WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo vaak zou je eigenlijk moeten dweilen

Aarde, modder, regen en vieze dierenpootjes… ongezien neem je een heleboel viezigheid mee naar binnen. Ga je regelmatig met de stofzuiger door het huis maar is dweilen niet echt een van je favoriete bezigheden? Zo vaak zou je het eigenlijk moeten doen (voor een lekker schoon huis).

De vloer dweilen

Hoe vaak je moet dweilen, dat hangt natuurlijk helemaal af van de viezigheid die je van buiten meeneemt naar binnen. Doet iedereen standaard zijn of haar schoenen uit bij het binnenkomen, dan hoef je een stuk minder vaak te dweilen dan wanneer iedereen ze aanhoudt. Huisdieren spelen ook een grote rol. Vanzelfsprekend dweil je vaker als je een hond hebt die regelmatig met modderpoten het huis bestiert.

Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.

Zo ga je te werk

Het is aan te raden om je vloer eerst goed te stofzuigen. Hiermee haal je alle grote vuildeeltjes en zand weg, waardoor je met dweilen de vlekken en vegen op de vloer zelf kunt weghalen. Maak dan een sopje met daarin warm water en je favoriete schoonmaakmiddel. Ga je een houten vloer schoonmaken, dan is het aan te raden dit met groene zeep te doen. Dit natuurlijke schoonmaakmiddel is niet chemisch en maakt daarmee de kans op schade een stuk kleiner. Zet je sopje op een strategische plek en ververs het regelmatig.

Heel handig…

  • Voor een écht schone vloer is het belangrijk dat je systematisch dweilt. Begin in het verste hoekje van de kamer en dweil naar de plek waar je het sopje hebt neergezet. Zorg dat je niet door het net gedweilde gedeelte hoeft te lopen, zodat je voetsporen niet zichtbaar worden als alles straks droog is (vooral op donkere en heel lichte vloeren is dit een ding).
  • Trek geen schoenen aan tijdens het dweilen, maar pantoffels die je nooit buiten aantrekt.
  • Wring de dweil regelmatig uit, het liefste na het schoonmaken van een ruimte. Dus heb je de zithoek gedaan, knijp je de dweil uit en ga je verder met de eetkamer. Zo doe je het hele huis, om er zeker van te zijn dat je vloer helemaal schoon wordt.

Voor een fris huis…

nog meer: schoonmaken