Kleine slaapkamer? Met deze tips benut je de ruimte optimaal

Vloerkleed H&M Home, vintage bureau Casala, hoogslaper zelfgemaakt, op de vloer Novilon uit de vtwonen-collectie in betonlook van Forbo. Beeld vtwonen DIY special 4 | styling Jeske Weel | fotografie Caroline Coehorst | tekst Chris Muyres
Beeld vtwonen DIY special 4 | styling Jeske Weel | fotografie Caroline Coehorst | tekst Chris Muyres

Ondanks dat er best wat voordelen kleven aan klein wonen (minder schoonmaakwerk en lagere energielasten), kan het soms knap lastig zijn een kleine slaapkamer zo praktisch mogelijk in te delen. Met een beetje creatief nadenken én de juiste meubels haal je toch zoveel mogelijk uit deze kleine ruimte.

Lees verder onder de advertentie

Opruimen met beleid

Een slaapkamer heeft - naast slapen (duh) - meerdere functies. Zo is de kans groot dat je er een kledingkast in wilt zetten en er andere spullen in opgeborgen moeten worden. Een bed met lades is dan ideaal, hier kun je al een groot gedeelte van je kleding in kwijt, zodat je voor een kleinere kledingkast kunt gaan. Of deze misschien helemaal kunt skippen. Wanneer je dan ook nog eens de kleding op een ruimtebesparende manier in de lades legt, heb je er helemaal profijt van. Denk aan spijkerbroeken die je vier keer opvouwt en ondergoed welke je oprolt. En dit is ook een fijne tip: leg de shirts niet verticaal, maar horizontaal neer. Win-win, want zo zie je in één oogopslag alle shirts én houd je meer ruimte over.

LEES OOK
Wonen op 75 m²

Bureau open, bureau dicht

Ook zou het kunnen dat je een klein gedeelte wilt gebruiken als werkplek, omdat je daar op een andere plek in huis geen ruimte voor hebt. Een opklapbaar bureau is dan je beste vriend. Je klapt het bureau open wanneer je aan het werk gaat en maakt 'm onzichtbaar wanneer je 'm niet gebruikt. Of ga voor een compact bureau, deze neemt een stuk minder ruimte in dan een ‘traditioneel’ bureau.

Lees verder onder de advertentie
De donkergroene kast en leren poef komen van Marktplaats. Het pegboard maakte Lotte van een bedbodem die ze vond op Marktplaats. Van een plaat resthout en een paar kettingen creëerde ze zelf een werkplek. Groene stoel en behang van Kwantum. Vloerkleed van Sissy-Boy Homeland. Koffer en typemachine van de vlooienmarkt. Letter C van Dusty Corners Vintage. Beeld

Stapelen maar

Oké, dit is geen hogere wiskunde, maar deze mag niet zeker niet in dit rijtje ontbreken. Heb je meerdere kinderen en nog maar een slaapkamer over? Dan is een stapelbed de uitkomst. Naast dat dit voor de kids beregezellig is, bespaar je er ook nog eens ruimte mee. Je maakt er een knusse plek van door 'm af te stylen met een leuke lichtslinger, een mooi dekbedovertrek en wat kussens. Op deze manier wíllen ze niet eens een eigen slaapkamer meer.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Stijlvol slapen in een stapelbed

Overige tips

Tenslotte zijn er - naast diverse handige meubels - ook nog andere tips om een slaapkamer ruimer te laten lijken. Denk bijvoorbeeld aan een muur waar je meerdere kleine spiegels op hangt of leg een groot vloerkleed neer. Ook ruimtebesparend: hang planken op in plaats van nachtkastjes neer te zetten. Daarnaast vermijd je het best drukke prints en gebruik je het liefst zoveel mogelijk lichte tinten. Wil je toch graag een blikvanger? Kies dan een muur waar je all the way gaat door voor een behang met print te gaan of door een groot kunstwerk op te hangen. Een uitgesproken dekbedovertrek, in een felle kleur of met een mooi dessin kan ook voor een wow-effect zorgen.

Mooie items voor een kleine slaapkamer

Lees verder onder de advertentie