potten vaas in blauw wit

3. Ritme en ruimte

Door wat ruimte te houden tussen de objecten voorkom je chaos. Niet iedere plank hoeft helemaal vol. Eén enkel voorwerp in een vak plaatsen is ook een goed idee: zo licht je dat voorwerp mooi uit en het creëert tegelijkertijd rust. Wissel het wel af. Dus heb je in het ene vak één object, dan kun je in het vak ernaast best meerdere items clusteren of een iets opvallender item zetten. Heb je veel kleine voorwerpen? Zorg dan dat je in ieder vak clustert. Zet hier items in eenzelfde tint bij elkaar om op die manier optisch eenheid te creëren.

4. Afwisseling

Om te voorkomen dat het saai wordt, is het belangrijk bij het indelen van je vakkenkast te spelen met verschillende objecten, materialen en vormen. Naast een rechthoekige fotolijst zet je bijvoorbeeld een plant, die een organische en wat meer speelse vorm heeft.

Varieer ook in hoogte: naast een kleine stapel boeken past mooi een grote vaas of hoge kandelaar. En wissel de manier waarop je je boeken neerlegt af: horizontaal, verticaal of laat er eentje nonchalant tegen een ander voorwerp leunen. Extra tip: op een kleine stapel boeken kun je ook nog een niet al te groot ornament of een wat kleiner vaasje kwijt.

LEES OOK
Yin Yang stylen: materiaal, vorm en kleur in balans

Producten die we aanraden

Meer indeeltips?

Wil je meer indeeltips van onze stylisten? Volg dan de video’s van Fietje, Liza en Marianne via vt tv. In korte video’s laten zij stap voor stap zien hoe je met kleine ingrepen grote stylingresultaten behaalt.

nog meer: styling