WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

10 tips voor het opfrissen van je huis

Soms krijg je het op de heupen en moet alles anders. Je hebt zin in iets nieuws. Maar als hagelnieuwe meubels en decoratie nu even niet binnen het budget passen, kom je met wat creativiteit ook een eind. Deze kleine aanpassingen zijn een instant opfrisser voor je huis. En het kost je (bijna) niets.

Instant opfrisser - budget - vtwonen 11-2017 | Fotografie Jeroen van der Spek | Styling Cleo Scheulderman

1. Kleed oppervlaktes aan

Uitgekeken op de eettafel of de sidetable? Met tafelkledens, plaids, kussens, sjaals, sari’s of ander textiel kun je een tafel transformeren tot een bohemian statement.

2. Verwissel je kunstwerken

Ruil de familiefoto’s en ingelijste prints eens om voor wat nieuws. Blader je favoriete tijdschriften door voor mooie beelden die het inlijsten waard zijn. Of knip een pagina uit het koffietafelboek dat je toch nooit openslaat (we vertellen het niet door). Ook nog eens budgetproof!

vtwonen 08-2015 | Fotografie Jeroen van der Spek | Styling Fietje bruijn

3. Gooi de indeling op de schop

Altijd leuk: schuiven met meubels. Je zult zien dat de bank in een andere hoek een totaal ander effect heeft. Of verplaats accentitems eens van de ene kamer naar de andere en kijk wat het doet. Het is gratis en vrij risicoloos, want als je ’t niks vindt, schuif je het allemaal gewoon weer terug naar het oude.

4. Maak van antiek een gebruiksvoorwerp

Klim eens op zolder om te ontdekken wat voor vergeten schatten daar huizen. Dat dienblad dat ooit van je moeder was en verstopt ligt in de kelder sinds 2002? Met een vaas kleurrijke bloemen of een koffietafelboek erop wordt het een origineel pronkstuk. Vintage glazen doen prima dienst als vaas en in een antieke schaal kun je ook je sleutels kwijt.

Instant opfrisser - indeling - Bron: vtwonen april 2014 | Fotografie Anna de Leeuw | Styling Marianne Luning

5. Decoreer met eten

Een schaal groene appels of sinaasappels, een dienblad met gekleurde snoepjes en je huis is fotoshoot-waardig.

6. Haal de gordijnen weg

Als je gordijnen niet nodig hebt voor wat privacy, laat ze dan eens weg voor een nieuw, zonniger perspectief. Meteen een kans om ze een frisse wasbeurt te geven.

Instant opfrisser - vloerkleed - Bron: vtwonen 12-2018 | Fotografie Stan Koolen | Styling Marianne Luning | M.m.v. Social Label Den Bosch

7. Draai het vloerkleed om

Wat? Ja, echt. De tip gaat natuurlijk niet op voor ieder vloerkleed, maar kleden van natuurlijke vezels en oriëntaalse kleden zien er te gek uit wanneer je ze omdraait. De kleuren zijn zachter en de onderkant is nog vlekvrij en niet platgewalst.

8. Tem de snoeren

Werk snoeren netjes weg of schaf betaalbare kabelgoten aan, zodat je ze niet ziet. Word niet alleen het interieur, maar ook jij meteen een stuk rustiger van.

Instant opfrisser - verlichting - Bron: Make-over door: Frans Uyterlinde | Fotografie Barbara Kieboom

9. Verander de verlichting

Niet de lamp zelf, maar het peertje. Ga eens voor koel en helder of juist zacht en warm. Daardoor kleurt de ruimte anders en bereik je een geheel nieuwe uitstraling.

10. Ruim alles op

Ook al ben je hartstikke georganiseerd: ieder huis heeft profijt van een serieuze opruimsessie. Probeer oppervlaktes daarom vrij en opgeruimd te houden.

nog meer: shopping