Cool! Zo is een airco in de slaapkamer wél stijlvol

Bed gemaakt van vier houten pallets, elk 80×120 cm (wit geverfd), daarop twee keer matras Morgedal, 80×200 cm € 139,- (Ikea). Hoofdbord behangen met vliesbehang uit de vtwonen collectie 53×333 cm per rol € 99,- (www.vtwonen.nl). Wit linnen dekbedovertrek, 240×220 cm € 79,99, naturel raffia kussen € 19,99, gebreide katoenen deken € 39,99 (H&M Home). Gehaakt roze kussen € 54,95 (The Go’Round). Dun linnen gordijn per meter € 20,- (Boerenbonthal). bamboestok € 3,95, schelpen € 4,95 (Intratuin). Vaasje in roze-grijs van House Doctor € 11,95 (www.vtwonen.nl). Hanglamp Z2 Tea Dyed, 77 cm € 629,- (Ay Illuminate). Oude ventilator (vergelijkbare bij Vivre Interieur Authentique). Theepot Blush € 18,50, ontbijtbord Blush € 9,95 (Present Time). Kruk met sisal zitting € 38,- (Teranga). Ronde mat van Madam Stoltz € 61,95 (www.vtwonen.nl). Witte macramé hangstoel € 49,95 (Loods 5). Gehaakt kussen 40×40 cm € 24,95 (Mrs. Bloom). Schaal uit Bangladesh van Return to Sender € 15,- (Hema). Wand geverfd in kalkverf, kleur Calce per liter € 41,25 (Carte Colori). Linnen sjaal (Zara). Espadrilles (Intratuin). Zonnehoed (H&M Home). Beeld JA | vtwonen 07-2015 | styling Moniek Visser  | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 07-2015 | styling Moniek Visser | fotografie Sjoerd Eickmans

De ideale temperatuur voor een goede nachtrust is zo’n 18 graden. Drijf je elke zomer het bed uit omdat de temperatuur ’s nachts maar niet wil dalen? Snakkend naar verkoeling zetten we een airco naast ons bed. Lekker fris, maar mooi is anders. Een airco in de slaapkamer is voor velen een doorn in het oog. Toch zijn er airco’s die best gezien mogen worden. Of die in ieder geval makkelijk weggereden kunnen worden, zodat ze nauwelijks opvallen. Zo lig je er letterlijk en figuurlijk cool bij.

Lees verder onder de advertentie

Ventilator of airco?

Een ventilator en airco brengen allebei verkoeling op warme dagen, maar wel op een verschillende manier. Weet jij wat het verschil is tussen een ventilator en airconditioning in de slaapkamer?

  • Een ventilator zorgt voor luchtverplaatsing, waardoor de gevoelstemperatuur in de ruimte daalt. Hij heeft geen invloed op de daadwerkelijke temperatuur. De voordelen van een ventilator ten opzichte van een airco zijn dat een ventilator minder energie verbruikt, minder lawaai maakt en een aantrekkelijkere aankoopprijs heeft. Nadelen zijn er ook: de constante luchtstroom op het lichaam vinden sommige mensen irritant tijdens het slapen en kan in ergere gevallen zelfs spierpijn veroorzaken. Daarnaast laat de ventilator pollen en stof door de kamer circuleren, waardoor je meer last kunt krijgen van allergieën. Ook is de verkoeling die een ventilator brengt alleen maar plaatselijk, namelijk alleen waar de ventilator de lucht heen blaast. Vooral dit laatste is een groot verschil met een airco.
  • Een airco in de slaapkamer verlaagt de temperatuur in de gehele ruimte met maximaal tien graden. De ideale temperatuur in de slaapkamer bereik je met een airco dus het snelst. Zet de airco aan voordat je gaat slapen en kom in een heerlijk koele kamer terecht. Ook brengt de airco de luchtvochtigheid in de ruimte naar beneden en kan de airco in sommige gevallen de slaapkamer zelfs verwarmen. Je hebt vaste airco’s die je aan de wand bevestigt of mobiele airco’s. Wist je dat je sommige airco’s zo kunt programmeren dat ze bij een bepaalde warmte stoppen met koelen en weer aangaan als de temperatuur oploopt? Zo zijn klamme, hete nachten verleden tijd. Ook kun je sommige types met je smartphone aansturen.
  • Naast een ventilator en airco is er ook nog de aircooler. Deze lijkt op een mobiele airco, maar werkt toch weer anders: hij blaast gekoelde lucht uit, maar heeft meer effect op de gevoelstemperatuur dan dat de ruimte echt afkoelt. Slaap je op zolder? Zo houd je de zolder koel met warm weer.

De beste airco voor de slaapkamer

Wil je een koele slaapkamer, dan is een airco the way to go. Maar wat is nu eigenlijk de beste airco voor de slaapkamer? Ga je voor een airco, dan kun je kiezen uit drie types: een vaste airco met binnen- en buitenunit, een vaste airco zonder buitenunit en een mobiele airco.

Lees verder onder de advertentie
  1. Bij een vaste airco met binnen- en buitenunit onttrekt de binnenunit warme licht uit de ruimte. In de binnenunit wordt deze lucht gekoeld en weer de kamer in geblazen. De onttrokken warmte wordt via de buitenunit naar buiten afgevoerd.
  2. Bij een vaste airco zonder buitenunit wordt de lucht ook door uit de ruimte gehaald, gekoeld en weer de kamer in geblazen. De onttrokken warmte wordt via een losse afvoerslang naar buiten afgevoerd. Het voordeel hiervan is dat je geen buitenunit hoeft te plaatsen. Wel moet je een oplossing vinden voor het wegwerken van de buizen. Bijvoorbeeld door de buis achter de muur te laten lopen of hier een koof omheen te maken.
  3. Een mobiele airco werkte als een airco zonder buitenunit, maar zit niet vast aan de muur. Hierdoor kun je de airco makkelijk van kamer naar kamer verplaatsen. De afvoerslang van een mobiele airco wordt meestal uit het raam gehangen.

Welk type airco de beste airco voor je slaapkamer is hangt af van het huis. Wil je geen gaten in de buitenmuur maken? Dan valt een vaste airco eigenlijk al af. En woon je in een appartement waar je dicht op de buren zit? Dan kan een buitenunit voor geluidsoverlast zorgen. Laat je daarom goed informeren door een specialist voordat je een airco aanschaft.

LEES OOK
Wat is de ideale luchtvochtigheid van de slaapkamer (en hoe bereik je die)?

Lees verder onder de advertentie

Zo is een airco in de slaapkamer stijlvol

Er bestaan zeker niet alleen airco’s van wit, glanzend kunststof. Er zijn ook stijlvolle designs van hout of zwart metaal. Zo’n airco hoef je niet meer te verstoppen. Of ga voor een kleine airco in de slaapkamer als je hem niet te veel wilt laten opvallen. Je kunt ook kiezen voor een ombouw om de airco heen. Een ombouw kun je laten ontwerpen en monteren door een klusjesman, maar er bestaan ook omkastingen die je kant-en-klaar koopt bij een bouwmarkt of interieurshop. Zelfs een airco boven het bed is hierdoor mogelijk, want je kunt hem prima verstoppen. Houd je van een industriële of basic woonstijl? Kies dan een metalen frame in matzwart of -grijs. Is de slaapkamer meer klassiek of landelijk? Ga dan voor een houten ombouw. Kies verweerd hout als er veel vintage elementen in de ruimte terugkomen. Een pastelkleurige omkasting is een mooie blikvanger in de romantische slaapkamer.

Aandachtspunten van een ombouw

Zorg dat je de afmetingen van de airco weet en ga daarna op zoek naar een passende omkasting. In sommige gevallen is de omkasting zo gemaakt dat je niet eens een deur hoeft te openen als je de airco aanzet. Als de omkasting genoeg ventilatiegaten heeft, wordt de werking van de airco niet belemmerd. Nog een groot voordeel: een ombouw reduceert het zoemende geluid in de slaapkamer. De airco is dus niet alleen mooi weggewerkt, de slaapkamer is meteen een plek waar je in alle stilte én koelte tot rust kunt komen. Zo slaap je goed tijdens een hittegolf.

Voor een koele nachtrust…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 07-2015 | styling Moniek Visser | fotografie Sjoerd Eickmans