WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Mooi afval: deze ontwerpen zijn gemaakt van restproducten

Een kruk van cacaodoppen of oude autobanden. Of een accessoire vervaardigd uit petflessen of – ja echt! – olifantenpoep. Het is niet alleen duurzaam, het is ook net even anders. Met deze ontwerpen van restproducten help je het milieu én doe je jezelf een lol. Dat is nou echt wat je noemt een win-win-situatie.

vtwonen 11-2019 | binnenkijker Alblasserwaard boerderij werkkamer bureau | items gemaakt van restproducten
Miranda’s thuiswerkplek. De Deense stoel kreeg ze van haar ouders. Lamp Trash me van papierpulp, van Victor Vetterlein voor Per&Tradition. Fairtrade vaas Bamboe van Piet Hein Eek, klokje van Zuiver.

Een tweede leven

Je zit toch net even lekkerder op een stoel of kruk die een vorig leven heeft gehad. Een bekend restproduct voor meubels zijn natuurlijk de sloophouten planken waar ontwerper Piet Hein Eek zo bekend mee is geworden. Inmiddels zijn meubels van materialen waarvan de eerdere toepassing nog in meer of mindere mate te zien is, niet meer weg te denken. Maar soms zul je ook verbaasd als je meer hoort over de herkomst van een item. Je ziet het er namelijk niet altijd in terug.

Over items van restproducten gesproken… Ooit gehoord van papier gemaakt van olifantenpoep? Van zo’n enorme keutel weet kunstenaar Jessica elke keer weer iets moois te maken. Vond iedereen het in het begin maar een vreemd idee, tegenwoordig vliegen haar posters, slingers en notitieboekjes met afbeeldingen van dieren als warme broodjes over de toonbank.

Duurzame vloer

In de vtwonen vloerencollectie vind je een paar prachtige voorbeelden van én duurzaam én mooi. De Marmoleum collectie in samenwerking met Forbo is er zo een om trots op te zijn. De vloeren zijn duurzaam geproduceerd met natuurlijke materialen en het is zelfs de enige CO2-neutrale vloerbedekking ter wereld. In de Cocoa serie worden restproducten uit de cacaofabriek uit de Zaanstreek verwerkt. En zo ontstond er een vloer met een bruine spikkel die in verschillende kleuren verkrijgbaar is.

Zelf aan de slag

Hoe je zelf iets moois kunt maken van restjes? Met een van onze DIY stappenplannen natuurlijk! Zo kun je dat bodempje verf en die lapjes stof die al tijden in de kast liggen gebruiken. Of het leven van die mooie bos bloemen flink verlengen door ze te laten drogen. Zo wordt recyclen wel erg leuk.

Met deze DIY voor servies van papier ga je even terug naar je kleutertijd met een vaas van een melkpak of een beker van wc-rollen. Met je skills van nu wordt het resultaat van deze DIY helemaal prachtig.

nog meer: shopping