Kleine slaapkamer indelen? Benut elke meter en creëer een droomplek

Bedbank Ghost 13 van Gervasoni 180x85x80 (bxdxh) inclusief 5 kussens (By Otten). Dekbedovertrek DBO mMagia, witte plaid (House in Style). Grijze glanskussens (Kitsch en Kunst). Bedombouw en wand geschilderd in kleur Light Blue van Farrow & Ball (De Ru). Bureaustoel Arne Jacobsen (Co van der Horst). Vaas (Sjakies). Bedlampje Tisdag, kandelaars Aryd groot en klein (Ikea). Flessenboot van Floris Hovers (The Frozen Fountain). Bekertjes (Restored). Papieren fles en lijst privébezit. Beeld JA vtwonen 06-2012 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Jansje Klazinga
Beeld JA vtwonen 06-2012 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Jansje Klazinga

Van een kleine slaapkamer een serene, mooie en functionele plek maken. Dat kán flink gepuzzel zijn. Want waar laat je de rommel die zich steeds opnieuw ophoopt door gebrek aan kastruimte? Je zou er bijna slapeloze nachten van krijgen. Terwijl een slaapkamer de plek is waar je tot rust wilt kunnen komen. Zo deel je een kleine slaapkamers in, zodat jij je straks rustig nog een keer kunt omdraaien.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een kleine slaapkamer?

Klein is een relatief begrip. Past er net een twijfelaar in het slaapvertrek of kan er ook nog wel een kledingkast bij? Met name in de steden, waar het gemiddeld woonoppervlak tussen de 50 en 70 vierkante meter is, brengen we de nachten door in een, met makelaarstermen gesproken, ‘knus’ kamertje. Op zich geen ramp. Immers; je slaapt er alleen maar, toch? Dat klopt máár als de slaapkamer een prettige plek is, kruip je met plezier onder de wol, slaap je vervolgens als een roos en sta je de volgende ochtend dus ook uitgeruster op.

Hoe kun je het beste een kleine slaapkamer inrichten?

Hoewel je de vierkante meters die je hebt optimaal wilt benutten, is het af te raden de hele kamer in te bouwen met meubilair. Zoek liever naar efficiënte opbergsystemen en vermijd veel verschillende kasten langs de wanden. Kies voor zwevende meubelen of meubelen op ranke pootjes. En, skip het hoofdbord. Die kun je prima missen en dat scheelt toch een paar kostbare centimeters.

Heb je een raam in de slaapkamer? Zet er, als het even kan, niks voor. Daglicht zorgt voor een heldere, open vibe. Tip: met een spiegel weerkaats en verdeel je het licht. Maak daar handig gebruik van door er een mooie hanglamp voor te hangen. Als je een spiegel slim weet te plaatsen, kan het een kamer optisch enorm verruimen. Laat geen rommel slingeren in je kleine kamer en voorkom dat de stoel een kapstok wordt. Door een spiegel zie je óók alle rommel dubbel.

Lees verder onder de advertentie

Heel veel spullen en heel weinig plek? Er is een oplossing en het heet ‘opbergbed’

beeld vtwonen Beeld JA vtwonen 11-2017 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA vtwonen 11-2017 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

2-in-1 meubels

Heel veel spullen en heel weinig plek? Er is een oplossing en het heet ‘opbergbed’, oftewel een bed met opbergruimte. Deze bedden zijn ideaal voor het stallen van extra dekens, beddengoed en kleding. Er zijn opbergbedden met lades maar ook zogenoemde kofferbedden waarbij het hele bed met behulp van een liftbodem omhoog klapt. Deze multifunctionele bedden komen ook als boxspring. Je hoeft er dus geen ligcomfort op in te leveren.

Lees verder onder de advertentie

Hoogslapers

De hoogslaper iets uit de kindertijd? Niet perse. In hippe lofts zien we nog altijd veel slaapvides en laten we eerlijk zijn: dat ziet er enorm knus en speels uit. Het is bovendien ontzettend ruimte-efficiënt. Maak er een zithoek onder, zet er een bureau of kaptafel of benut de vrijgekomen ruimte met een toffe kast. Voorwaarde is dat je een aardig stukje de hoogte in kan. Je wilt immers niet je hoofd stoten aan het plafond als je uit bed komt en bij voorkeur kunnen staan onder de hoogslaper. Onder dit exemplaar kan iemand van 171 centimeter staan.

beeld vtwonen Beeld

€130.00 €72.99 Yamazaki Tower Kledingrek – Wit

Lees verder onder de advertentie

€75.99 Compactor Nagano Kledingrek

Opbergen in een kleine slaapkamer

Een kast is een massief meubelstuk waardoor een ruimte er nog kleiner uit komt te zien, als een kast al tot de mogelijkheden behoort in je kleine slaapkamer. Er zijn gelukkig een aantal alternatieven voor kasten:

Kreukgevoelige kleding hang je op aan een kledingrek. Sokken, ondergoed, shirts en jeans kunnen dan weer prima opgevouwen in opbergmanden op planken boven het bed.

Lees verder onder de advertentie

Overweeg haken aan de muur te bevestigen voor bijvoorbeeld sjaals, een badjas of tassen (waarin je ook weer dingen kunt stoppen). Ook heel handig zijn deze deurhangers. Geen excuus meer voor handdoeken op de vloer.

Boeken, tijdschriften, een wekker en je kop thee zet je op een plankje boven het bed. Ook zijn er handige bedzakken verkrijgbaar voor dingen die je op de tast wilt kunnen pakken (lees: oordoppen of je telefoon).

Geen opbergbed en toch stofvrij spullen kunnen stallen? Misschien biedt een platte opbergbox uitkomst.

Lees verder onder de advertentie

Kleine slaapkamer met schuin dak

Bij een slaapkamer onder een schuin dak is de uitdaging wat groter. Daarentegen is het sfeervol, zeker met een lichtsnoer van kleine lampjes langs de schuine wand. En het goede nieuws is dat er wel degelijk manieren zijn om de ruimte onder een schuin dak toch te benutten. Zet in een kleine slaapkamer met schuin dak het bed onder het schuine dak, want daar zul je toch niet veel anders kunnen zetten. Geen zin je hoofd te stoten? Zoek een bed uit met een (laag) hoofdbord, hierdoor komt je bed iets van de wand af te staan. Bijkomend voordeel: achter het bed kun je weer wat inboedel kwijt.

Style jouw slaapkamer tot in de puntjes met de leukste items:

Bron: Beeld 1: vtwonen 06-2012 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Jansje Klazinga. Beeld 2: vtwonen 11-2017 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie