DIY: ronde eetkamertafel

beeld vtwonen Beeld vtwonen 2020 DIY special 2 | productie & styling Kim van Rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 2020 DIY special 2 | productie & styling Kim van Rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans

Hij is geschikt voor vier eters, of zes als het lekker knus mag. Gezellig is het sowieso aan een ronde eettafel. Je ziet iedereen en je kunt overal makkelijk bij. Zelf zo’n sfeervol meubel maken? Hier is de DIY ronde eetkamertafel!

Lees verder onder de advertentie

Balans aan tafel

Een ronde eettafel staat garant voor lang natafelen. Met evenveel zicht op elke eter (en hapjes die nooit heel ver buiten bereik liggen) ontstaat een balans aan tafel waar je geen moeite voor hoeft te doen. Nog meer voordelen: hij komt ook in een kleine ruimte tot z’n recht en je schuift er makkelijk een extra stoel aan. In dit ontwerp is de ronde vorm doorgetrokken in de poot: nóg vriendelijker qua uitstraling dan een drie- of vierpoot. Het maakt van de eethoek haast een middenstip: hier gebeurt het.

Benodigdheden

Je vindt alle benodigdheden voor dit project bij Karwei. Handig: je kunt hier je hout op maat laten zagen. Zo hoef je zelf niet meer in de weer met een zaag.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Deze materialen heb je nodig

Dit gereedschap heb je nodig

LEES OOK
Zo maak je een sidetable met designallure

Lees verder onder de advertentie

Zo maak je het

  1. Zaag al het plaatwerk op maat of laat het zagen in de bouwmarkt. Boor in het midden van een van de cirkels van 33,4 cm (Ø) een gat van 12,5 cm (Ø) met een gatenzaag. Schuur alle rondingen op. Zet een van de cirkels van 33,4 cm (zónder gat) vast met schroeven (4×30 mm) aan de onderkant in het midden van het tafelblad.
  2. Bevestig de strook buigtriplex aan de korte kant van de plaat buigtriplex (aan de zijde van 71 cm): 1,8 cm vanaf de onderkant gemeten en 3 cm aan de strook bevestigd en 3 cm erbuiten. Aan de bovenkant van de plaat houd je dan 3,6 cm over waar geen strook zit. Spijker de strook vast vanaf de buitenkant, zodat die aan de binnenkant van de tafelpoot komt en straks alleen de spijkerkoppen te zien zijn.
  3. Zet de tafelpoot in elkaar. Buig de buigtriplex plaat eerst een beetje beide kanten op, zodat het hout soepel wordt. Vouw de plaat voorzichtig om de onderste cirkel (33,4 cm, zónder gat) heen en zet vast met een tacker.
  4. Stop wanneer je op de helft bent met tackeren. Bevestig nu het plaatwerk ook aan de bovenste cirkel, die mét het gat. Plaats deze 1,8 cm van de rand af aan de binnenkant van de poot, zodat de vastgeschroefde cirkel op het tafelblad er straks in valt. Ga door met tackeren.
  5. Gebruik de aan de binnenkant bevestigde strook buigtriplex om het begin en eind van de opgerolde plaat aan elkaar te schroeven (3×16 mm).
  6. Plamuur alle schroef- en tackergaten dicht, laat drogen en schuur op. Schilder de tafel tweemaal. Laat helemaal drogen.
  7. Vul de poot met grind door het gat aan de bovenzijde van de poot.
  8. Plaats het blad op de poot. Boor vanaf de buitenkant van de poot, net onder het tafelblad, minstens 4 schroeven (3×30 mm) in de houten cirkel die erin valt.
Vaas Cyrus van Urban Nature Culture, taartplateau Inku, 24 cm (Ø, theepot Colage van Serax, 1,2 l (vtwonen.nl). Dienblad Oka Tray (101cph.com). Waxinelichthouder Alabaster in bruin, 10×7,5 cm (Øxh) (zenza.nl). Zwarte onderzetter, houten mok en lepels van schelp, p.o.a. (aboukb.com). Theedoek (madamstoltz.nl). Overig privébezit. Beeld
beeld vtwonen Beeld

Shop de stijl…

Bron: vtwonen 2020 DIY special 02 | Productie & Styling Kim van Rossenberg | Uitvoering Richard van Meerveld | Fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie