1. Wil je iets houden, ja of nee?
'Opruimen is zoveel meer dan alles in bakjes stoppen voor mooie Instagram-plaatjes. Het echte opruimen start met deze vraag: wil je iets houden of niet?', vertelt opruimcoach Lammy Wolfslag. Lammy zit al vijftien jaar in het vak en is eigenaar van Mijn Opruimcoach.
2. Waar wil je het dan houden?
'Denk goed na waar je iets opbergt. Gebruik je iets vaak, dan mag dit op een goed bereikbare plaats liggen. Let op, stop de kasten niet voller dan 80%. Zo is het veel gemakkelijker om iets uit de kast te pakken en weer terug te zetten en raak je niet in paniek wanneer je iets erbij koopt. Cluster spullen in kasten en lades. Label vervolgens dozen en bakjes zodat het hele gezin weet wat waar hoort.'
3. Hoe mag het weg?
'Wegdoen is gemakkelijker wanneer je het nog kunt doorgeven, maar zo ontstaat vaak een lange lijst: dit wil je aan de buurvrouw geven, dat mag naar het goede doel, hier wil je nog geld voor. Weinig mensen hebben hier tijd voor. Beperk je tot één goed doel of een kringloopwinkel en breng alles daarheen', tipt Lammy.
4. Heb je haast bij het opruimen?
'Doe niet aan zelfsabotage en leg niets random neer, ruim het na gebruik meteen op', stelt Lammy. 'Creëer de routine om onmiddellijk iets op te ruimen wanneer je het gebruikt. Je ruimt toch ook de keuken op na het koken?'
5. Heb je dit echt nodig?
'Jij bent de poortwachter van het huis', zegt Lammy. 'Alles wat door de deur binnenkomt, moet een 10 zijn. Of het nu over kleding of iets ander gaat. Je bent het waard om je te omgeven met goede spullen. Dit regeltje zal je helpen om in goedkope winkels de winkelwagen niet vol te laden."
Je las een artikel van het magazine Stijlvol Wonen. Ben je op zoek naar meer inspiratie voor een chic interieur dat jaren meegaat? Bekijk de pagina van Stijlvol Wonen.