WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw bed? Zo stel je jouw ideale slaapplek samen

Is het tijd voor een nieuw bed? Compleet met lattenbodem, matras, hoofdkussen, dekbed en knisperend nieuw beddengoed? Of kan jouw bed nog zeker een paar jaar mee, maar is een onderdeel hoognodig aan vervanging toe? Hier lees je hoe je de voor jou ideale slaapplek samenstelt en waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een nieuw bed.

Gordijn Dusk Lichtgrijs, verduisterend met plooi. M.m.v. paviljoennoord.com (mok), loods5.nl (sprei, schapenvacht). Overig privébezit.

Wanneer is het tijd voor een nieuw bed?

Veel mensen schuiven het kopen van een bed steeds voor zich uit. Het is dan ook een flinke uitgave en er komen zoveel praktische zaken bij kijken dat je al snel besluit dat het best nog even kan zo. Toch is het zaak er op tijd bij te zijn, voordat je klachten aan je rug of nek krijgt of huisstofmijt vrij spel krijgt.

In een keer een compleet nieuw bed kopen hoeft natuurlijk niet, want een hoofdkussen is nu eenmaal eerder aan vervanging toe dan de lattenbodem. Hieronder lees je per onderdeel wanneer het tijd wordt voor een nieuw exemplaar en hoe je de beste keuze voor jou maakt.

Hoofdkussen vervangen

Meestal is een hoofdkussen als eerste aan vervanging toe. Uiteraard ligt dit aan de mate waarin je transpireert en de kwaliteit van het kussen, maar een kussen heeft gemiddeld na 2,5 tot 3 jaar wel zijn dienst bewezen. Je kussen wordt intensief gebruikt en is een ideale voedingsboedem voor huisstofmijt. Wanneer je hoofdkussen niet meer terugveert en geen goede ondersteuning meer geeft, dan weet je dat het tijd is voor een nieuw exemplaar.

Een nieuw hoofdkussen kiezen

Het ene hoofdkussen is de andere niet, dan merk je al snel al je online naar kussens speurt of een beddenzaak inloopt. Bij het uitkiezen van een hoofdkussen is met name de slaaphouding belangrijk. Rug-, buik- of zijslaper? Voor elke slaaphouding is er een bijpassend kussen:

 • Rugslaper: zorg dat het kussen wat hoger is in de nek dan bij het achterhoofd. Als het kussen te dik is bij het achterhoofd, buigt het hoofd te ver naar voren, is het te dun, dan buigt het hoofd te ver naar achteren. Dit zijn kussens voor rugslapers.
 • Zijslaper: wie brede schouders heeft, heeft een dikker kussen nodig, voor mensen met smalle schouders volstaat een dunner kussen. Let op dat de schouders niet op het kussen liggen, maar ertegenaan. Bekijk deze hoofdkussens voor zijslapers.
 • Buikslaper: kies een dun kussen. Deze houding is wat onnatuurlijk en oncomfortabel. Met een dun kussen wordt de ademhaling het minst belemmerd. Deze kussens zijn geschikt voor buikslapers.
 • Draaikont: voor wie elke keer weer anders ligt, is een gemiddeld dik kussen een aanrader. Hierdoor wordt het hoofd in de meeste slaapposities goed ondersteund.

Heb je rug- en nekklachten? Dan kan het een uitkomst zijn te kiezen voor een speciaal voorgevormd kussen, bijvoorbeeld de Athletic Pillow van Mline of het Millennium hoofdkussen van Tempur.

vtwonen Weer verliefd op je huis aflevering 7 seizoen 14 | Marianne in Bodegraven
slaapkamer ideeën romantisch
Gelaagd beddengoed Brecht Murré Atelier. Zoutlampen cadeau gekregen. Vloerkleed Rozenkelim, hang- en wandlampen &tradition via Eijerkamp. Gordijnen Woninginrichting De Stoffeerder.

Een ander matras

Vaak zijn we net even te laat met het kopen van een nieuw matras. De signalen – rugklachten, een zere nek of elke keer naar het zelfde plekje rollen – waren er al, maar je linkte het misschien niet direct aan het matras. Wanneer je echt niet meer weet wanneer je huidige matras is aangeschaft, dan is het hoog tijd voor een nieuw exemplaar.

Eenmaal op jacht naar een matras, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Al die verschillende materialen en prijzen kunnen zomaar de reden zijn van nog meer uitstel. Wil je deze toch redelijk grote aanschaf weloverwogen doen? Lees dan eerst het artikel Welk matras is geschikt voor mij?, hierin staan alle keuzes handig en overzichtelijk op een rij.

Het dekbed vervangen

Na het hoofdkussen is meestal het dekbed aan vervanging toe. Hoe lang je met een dekbed doet, ligt uiteraard aan hoe intensief je ‘m gebruikt – misschien heb je wel een zomer- en wintereditie -, van welk materiaal het dekbed is gemaakt en of je ‘m weleens wast. Want ja, dat is wel zo hygienisch zo nu en dan. Maar gemiddeld kun je uitgaan van een levensduur van een jaar of acht.

Dekbedden zijn er in veel varianten. Van exemplaren gevuld met eendendons tot dekbedden van kamelenhaar. Welk materiaal je kiest heeft met persoonlijke smaak te maken, maar ook of je voor zo duurzaam mogelijk gaat of last hebt van allergieën. Of dat je het altijd warm hebt in bed of juist een ontzettende koukleum bent. Bekijk hier een uitgebreid overzicht van alle plussen en minnen en kenmerken van verschillende soorten dekbedden.

Lattenbodem vervangen

Ook de ene lattenbodem is de andere niet, die conclusie maak je al snel wanneer je je gaat verdiepen in de mogelijkheden. Toch zul je na een jaar of 10 tot 15 – dit verschil zit ‘m in de kwaliteit en het gebruik – op zoek moeten gaan naar een nieuwe bodem. Maar we zeiden het al: zoveel keus en zoveel verschil, wat is er dan geschikt voor jou en jouw bed? De vier meest voorkomende lattenbodems op een rij:

 1. De ‘gewone’ lattenbodem is een frame met daartussen meeverende latten, van heel soepel tot wat stugger. Hierop wordt het matras neergelegd. Een lattenbodem past in de meeste bedombouwen, ook in de wat rankere types en onder het bed kun je ook nog lades kwijt. Voor lezers en bingers is er de verstelbare lattenbodem. Over het algemeen geldt: hoe meer latten, des te beter de ondersteuning. Kies in ieder geval voor minstens 28 latten.
 2. De spiraalbodem klinkt misschien wat ouderwets, maar met een goed exemplaar is helemaal niets mis. Sterker nog, een bodem van gevlochten staal is sterk, ventileert beter dan een lattenbodem en zorgt voor een ijzersterke ondersteuning. Ook past hij in de meeste bedden.
 3. Ooit gehoord van de schotelbodem? Deze bedbodem bestaat uit verschillende schotels die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen en daardoor de druk verdelen. De schotels kunnen op verschillende plaatsen harder of zachter worden afgesteld, bijvoorbeeld bij de nek of onderrug, waardoor er een perfect op jou afgestelde ondersteuning ontstaat. Het nadeel van een schotelbodem is dat de schotels enigzins zichtbaar blijven als het matras erop ligt.
 4. Kies je voor een boxspring, dan is de keuze voor de bedbodem al voor je gemaakt. Een boxspring bestaat uit een verende, gestoffeerde bodem met daarop een matras. Door die dubbele laag ligt een boxpring heel comfortabel en heeft het van alle systemen de meeste hotelallure.

Een nieuw bed kiezen

Na alle informatie over matrassen, dekbedden en bodems zou je bijna nog het bed zelf vergeten. Een goed bed gaat zo twintig jaar mee, maar de bedombouw is toch trendgevoeliger dan de binnenkant. Daarom kan het zomaar zijn dat je na een jaar of tien klaar bent met de kleur of de stijl. Of misschien ben je wel verhuisd en kun je eindelijk die twijfelaar vervangen door een groter bed of juist andersom.

Als het dan toch echt tijd is om een nieuw bed te kopen, dan is het belangrijk om je wensen goed op een rij te hebben:

 • Welke afmeting zoek je of waar heb je plek voor? Voor kleiner slaapkamers is er de twijfelaar van 120 of 140 cm breed, heb je een grotere slaapkamer dan ligt een bed van180 cm of 160 cm meer voor de hand. Ben je langer dan gemiddeld? Kies dan een extra lang bed uit voor meer bewegingsvrijheid.
 • Wat is je slaapkamerstijl en welk bed past daar bij? Heb je geen idee? Doe dan hier de woontest!
 • Wat is je budget? De prijzen voor een ledikant liggen nogal uiteen, van grofweg 50 tot 5000 euro. Hoe duurder, hoe beter gaat niet altijd op: de lattenbodem en het matras hebben een veel grotere invloed op een goede nachtrust. Toch zal een bed van een paar tientjes – vaak van plaatmateriaal – waarschijnlijk een stuk korter meegaan dan een robuust houten bed. Neem dit zeker ook mee in je overwegingen.

De finishing touch: nieuw beddengoed

Als dan al die lastige beslissingen zijn gemaakt, dan is een nieuw dekbedovertrek misschien wel de makkelijkste en leukste keuze. Want wat een verschil maakt een ander kleurtje of motief! En je kunt het zo gek maken als je wilt, van bloemenpatroon tot aardetint en van basic tot luxe hotel chique.

Voor iedereen die altijd jaloers naar zo’n perfect opgemaakt bed kijkt, verwijzen we graag naar deze video waarin vtwonen stylist Marianne laat zien hoe je op twee verschillende manieren een bed mooi kunt opmaken. Met een van deze dekbedovertrekken natuurlijk.

nog meer: Slaapkamer