Zo heb je binnen 15 minuten een opgeruimde slaapkamer

beeld vtwonen Beeld

Volgens de leer van Feng Shui is de slaapkamer een oase van rust zonder nodeloze rommel. Allemaal leuk en aardig, maar in de praktijk lijkt die oase meer op een jungle van rondslingerende kledingstukken en nog te lezen boeken.

Lees verder onder de advertentie

Oase van rust

Als je eenmaal een handig opruimsysteem hebt, is opruimen iets waar je niet eens meer over na hoeft te denken. Ook als je een kleine slaapkamer en nogal veel prullaria hebt. Of je nou 15 minuten, 30 minuten of een uur over hebt: we vertellen je hoe je de chaos temt en je van de slaapkamer weer een plek maakt waar je echt tot rust komt.
Feng Shui was begin 2000 opeens heel hip. Maar de spirituele interieur-stroming is eigenlijk nog steeds relevant. De leer gelooft dat waar en waarnaast je slaapt, onbewust invloed op je heeft. Ligt er een doos met nostalgische spullen onder het bed? Energetisch gezien vertel je het universum zo dat je nog niet klaar bent het verleden los te laten. Of je er nou in gelooft of gewoon niet weer je nek wil breken over een telefoonoplader: het is tijd om de rommel weg te werken om het beste uit de slaapkamer te halen.

Als je 15 minuten hebt

Het eerste waar je mee begint in een kleine slaapkamer is al die rondzwevende spullen een plek toewijzen. Een mand is daarvoor ideaal. Zo kun je als een soort Mary Poppins opruimen en maar één vinger uit te steken (bij wijze van). Stel het in ieder geval niet. Maak van opruimen een gewoonte van simpelweg de dingen weer neer te leggen waar ze horen. ‘Dat doe ik later wel’ helpt niet.

Als je 30 minuten hebt

Als je een halfuur over hebt, kun je die tijd aangrijpen om de slaapkamer op te ruimen en je hoofd weer helder te krijgen. Maak gebruik van de hoeken in de kamer. Het bed zet je meestal in het midden van de kamer, maar door het tegen een muur of hoek aan te zetten, houd je meer vloerruimte over. Zo creëer je weer nieuwe plekken in de kamer en lijkt de ruimte meer open.
Als je dat gedaan hebt, kun je een spiegel toewijzen aan een van de muren. Dat maakt de ruimte nog openlijker, geeft de illusie van een grotere ruimte en functioneert tegelijkertijd als decoratie. Heb je nog wat minuten over? Zet dan de boeken op kleur voor een echt gepolijste uitstraling.

Lees verder onder de advertentie

Als je een uur hebt

Als je een uur hebt voordat je de boel aan kant wil hebben, is het lastig te bepalen waar je begint. Zet de timer: het is tijd voor actie. Begin met de kledingkast. Gebruik alleen dezelfde kledinghangers: dat oogt meteen stukken rustiger.
De volgende stap in een kleine slaapkamer is de verlichting. Verkeerde verlichting kan een kleine ruimte nog benauwder doen voelen. De oplossing? Lichte gordijnen en een vloerlamp die ook richting plafond projecteert. Zo komt natuurlijk licht toch op de plekken die anders donker blijven. De vloerlamp geeft een warme sfeer wanneer de zon onder is.

Als je een hele dag hebt

Wil je echt grondig te werk gaan? Houd in gedachte dat je eerst opruimt voordat je aan het organiseren slaat. Het doel is niet dat je dingen weggooit; het doel is dat je blij bent met de dingen die je houdt. Begin met de lades.
Kijk naar de dingen die je dubbel hebt. Tenzij je een uniform draagt, kan een van de twee weg. Als je een voorraad hebt van dingen die je in de toekomst nodig hebt, ruim die dan buiten de slaapkamer op in een doos en label die. Hetzelfde geldt voor sentimentele spullen waar je geen afscheid van kan nemen. Zoek een mooie opberger en beweer nostalgische dingen in een andere kamer.
Neem ook je vouwtechniek onder de loep. Door verticaal te vouwen, zie je in één oogopslag wat je hebt. Door zo te vouwen houd je ruimte over en verminder je de kans op kreukels. Koop een ladeverdeler zodat je nog efficiënter kan opruimen.
Als je alles hebt opgeruimd, kun je een stapje terug doen en kijken wat je nog meer in kan zetten als opbergruimte. In meubels met verstopte lades kun je bijvoorbeeld seizoenskleding en extra bedlinnen kwijt. Kun je daarna achterover leunen en genieten van je georganiseerde slaapkamer.

Shop in de stijl van…

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen november 2014 | Fotografie Alexander van Berge | Styling Cleo Scheulderman