WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Shopgids: eettafel

De eettafel vormt het hart van het huis. Er wordt aan gegeten met familie, geborreld met vrienden en soms ’s avonds tot laat aan gewerkt. Kortom: de tafel is een plek waar alles en iedereen samenkomt. Wil je een nieuwe eettafel kopen? En ben je benieuwd welke tafel bij jouw interieur past? Lees dan snel verder.

Een nieuwe eettafel kopen

Als je een nieuwe eettafel wilt kopen, zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten. Bepaal allereerst welke functies de eetkamertafel moet hebben. Wil je de tafel alleen gebruiken om aan te eten, of moet er ook aan gewerkt en gespeeld worden? Daarna kun je kijken naar de grootte van de tafel. Hoeveel mensen moeten er tegelijkertijd aan tafel kunnen zitten? Hoe groot is je woonruimte en waar zet je de eettafel neer? Door deze vragen te beantwoorden kun je bepalen welke eettafel geschikt is voor jouw interieur.

Welke vorm en materiaal?

Aangezien de eetkamertafel een flink stuk ruimte in beslag neemt en elke dag wordt gebruikt, is het belangrijk om er een te hebben die praktisch is én er goed uitziet. Tafels zijn er in allerlei soorten en maten. Deze tafel past bij jouw ruimte:

  • Als je beperkte ruimte hebt, kun je het beste gaan voor een ronde eettafel. Deze neemt weinig ruimte in beslag en doorbreekt de rechte, strakke lijnen van een kamer.
  • In een grote woonkeuken staat een grove, massieve eettafel juist goed. Kies een grote, houten tafel met metalen onderstel voor een industriële uitstraling. Of ga juist voor een vierkante eikenhouten eettafel bij een landelijk interieur.
  • Wil je eens iets anders? Kies dan voor een eettafel met een speelse vorm, zoals een driehoekige of ovale tafel. Of verzamel verschillende stoelen rondom de eettafel. Hiermee benadruk je de mix aan functies die de tafel heeft en creëer je een speels effect.

Rond

Heb je niet veel eetkamerstoelen nodig of een kleine eetruimte? Dan is een ronde eettafel een goede optie. Het onderstel heeft vaak een gekruiste, uiteenlopende of rechte vorm die vanuit het midden van de tafel naar de grond loopt. Er is plek voor vier eetkamerstoelen.

Rechthoekige eettafel

Heb je een grote familie of vaak vrienden op bezoek? Dan is de rechthoekige eettafel iets voor jou. Er is vaak wel plek voor 6 tot 12 eetkamerstoelen en veel ruimte voor een uitgebreid diner. Rechthoekige tafels vind je in alle formaten en materialen.

Ovalen eettafel

De ovale eettafel is een mooie eyecatcher in de eethoek en steeds gewilder in het interieur. Door de vorm kun je er wel 6 tot 10 eetkamerstoelen onder kwijt. Ovale eettafels zie je vaak gemaakt van materialen hout en marmer en creëren een ruimtelijk en open gevoel.

Vierkante eettafel

Vierkante eettafels zijn strak en symmetrisch qua vorm. Een vierkante tafel komt het best tot zijn recht in een rechthoekige kamer. Hierdoor oogt de kamer ruimtelijker.

Materialen tafelblad

Eettafels vind je in alle soorten, vormen en materialen. Veel tafelbladen zijn van diverse houtsoorten zoals eikenhout, mangohout of walnoothout. Deze eettafels creëren een warm en landelijk gevoel in huis. Heeft de tafel een stalen onderstel? Dan past deze goed bij een industriële woonstijl. Wil je een wat meer luxe uitstraling? Ga dan voor een tafelblad van marmer of glas. Dit geeft een klassiek en chic tintje aan het interieur.

Eikenhout

Mangohout

Beton

Fiber klei

Glas

Marmer

Keramiek

Walnoothout

Inspiratie & tips

Ben je benieuwd hoe je zelf een tafel kunt maken? Of hoe je in een kleine eethoek toch veel gasten kwijt kunt? Laat je hieronder inspireren!

Shop alle tafels

Breng harmonie en rust in huis door meubels te kiezen die qua stijl, materiaal of kleur een eenheid vormen. Dat lukt als je ervoor zorgt dat de eettafel, salontafel en bijzettafels bij elkaar passen. Kies bijvoorbeeld voor ronde tafels van eikenhout, marmer en metaal. Of combineer een houten, vierkante eettafel met een houten rechthoekige salontafel. Mix & match erop los, maar onthoud: less is more.

nog meer: