Shopgids: vloerlamp

Een vloerlamp geeft iedere woon- en slaapkamer een sfeervolle uitstraling. Niet alleen is je kamer meteen voorzien van licht, door het mooie design is een staande lamp ook een stijlvolle toevoeging aan je interieur. Het grote voordeel van vloerlampen is dat deze gemakkelijk te verplaatsen zijn. Je verhuist ze zo van de ene naar de andere hoek in de kamer. Fijn als je van afwisseling houdt. Wil je een vloerlamp kopen? En wil je weten waar je allemaal op moet letten? Lees dan snel verder.

Welke functie?

Het is van tevoren goed om te bepalen welke functie de vloerlamp moet krijgen. Wil je vooral sfeerlicht of ben je meer op zoek naar een fijne leeslamp? Een vloerlamp met boog is bijvoorbeeld handig om naast je bureau of leunstoel te zetten voor genoeg licht tijdens het lezen. Tegenwoordig zijn de meeste vloerlampen flexibel in functie: een lamp met verstelbare poten buig je gemakkelijk van de ene naar de andere kant. Zo kun je met één lamp verschillende delen van de kamer verlichten.

Welke lichtbron?

Een vloerlamp zorgt vooral voor sfeerlicht en brengt warmte in huis. Daarom hoeft de lamp niet heel de kamer te verlichten en maakt het soort lichtbron niet veel uit. Een gloeilamp zorgt vanwege het warme licht voor sfeer, maar verbruikt veel energie en is niet milieuvriendelijk. LED-verlichting is een stuk duurzamer en te verkrijgen in zowel koel als warm licht. Je kunt ook nog kiezen voor een spaarlamp. Houd er dan wel rekening mee dat de lamp even de tijd nodig heeft om op volle sterkte te komen. Bij sfeerverlichting maakt dat niet uit, maar als de vloerlamp een andere functie heeft kan het een nadeel zijn. Tot slot heb je de optie om een dimmer op je vloerlamp te zetten. Zo schakel je gemakkelijk tussen lichtsterktes en bepaal je zelf welke sfeer je in huis creëert.

Inspiratie

Benieuwd naar hoe je verlichting het best in je interieur kunt verwerken? En hoe je een stolp omtovert tot unieke lamp? Laat je hieronder inspireren!

Welke stijl?

Nu je weet welke functie en lichtbron de vloerlamp moet hebben, kun je kijken naar het design van de lamp. Hoeveel lichtpunten wil je dat de lamp heeft? Kies je voor een grote lichtbron of ga je voor een vintage look met een aantal kleinere lampen? Daarnaast kun je bepalen of de lamp een kap moet hebben of niet. Een ronde, stoffen kap in een zachte kleur geeft bijvoorbeeld een knusse sfeer en past goed bij een romantisch of landelijk interieur. Maar ook de poot/voet is bepalend voor de stijl. Een moderne vloerlamp heeft vaak een poot van aluminium, metaal of ijzer. Lampen met een metalen frame doen het ook goed bij een industrieel interieur. Een houten vloerlamp is dan weer populair omdat deze bij veel woonstijlen past. Tot slot is de kleur natuurlijk belangrijk. Een tijdloze lamp is vaak zwart of wit, met een kleurrijke lamp haal je juist een eyecatcher in huis. Of maak een statement en kies voor een gouden vloerlamp.

Shop alle lampen

Lampen zijn onmisbaar in huis. Ze verlichten donkere ruimtes, creëren een gevoel van veiligheid en maken je interieur helemaal af. Bovendien zijn lampen echte sfeermakers waar je eindeloos mee kunt variëren. Om een mooie balans te vinden tussen algemeen licht, functioneel licht en sfeerverlichting kun je gebruik maken van een lichtplan. Combineer bijvoorbeeld een vloerlamp met verschillende hang- en tafellampen. Kies voor lampen met dezelfde vorm of kleur, of varieer juist in stijl voor een speels effect.