Geef de slaapkamer kleur met wanddecoratie

Bed 180×200 cm € 295,- (Combitex). Nude/roze linnen als hemel kamerhoog (310 cm) per meter € 139,40 (Chivasso). Grijze en terracotta linnen dekbedovertrek Grey en Marsala vanaf € 139,- (Vandyck). Lamp van Renske Francissen € 450,- (Matter .of Material). Vloerkleed, 150×250 cm € 650,-, schalen aan de muur € 69,- (Household Hardware). Rond voddenkleed € 57,50, velours kussen € 33,50, linnen plaid € 170,- van Madam Stoltz (www.deens.nl). Overig privébezit.  Beeld JA | vtwonen 10-2017 | styling Marianne Luning | fotografie Alexander van Berge
Beeld JA | vtwonen 10-2017 | styling Marianne Luning | fotografie Alexander van Berge

Soms is een lik verf net niet genoeg om ervoor te zorgen dat een slaapkamer de sfeer heeft die je voor ogen hebt. Wat de ruimte dan mist is wanddecoratie.

Lees verder onder de advertentie

In het oog springende wanddecoratie boven bed

De muur boven het hoofdeinde van het bed is de ideale plek voor wanddecoratie, omdat je het iedere keer dat je het bed instapt ziet hangen. Een royaal gestoffeerd hoofdbord van velours of posters met afbeeldingen van de natuur of neutrale patronen geven de slaapkamer meer knusheid. Of ga out of the box en hang planten aan het plafond. Luchtzuiverende planten of ‘antisnurkplanten’ zoals een ananasplant of aloë vera zijn perfect voor de slaapkamer. Een ruimtelijk gevoel creëer je door een lange spiegel horizontaal boven het bed te hangen. Of zet een aantal spiegels verticaal naast elkaar achter het hoofdeinde. Naast spiegels en ingelijste posters bestaan er nog genoeg andere vormen van wanddecoratie. Om items op een leuke manier uit te stallen kun je bijvoorbeeld verschillende planken aan de muur hangen om accessoires op uit te stallen. Misschien dat deze items op het eerste gezicht wat rommelig ogen, maar de rechte lijn van de plank als uitgangspunt zorgt voor stevigheid en rust. Ook letters, cijfers, planten en lichtbakken zijn originele blikvangers op zo’n plank.

Hoofdbord met oude spiegels erin verwerkt, prijs op aanvraag (com-anders.nl). Vloerlamp met witte bol, Sisi van Lifestyle, 50×151 cm (bxh) € 249,-, spiegel met houten bakje van HK Living € 47,95 (vtwonen.nl). Gouden nachtkastje € 159,- (hay.dk). Zwarte badjas € 99,99, zilverkleurige plaid 230×250 cm € 199,-, zilverkleurig kussen € 35,99 (zarahome.com). Bruin dekbedovertrek vanaf € 139,-, kussenslopen vanaf € 28,-, linnen kussens vanaf € 45,-, blauw laken € 119,- (bymolle.com). Kussen met blauw rondje € 69,- (homestede.nl). Ronde houten tafeltje met gouden blad Twelve van Gallotti&Radice € 1430,-, lamp met witte stoffen kap Orsola van Tato € 1752,-, blauwe poef naast staande lamp € 1554,-
(edha-interieur.nl). Ornament kwal € 39,95, blauw vaasje € 19,95,-, wit potje met deksel klein € 17,50, groot € 22,50 (maisonnl.com). Bakje met spiegel op voorgrond € 19,95 (wonenmetlef.nl). Beeld JA vtwonen 02-2019 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA vtwonen 02-2019 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans
Lees verder onder de advertentie

Een ruimtelijk gevoel creëer je door een lange spiegel boven het bed te plaatsen

Stalen opbergers als muurversiering

Kan het je niet rauw en industrieel genoeg zijn in de slaapkamer? Dan is staal je beste vriend. Kies voor metalen accenten op de slaapkamermuur. Een zwarte, stalen wandkast is een stijlvolle en praktische manier om dingen te kunnen opbergen en uitstallen, zonder dat de inrichting massief wordt. In een stalen vakkenkast zet je je lievelingsboeken neer en aan een kledingrek van steigerbuizen hang je je mooiste kledingstukken op. Door in zo’n open kledingkast kledingstukken op kleur te hangen, creëer je een ritme en daarmee balans in de ruimte. Zelf een kledingrek maken? Zo doe je dat!

LEES OOK
Vaarwel saaie muren, hallo unieke wanddecoratie: 4 tips van stylist Fietje

Lees verder onder de advertentie

Warmte met houten muurbekleding

Hout is bij uitstek een materiaal dat warmte brengt. Zeker bij donkere kleuren is het een mooie tegenhanger. Hang een mangohouten wandbord aan de muur, ga voor muurdecoratie van gegraveerd eikenhout of ga voor kunstige panelen van gebleekt dennenhout. Met houten lichtbakken aan de muur vul je de wanden op én zorg je voor extra sfeerlicht in de kamer. Zet er een plant op om op het behaaglijke gevoel te versterken. Wil je karakteristieke houten elementen als wanddecoratie voor de slaapkamer? Struin kringloopwinkels af voor retro pronkstukken. Oude meubels en objecten hebben al een leven geleefd waardoor ze de slaapkamer een flinke dosis karakter geven.

Hout is bij uitstek een materiaal dat warmte brengt.

Multiplek kunstwerk uit DIY vtwonen 03-2020 Beeld JA | vtwonen 03-2020 | styling Myla Griese | Louis Lemaire
Beeld JA | vtwonen 03-2020 | styling Myla Griese | Louis Lemaire
Lees verder onder de advertentie

Vlakverdeling zoals jij ’m wilt

Lambrisering vult in één klap de slaapkamermuur op en geeft de ruimte een compleet andere uitstraling. Je kunt hierbij op meerdere manieren te werk gaan. Er bestaat kant-en-klare lambrisering van hout. Als ze iets dikker zijn, ontstaat daarmee een lange wandplank waarop kleine accessoires of fotolijsten kunnen worden uitgestald. Of gebruik verf om een scheiding te creëren. Je kunt de muur eerst in één kleur schilderen, waarna je de onderkant in een andere kleur schildert. Door te bepalen hoe hoog je de lijn trekt, geef je je eigen draai aan de verhoudingen. Een traditionele lambrisering bevindt zich op zo’n 120 à 130 cm boven de vloer. Wil je een rustig en kalm effect in de kamer, kies dan een hoogte waarbij de scheidingslijn hoger is dan de hoogte van je bed inclusief het hoofdbord. Je kunt de scheiding ook precies halverwege laten lopen, zodat de muur is verdeeld is in twee gelijke vakken. Wil je liever geen hele lambrisering, maar wel extra karakter aan de ruimte geven? Gebruik sierlijsten om een poster of schilderij te omlijsten. Of hang ze rondom je kasten om er aandacht op te vestigen.

Sprankelende wanddecoratie in de slaapkamer

Voor extra spark hang je gouden decoratie op de muur in de slaapkamer. Kies bijvoorbeeld voor ellipsvormige, goudomrande spiegels of gebruik een metallic zeefdruk met goudkleurig grafisch motief als wanddecoratie. Goudkleurige wandlampen staan perfect aan weerszijden van het bed en lijken uit de muur te springen. Is er ruimte over op het nachtkastje? Denk aan een gouden vaas met weelderige pampaspluimen en waxinelichthouders van messing met glas. De rode draad kan de kleur goud zijn, maar ook met andere tinten geef je de slaapkamer een knusser gevoel. Denk dan vooral aan diepe tinten met warme elementen, zoals okergeel, smaragdgroen of een marineblauw.

Met wanddecoratie in de slaapkamer beïnvloed je dus voor een groot deel de uitstraling van de ruimte. Zo bepaal je met decoratie de sfeer in de slaapkamer?

Lees verder onder de advertentie

Moois voor aan de wand…

Bron: Beeld 1: vtwonen 10-2017 | styling Marianne Luning | fotografie Alexander van Berge . Beeld 2: vtwonen 02-2019 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans | Beeld 3: vtwonen 03-2020 | styling Myla Griese | fotografie Louis Lemaire