WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De plank boven het bed tot in de puntjes gestyled

Van het bed dé blikvanger van je slaapkamer maken? Je doet het handig met een fotolijstplank of wandplank erboven. Zo’n plank staat niet alleen mooi, het is ook handig. En waar anders laat je die groeiende stapel nog te lezen boeken of wissellijsten met mooie prenten?

roze dekbedovertrek

Stylingtips voor de plank

De plank boven het bed is decoratief, functioneel èn ruimtebesparend. Ben je het met ons eens maar heb je serieuze behoefte aan inspiratie voor de styling ervan? Aan ideeën voor de plank boven het bed geen gebrek.

  • Weelderige planten in de slaapkamer zijn rustgevend en reinigen de lucht, waardoor je lekkerder slaapt. En laat de plank boven het bed nu een gunstige plek zijn voor de meeste planten. Afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht op die plek (en hoeveel zonlicht het type plant nodig heeft), staat ie in ieder geval lekker in het zicht zodat je niet snel zult vergeten je groene vriend zo nu en dan een slok water te geven.
  • Leeslampjes, sfeerverlichting of nachtlampjes kun je goed kwijt op de plank boven het bed en bepaalde exemplaren zoals deze zoutlamp zijn werkelijk betoverend. Een plank met verlichting boven je bed valt extra op, des te meer reden om uit te pakken met mooie slaapkamerdecoraties. Bovendien is het fijn tenminste één lamp vanuit bed te kunnen bedienen, want je schenen stoten in het donker wil niemand.
  • In een kleine slaapkamer doet de plank boven het bed ook dienst als extra opbergplek. Zet er wat manden en kisten bovenop voor kleding als sokken, ondergoed en sjaals. Het staat hartstikke gezellig en aangekleed met een opbergmand als deze van HAY.

LEES OOK
Kleine slaapkamer inrichten? Zo benut je elke vierkante meter optimaal

wandplank

Fervent verzamelaars van snuisterijen opgelet: de plank boven je bed is ideaal om

vondsten te clusteren.

  • Literatuur, lectuur en een verdwaalde kruiswoordpuzzel; leg ze allemaal bovenop de plank. Mocht je er nooit aan toe komen om ze te lezen, dan hebben ze in ieder geval een decoratieve functie.
  • De fotolijstplank of schilderijplank is een smallere plank met in veel gevallen een opstaande richel, zodat kunstwerken en wissellijsten niet wegglijden. Door kunst boven je bed tentoon te stellen, wordt het bed een blikvanger van jewelste. Aantrekkelijke fotografieboeken en special editions van je favoriete tijdschriften zijn ware kunstwerken. Zet ze afwisselend geopend en gesloten naast elkaar. Ben je het beeld zat dan hoef je alleen maar de bladzijde om te slaan… Lees Marianne’s stylingtips voor de galerie op een wandplank.
  • Fervent verzamelaars van snuisterijen opgelet: de plank boven je bed is ideaal om vondsten te clusteren. Zo omring je jezelf met dingen waar je blij van wordt. Zachte dromen gegarandeerd.

Positie van plank boven het bed

Allemaal leuk en aardig, zo’n decoratieve plank boven het bed, maar waar hang je ‘m? In ieder geval niet te laag want je wilt je hoofd niet stoten. Maar ook weer niet te hoog, het is fijn als je erbij kunt terwijl je in bed ligt of zit zodat je dat lampje uit kan knippen, om maar iets te noemen.

Kan je de ruimte goed gebruiken in jouw kleine slaapkamer? Hang dan gerust twee of meer planken boven elkaar. Of plaats een plank over de hele breedte van de wand. Nog meer ruimte om je spullen uit te stallen en tegelijkertijd een speelse omlijsting van je slaapplek.

Staat jouw bed in de hoek van de kamer? Hang de plank boven de lange zijde van het bed (dus van hoofdeind tot voeteneind) en laat ‘m eventueel nog een stuk het hoekje om gaan.  

Soorten planken

Een steigerhouten plank is robuust en onderstreept het stoere karakter van de industriële slaapkamer of landelijke slaapkamer. Voor een moderne slaapkamer kies je juist weer voor een plank van hoogwaardig kunststof en bij een slaapkamer met Scandinavisch tintje is een eenvoudige eikenhouten fotolijstplank heel passend.

Stem het materiaal van de plank af op dat van het bedframe en de nachtkastjes voor maximale eenheid en rust. En last but not least: heb je al nagedacht over de montage? Er bestaan wandplanken en fotolijstplanken met verborgen montage die lijken te zweven, de zogenoemde blinde planken. Voor het speelse effect is zichtbare montage in sommige kamers juist weer leuk.

Met deze inspirerende plaatjes van slaapkamers met planken boven het bed komt het vast en zeker helemaal goed.

linnen dekbedovertrek
bruin dekbedovertrek
nog meer: Slaapkamer