EVEN VOORSTELLEN
DE BEWONERS Een gezin met tieners.
HET HUIS Een brutalistische stadsvilla uit de jaren 80 in Melbourne.
DE ARCHITECT Susi Leeton renoveerde de stadsvilla en tekende zowel de architectuur, als het interieur en de styling. Het Australische multitalent leidt sinds 1997 haar eigen studio en werkt internationaal aan een breed scala projecten.
100% design
WAT De stijl voor de echte designliefhebber of -kenner.
HOE Australische architectuur, lokale kunst en wilde natuur komen samen tot een uitgebalanceerd geheel.
Thuiskomen in een brutalistische stadsvilla in Australië
Alleen al het binnenkomen in deze villa aan de rand van het centrum van Melbourne is een ervaring. Vanaf de oprit daalt de bezoeker niveau na niveau af, waardoor het gevoel van thuiskomen met elke stap sterker wordt. Aan het eind van het tuinpad steek je een brug over en komt de voordeur in zicht. Daarachter begint het avontuur pas echt. En dat was precies de wens van de bewoners, toen ze vriendin en architect Susi Leeton voor de tweede keer vroegen om hun huis onder handen te nemen. Een opdracht waarop de Australische direct haar holistische ontwerpvisie losliet. 'Ik wilde een sfeer van sereniteit en gulheid creëren die past bij dit landschap', aldus Susi.
Sereen en licht
Het pand telt vijf niveaus en ligt op een complexe locatie in de bocht van een rivier, maar zo'n uitdaging gaat de architect graag aan. 'De sleutelwoorden die we tijdens het project gebruikten? Aards, elegant en sierlijk', zegt Susi. Daarbij werd in het ontwerp steeds de verbinding met het romantische tuinontwerp van landschapsarchitect Myles Baldwin gezocht. Op elke verdieping, wat voor een innige verweving met het landschap en de elementen zorgt. 'Maar het belangrijkste idee voor dit ontwerp was het creëren van een poëtisch gevoel van waar je bent', vult ze aan. 'En het zuidelijke licht is prachtig in Australië. Het zorgt voor die bijzondere intimiteit.'
Ruimte voor kunst
Naast de constructie werd ook het interieur grondig aangepakt, want waar het gezin tijdens de eerste verbouwing vijftien jaar ervoor nog jonge kinderen had, bivakkeren er nu tieners, die andere behoeftes hebben. 'Juist met een huis vol pubers is sereniteit belangrijk. Ja, ik weet dat het afgezaagd klinkt, maar ik vind het fijn. Het bevordert een vreedzame sfeer en laat je bewust de ruimte voelen.'
“We wilden dat de tuin en het uitzicht op de rivier voorrang zouden krijgen op de architectuur”
LEES OOK
Binnenkijken in een tussenhuis in Amsterdam: "Je voelt meteen de rust als je thuiskomt"
Ontwerper Luca Nichetto staat bekend om zijn speelse ontwerpen voor grote merken als Hermès en Cassina, waarin hij Scandinavisch minimalisme en Italiaans maximalisme verenigt. Deze kleine bijzettafel bestaat uit twee geometrische vormen, waarbij de kegel moeiteloos lijkt te balanceren op de cilinder. Een verwijzing naar hetwerk van de Russische avant-gardistische schilder Malevich.
Meubels van heinde en verre in de brutalistische stadsvilla
Op sommige plekken is het zichtbare metselwerk uit de jaren 70 behouden, op andere is beton ciré aangebracht, wat zorgt voor een lichte glinstering en lichtreflectie. Susi: 'Ik houd van spiegels. Ze maken de ruimte tot een geheel.' Het kleurpalet heeft ze naturel gehouden. Zachtgroen, een variatie wittinten met hier en daar een pastel. De meubels komen uit alle windstreken. Het op maat gemaakte bareiland van designer Paul Barbera kreeg een plek naast krukken van massief gedraaide hout. De met de hand gemaakte tapijten uit landen als Turkije, India en Afghanistan passen perfect bij het Italiaanse linnen van de B&B Italia-bank. Ze vormen samen een eclectisch geheel, waarin het beste van wat de wereld te bieden heeft harmonieus samenvloeit. Opvallend is ook de prominente plek die kunst in dit interieur neemt. Van sculpturen van jonge talenten en schilderijen van gevestigde namen als Adrienne Gaha tot uniek keramiek, glaswerk en porselein. Een esthetische droom down under.
“Juist met een huis vol pubers is sereniteit belangrijk”
De broers Campana werden voor dit ontwerp geïnspireerd door klassieke poederdozen. De stoel zit dan ook bijzonder zacht.
“Design is voor ons een manier om kunst en functionaliteit te combineren”
Het Italiaanse ontwerpduo Draga Obradovic en Aurel K. Basedow werkt voor grote interieurmerken, maar werd beroemd door de innovatieve benadering van het upcyclen van vintage voorwerpen en materialen. Elke tafel is uniek, want het blad wordt met de hand gedecoreerd.
“Op elke verdieping is er verbinding met het groen buiten”